Type to search

Διατροφή & Δίαιτα

Καρύδια, το μυστικό της υγείας και της μακροζωίας

Share

Τα καρύδια είναι ένας μικρός διατροφικός θησαυρός που δυστυχώς μόνο πρόσφατα έχει αναγνωριστεί η αξία τους, προξενώντας το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας.

Εφοδιάζουν τον οργανισμό μας με βιταμίνες, μεταλλικά άλατα, καλά λιπαρά, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες. Και όμως τα καρύδια ήταν μέχρι πρόσφατα μια ιδιαίτερα παρεξηγημένη τροφή επειδή λόγω της υψηλής θερμιδικής τους αξίας οι ειδικοί θεωρούσαν ότι θα ήταν καλύτερα να τα αποφεύγουμε. Η αλήθεια είναι ότι πράγματι έχουν αρκετές θερμίδες, ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση ισχύει το ρητό: «Παν μέτρον άριστον», απολαύστε τα αλλά με μέτρο, γιατί είναι απίστευτο τι μπορούν τα καρύδια να κάνουν για την υγεία σου!

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα καρύδια έχουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από οποιοδήποτε άλλο ξηρό καρπό. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας βιταμίνης Ε που περιέχουν, καθώς και των πολυφαινόλων που βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις ιδιαίτερα στη φλούδα τους. Κατά συνέπεια συμβάλλουν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες του οργανισμού και στη μείωση της LDL χοληστερόλης που προκαλεί αθηροσκλήρωση.

Είναι σημαντική φυτική πηγή ω-3 ωφέλιμων λιπαρών.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία της καρδιάς. Όταν τα ω-3 προέρχονται από φυτική πηγή τότε ονομάζονται α-λινολενικό οξύ (ALA). Τα καρύδια περιέχουν περισσότερα ALA από οποιοδήποτε άλλο ξηρό καρπό. Μια μερίδα καρύδια (28 γραμμάρια περίπου δηλαδή 7 καρύδια) προσφέρει την απαραίτητη ημερήσια ποσότητα σε ω-3.

Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση

Οι φλεγμονές στο σώμα μπορεί να προκληθούν από το λεγόμενο οξειδωτικό στρες και είναι αιτία πολλών ασθενειών, όπως διαβήτη, καρδιακά νοσήματα, Αλτσχάιμερ, διάφορες μορφές καρκίνου κ.ά. Οι πολυφαινόλες, τα ω-3 λιπαρά, το μαγνήσιο και η αργινίνη που περιέχουν τα καρύδια βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και των φλεγμονών.

Προάγουν την υγιή εντερική χλωρίδα

Υγιές εντερικό μικροβίωμα (γνωστό και ως εντερική χλωρίδα) σημαίνει και καλή υγεία. Όταν η ισορροπία καλών και κακών βακτηρίων στο εντερικό μας σύστημα έχει διαταραχθεί, η υγεία μας απειλείται από φλεγμονές και σοβαρές ασθένειες όπως είναι η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Τα καρύδια λοιπόν συμβάλλουν στην υγιή εντερική χλωρίδα γιατί θρέφουν τα καλά βακτήρια του εντερικού μας συστήματος, προάγοντας έτσι την καλή μας υγεία.

Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου

Όλες οι τελευταίες έρευνες πιστοποιούν ότι τα καρύδια -εξαιτίας των πολυφαινόλων που περιέχουν- μειώνουν τον κίνδυνο προσβολής από κάποιες μορφές καρκίνου όπως είναι του στήθους, του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Βοηθούν να αποκτήσουμε και να διατηρήσουμε το ιδανικό μας βάρος

Αν και τα καρύδια έχουν αρκετές θερμίδες (30 γραμμάρια καρύδια -περίπου δηλαδή 14 μισά καθαρισμένα καρύδια- έχουν περίπου 185 θερμίδες), ωστόσο οι έρευνες δείχνουν ότι η ενέργεια που παίρνουμε από αυτά είναι 21% λιγότερη από αυτή που αναμέναμε βάσει των θρεπτικών συστατικών τους. Επίσης, στις μαγνητικές τομογραφίες φαίνεται ότι οι συμμετέχοντες στις έρευνες που κατανάλωναν πολλά καρύδια είχαν αυξημένη δραστηριοποίηση σε μια περιοχή του εγκεφάλου που τους βοηθούσε να αντισταθούν στις παχυντικές τροφές όπως π.χ. στα γλυκά και στις τηγανιτές πατάτες. Τα καρύδια δηλαδή μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της όρεξης και της πείνας.

Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ

Η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου του αίματος καθώς και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη καθώς μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους. Επιπλέον όμως τα καρύδια μπορεί να έχουν πιο άμεσες επιδράσεις στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας ιδιαίτερα επικίνδυνος παράγοντας για τις καρδιολογικές ασθένειες αλλά και το εγκεφαλικό. Η κατανάλωση καρυδιών (στα πλαίσια μιας γενικότερης μεσογειακής διατροφής) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε πάσχοντες, αλλά και σε υγιή άτομα που έχουν πολύ άγχος.

Υποστηρίζουν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου

Υπήρχε από παλιά η πίστη ότι τα καρύδια υποστηρίζουν την καλή εγκεφαλική λειτουργία εξαιτίας του σχήματός τους που μοιάζει με τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Σήμερα οι έρευνες επιβεβαιώνουν αυτή την παλιά δοξασία. Ενήλικες που κατανάλωναν καθημερινά μικρή ποσότητα καρυδιών (30 γραμμάρια) είχαν καλύτερες εγκεφαλικές λειτουργίες, μεγαλύτερη ταχύτητα επεξεργασίας δεδομένων, μεγαλύτερη ψυχική ευελιξία και καλύτερη μνήμη.

Συμβάλλουν στην υγιή γήρανση

Καθώς γερνάμε η κινητικότητά μας μειώνεται και γινόμαστε όλο και πιο εξαρτημένοι από τους άλλους. Σε μελέτη που διήρκεσε περισσότερο από 18 χρόνια οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής (τύπου μεσογειακής διατροφής) στον οποίο περιλαμβανόντουσαν και τα καρύδια, είχαν μικρότερο κίνδυνο απώλειας των κινητικών τους ικανοτήτων στην τρίτη ηλικία.

Βελτιώνουν την ποιότητα του σπέρματος

Τα αποτελέσματα μελέτης που έγινε σε άντρες και διήρκεσε τρεις μήνες έδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση καρυδιών συμβάλλει στην βελτίωση του σχήματος, της κινητικότητας και της ζωτικότητας του σπέρματος.

Αναμφισβήτητα τα καρύδια βρίσκονται στο στόχαστρο των ερευνών και θα εξακολουθήσουμε να μαθαίνουμε γι’ αυτά όλο και περισσότερο στα προσεχή χρόνια. Μήπως όμως, μετά από όλα αυτά που κάνουν τα καρύδια για σένα, θα έπρεπε να τα εντάξεις στην καθημερινή σου διατροφή; Αν δεν σου αρέσουν σκέτα, μπορείς να τα συνδυάσεις με γιαούρτι και μέλι (αγαπημένο ελληνικό γλυκό), κομματάκια σε σαλάτες, με βρώμη ή δημητριακά πρωινού ή σε όποια άλλη συνταγή υπαγορεύει το ένστικτό σου. Φαντασία να έχεις, και είμαι σίγουρη πώς έχεις!

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *