Type to search

Διατροφή & Δίαιτα Υγεία

Η συνήθεια που θα σου χαρίσει καλύτερη υγεία και περισσότερα χρόνια ζωής

Share

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology υποστηρίζει ότι αυτή η συνήθεια μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών ενώ χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής. 

Για την υγεία μας εξίσου σημαντικό με το τρώμε είναι και το τι πίνουμε. Φαίνεται λοιπόν ότι ο καφές και το τσάι είναι τα πιο δημοφιλή ποτά σε όλον τον κόσμο, ενώ μετά ακολουθεί το νερό. Ο καφές έχει πολλά ευεργετικά ωφέλη στον οργανισμό, τα οποία πιστοποιούνται από πολλές έρευνες. Η κατανάλωση καφέ λοιπόν συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής, εγκεφαλικού, διαβήτη, κάποιων τύπων καρκίνου καθώς επίσης και με πιο υγιές συκώτι. Η κατανάλωση τσαγιού από την άλλη πλευρά συνδέεται όχι μόνο με καλύτερη υγεία αλλά και μακροζωία.  

Τσάι και… έρευνα 

Οι καρδιαγγειακές ασθένειες είναι κύρια αιτία πρόωρου θανάτου στον Δυτικό κόσμο, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology. Σκοπός της έρευνας ήταν να μελετήσει την σχέση των αθηροσκληρωτικών καρδιακών παθήσεων και της κατανάλωσης τσαγιού. Η έρευνα ήταν αρκετά εκτεταμένη, αφού συμμετείχαν παραπάνω από 100 χιλιάδες ενήλικες ενώ διήρκεσε παραπάνω από 20 χρόνια. Φαίνεται λοιπόν ότι «η τακτική κατανάλωση τσαγιού -τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα- σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών και εγκεφαλικού (ASCVD), καθώς και θανάτου εξαιτίας αυτών, αλλά και με μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε ασθένεια» υποστηρίζει ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Xinyan Wang της Κινεζικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών. Εκτός των άλλων οι συμμετέχοντες στην έρευνα που έπιναν τσάι έζησαν 1,26 χρόνια περισσότερο από αυτούς που δεν έπιναν. 

Το τσάι έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Ποιο είδος τσαγιού να προτιμήσεις

Οι επικεφαλείς της έρευνας βέβαια τονίζουν ότι ιδιαίτερα το πράσινο τσάι έχει πολύ περισσότερα ωφέλη για την υγεία από το μαύρο αφού είναι πλούσια πηγή πολυφαινολών και άλλων αντιοξειδωτικών. Οι ουσίες αυτές βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που επιτίθενται στα κύτταρα και ενοχοποιούνται για την εμφάνιση διάφορων ασθενειών, όπως ο καρκίνος. Επιπλέον έχουν αντιβακτηριακή, αντιϊκή, αντιμεταλλαξιογόνα και αντιαλλεργική δράση. «Το μαύρο τσάι υφίσταται σε εκτεταμένη ζύμωση πριν την ξήρανση» λένε οι ερευνητές «κατά τη διάρκεια της οποίας οι πολυφαινόλες οξειδώνονται και χάνουν τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Επίσης το μαύρο τσάι συνήθως σερβίρεται με γάλα, κάτι που προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να εξουδετερώσει τις θετικές του επιδράσεις στην υγεία». Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τα οφέλη του τσαγιού στην υγεία δες εδώ.

Tags:

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *