Η επαναστατική μέθοδος για να φαίνεσαι πιο νέα και αδύνατη σε 15 μέρες
Share
Ακούγεται σαν ψέμα ωστόσο η νέα αυτή θεωρία βασίζεται σε μια βραβευμένη με Νόμπελ έρευνα. Πρόκειται για τη διαδικασία της αυτοφαγίας των κυττάρων του οργανισμού μας, η οποία ενεργοποιείται με τη δίαιτα της νηστείας.
Πώς θα σου φαινόταν αν σε 15 μέρες όχι μόνο απαλλασσόσουν από αυτά τα 3-5 περιττά κιλά που σε ταλαιπωρούν, φαινόσουν πιο νέα και με λιγότερο εμφανείς ρυτίδες, ενώ ταυτόχρονα ολόκληρος ο οργανισμός σου θα αναζωογονούταν σαν να έκανες restart; Όχι, δεν εννοώ να πας για κούρα ομορφιάς σε ακριβή κλινική, αλλά για μια πολύ απλή τεχνική που μπορείς να κάνεις και από το σπίτι σου ενεργοποιώντας τη διαδικασία της αυτοφαγίας των κυττάρων του οργανισμού σου.
Οι τοξίνες κρύβονται παντού
Αυτό είναι το κεντρικό θέμα ενός ιδιαίτερα ενδιαφέροντος βιβλίου που έπεσε στα χέρια μου πριν λίγο καιρό και το «ρούφηξα» μέχρι την τελευταία σελίδα. Πρόκειται για το «Glow 15: A Science-Based Plan to Lose Weight, Revitalize Your Skin, and Invigorate Your Life» (Λάμψη 15: Ένα επιστημονικά βασισμένο πλάνο για να χάσεις βάρος, να ανανεώσεις το δέρμα σου και να ενδυναμώσεις τη ζωή σου) της Naomi Whittel πρώην CEO του Twinlab. Αρχικά εξιστορεί τη ζωή της και το σοβαρό δερματικό πρόβλημα -υπέφερε από εκζέματα από την παιδική της ηλικία. Παρόλο που οι γονείς της την πρόσεχαν υπερβολικά και φρόντιζαν να τη μάθουν να προστατεύεται από οτιδήποτε μπορεί να έχει πολλές τοξίνες όπως π.χ. να μην τρώει ορισμένα φαγητά, να μην πίνει νερό βρύσης κ.ά. Ωστόσο στην εφηβεία της όλο της το σώμα ήταν καλυμμένο με εκζέματα που συχνά μάτωναν ενώ ντρεπόταν να κυκλοφορήσει με σορτς ή κοντομάνικο και πολύ περισσότερο βέβαια με μαγιό. Τελικά κατάφερε να εξαλείψει το 95% των εκζεμάτων της ακολουθώντας ένα συνδυασμό κινέζικης ιατρικής με βότανα, βελονισμό και νηστεία για αποτοξίνωση. Φαίνεται όμως ότι όλες οι προσπάθειές της έπεφταν στο κενό γιατί λίγα χρόνια αργότερα ανακάλυψε ότι ο οργανισμός της ήταν γεμάτος βαρέα μέταλλα, κάτι που ο γιατρός της το απέδωσε στα κινέζικα βότανα εξαιτίας του τρόπου που τα καλλιεργούσαν και τα συνέλεγαν καθώς και του μολυσμένου υπεδάφους. Τότε αποφάσισε να αναζητά πάντα την προέλευση των τροφών και των ροφημάτων της ιδρύοντας την εταιρεία Reserveage με σκοπό ακριβώς αυτό. Κάπως έτσι έφτασε στην Ιταλία: «Ήμουν στην Καλαβρία, στην Ιταλία, όταν έμαθα για πρώτη φορά για το ρόφημα από το εσπεριδοειδές περγαμόντο. Οι ερευνητές εκεί με έμαθαν ότι πρέπει να πίνω το ρόφημα ολόκληρου του περγαμόντου. Η επικεφαλής της έρευνας η Δρ Elzbieta Janda, έπινε 4-5 φλιτζάνια την ημέρα και το ίδιο έκανα και εγώ όσο έμεινα μαζί της. Όταν την ρώτησα “Γιατί΄;” μου απάντησε: “Το χρησιμοποιώ για να ενεργοποιήσω τη διαδικασία αυτοφαγίας. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που άκουσα αυτή τη λέξη».
Η αυτοφαγία και τι σημαίνει
Ετυμολογικά η λέξη «αυτοφαγία» σημαίνει «να τρως τον εαυτό σου» και αναφέρεται σε μια διαδικασία των κυττάρων του ανθρωπίνου σώματος όπου «τρώνε» ένα κατεστραμμένο κομμάτι του εαυτού τους. Πρόκειται για μια διαδικασία εκκαθάρισης όπου προάγει την ανανέωση και τη λειτουργική διατήρηση των κυττάρων. Ο Ιάπωνας βιολόγος Yoshinori Ohsumi μάλιστα τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής το 2016 για τις ανακαλύψεις του σχετικά με το συγκεκριμένο φαινόμενο -το οποίο για πρώτη φορά περιγράφηκε το 1962- ωστόσο οι έρευνες του Ohsumi έδειξαν υπό ποιες συνθήκες εμφανίζεται η αυτοφαγία και πώς αυτή λειτουργεί. Η αυτοφαγία ενεργοποιείται από τη στέρηση θρεπτικών συστατικών δηλαδή από την ασιτία και όχι μόνο από τον περιορισμό θερμίδων. Χάρη σε αυτή την ενέργεια το σώμα καθαρίζει και αποτοξινώνεται, ανακυκλώνονται αυτά τα τμήματα που δεν χρειάζονται πια και τα κύτταρα αναζωογονούνται και συμπεριφέρονται σαν πιο νεαρά. Η συσσώρευση όλων αυτών των σκουπιδιών ευθύνεται για τη γήρανση. Ωστόσο η αυτοφαγία δεν πρέπει να παραμένει συνεχώς ενεργοποιημένη. Χρειάζεται να δοθεί στα κύτταρα το χρονικό περιθώριο να ανανεωθούν κάτι που συμβαίνει στη φάση που τρεφόμαστε κανονικά.
Η σημασία της νηστείας
Καθώς η Whittel συνέχιζε τις έρευνές της μελέτησε τις εργασίες των Δρ. Richard Wang, δερματολόγου ειδικευμένου στο φαινόμενο της αυτοφαγίας, της Δρος Beth Levine, που επικεντρωνόταν στη σχέση άσκησης και αυτοφαγίας και του William A. Dunn, Ph.D., του Παν/μίου της Φλώριντα που ερευνά το φαινόμενο για πάνω από 30 χρόνια. Βάση των εργασιών τους έφτιαξε ένα πρωτόκολλο που αρχικά το εφάρμοσε για την ίδια. «Όταν μελετάς όλους τους παράγοντες που επιτείνουν τη γήρανση -το DNA, τις φλεγμονές τα τελομερή, όλα αυτά- τότε η αυτοφαγία και ο τρόπος που αυτή επιβραδύνεται καθώς μεγαλώνουμε είναι η πηγή τού πώς θα γεράσουμε. Έτσι λοιπόν το να μπορούμε να την ενεργοποιούμε και να την απενεργοποιούμε είναι κάτι καθοριστικό για την διαδικασία γήρανσης μας. Αυτό είναι το πρωτόκολλο του “Glow15”. Αυτό που βρίσκω πραγματικά συναρπαστικό είναι το ότι η ενέργειά μου εκτοξεύτηκε από την πρώτη φορά που το έκανα. Ο μυϊκός μου δείκτης αυξήθηκε, ενώ έχασα λίπος και ο δείκτης μάζας του σώματός μου έπεσε από το 24 στο 18. Δεν έκανα τίποτε άλλο παρά μόνο ενεργοποίησα το μηχανισμό αυτοφαγίας του σώματός μου. Η ενέργειά μου, η πνευματική μου κατάσταση, ο ύπνος μου όλα βελτιώθηκαν και ένιωθα πολύ πολύ καλύτερα. Και φαινόμουν νεότερη! Όλοι το πρόσεχαν και μου έλεγαν: “Τι κάνεις;”. Και μετά ξεκίνησα να το προτείνω να το δοκιμάσουν οι φίλοι και η οικογένειά μου. Και τότε κάποιοι από φίλοι μου ερευνητές στο Jacksonville University μου είπαν: “Γιατί δεν κάνουμε μια μελέτη γι’ αυτό;”. Έτσι πήραμε μια ομάδα από 35 εθελοντές και τους είπαμε να ακολουθήσουν αυτό το μοντέλο ζωής. Όλοι τους είχαν αποτελέσματα μέσα σε 15 μέρες, και γι’ αυτό ονόμασα το βιβλίου μου “Glow15”. Έχασαν βάρος, μειώθηκαν οι ρυτίδες και οι λεπτές γραμμές, δεν χρειάζονταν πια τα φάρμακά τους. Τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά αξιομνημόνευτα».
Πώς να ενεργοποιήσεις την αυτοφαγία
Το βιβλίο προτείνει 11 στρατηγικές για το πώς να ενεργοποιήσουμε το μηχανισμό της αυτοφαγίας. Αυτά είναι τα πιο σημαντικά σημεία:
1. Διαλειμματική νηστεία (ασιτία) σε συνδυασμό με πρωτεϊνική διατροφή. Κάθε δεύτερη μέρα δεν τρως για 16 ώρες (αυτός είναι ο χρόνος που απαιτείται για να ενεργοποιηθεί η αυτοφαγία) και 8 ώρες προσεκτικής σωστής διατροφής. Τις ημέρες που δεν κάνεις νηστεία τρως τη συνηθισμένη ποσότητα πρωτεΐνης που θα κατανάλωνες, ενώ τις ημέρες που κάνεις νηστεία μειώνεις τις πρωτεΐνες στο 5% περίπου των θερμίδων της ημέρας.
«Έτσι, για κάποιον σαν εμένα που συνήθως χρειάζομαι περίπου 45-50 γραμμάρια πρωτεΐνης τις ημέρες που δεν πρέπει να παίρνω πολύ πρωτεΐνη τρώω περίπου 25 γραμμάρια πρωτεΐνη» λέει η Whittel.
2. Προσοχή στην ώρα που προσλαμβάνουμε τα θρεπτικά συστατικά των τροφών.
Πρώτα τρώμε τα λιπαρά και στο τέλος τους υδατάνθρακες είτε κάνουμε νηστεία είτε όχι. «Τις ημέρες που δεν πρέπει να καταναλώνεις πολύ πρωτεΐνη, το πρώτο σου γεύμα πρέπει να βασίζεται στα λιπαρά. Στο τέλος της ημέρας τρως τους υδατάνθρακες, και φυσικά μιλάμε για ποιοτικούς υδατάνθρακες απαραίτητους για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Επίσης όταν τρώμε υδατάνθρακες πιο αργά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ή το απόγευμα ως τελευταίο γεύμα, έχουμε όλα τα οφέλη τους. Μας βοηθούν να χαλαρώσουμε και να μπούμε σε διαδικασία ύπνου. Οπότε στην αρχή της ημέρας τα λιπαρά και στο τέλος οι υδατάνθρακες. Αυτή είναι η δεύτερη αρχή μου» γράφει η Whittel.
3. Να τρώμε περισσότερες τροφές που προάγουν την αυτοφαγία.
Η Whittel περιλάμβάνει στο βιβλίο της 140 τροφές που προάγουν την αυτοφαγία, όπως: τσάι από περγαμόντο, πράσινο τσάι, κουρκουμάς. Για κάποια άλλα εξαρτάται από το αν βρίσκεσαι σε μέρα νηστείας ή όχι όπως π.χ. για το αυγό όπου σε μέρα νηστείας αφαιρείς το ασπράδι (που έχει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης) και τρως μόνο τον κρόκο, ενώ σε μέρες που δεν κάνεις νηστεία μπορείς να φας και το ασπράδι και τον κρόκο.
4. Κυκλική άσκηση
Κάθε δεύτερη μέρα χρειάζεται να γυμναζόμαστε για 30 λεπτά με άσκηση υψηλής έντασης (HIIT), ή με αντιστάσεις (βάρη). «Μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό όπως π.χ. γρήγορο περπάτημα για 1 λεπτό, μετά επιβραδύνουμε, μετά ξανά γρήγορο μετά ξανά πιο αργό και συνεχίζουμε έτσι για 30 λεπτά. Η άσκηση με αντιστάσεις θα μπορούσε να είναι ακόμα και η γιόγκα. Έτσι ενεργοποιούμε το “καλό” στρες αυτό που έχει ευεργετική επίδραση στην αυτοφαγία».