Η «δίαιτα της μακροζωίας» υπόσχεται να ζήσουμε υγιείς για πολλά χρόνια
Share
Εάν ρωτήσεις κάποιον εάν θέλει να ζήσει πολλά χρόνια το πιθανότερο είναι να σου απαντήσει ότι «ναι», αρκεί βέβαια να είναι υγιής και να μην υποφέρει από πόνους και ασθένειες. Η «δίαιτα της μακροζωίας» υπόσχεται να μας βοηθήσει να επιτύχουμε αυτό ακριβώς.
Το θέμα δεν είναι να προσθέσεις χρόνια στη ζωή σου, λένε οι σοφοί, αλλά ζωή στα χρόνια σου! Και αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια αν σκεφτείς πώς μια ζωή με ταλαιπωρίες εξαιτίας ασθένειων, πόνους και ανημπόρια, δεν είναι και το ιδανικό. Έχοντας αυτό ως γνώμονα ο Valter Longo, PHD, διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροζωίας στο USC και του Προγράμματος για τη Μακροζωία και τον Καρκίνο στο IFOM στο Μιλάνο περιγράφει στο βιβλίο του «The Longevity Diet» την επιστήμη για την αργή γήρανση, την καταπολέμηση των ασθενειών και τη βελτιστοποίηση του βάρους.
Τι επιδιώκει η διατροφή της μακροζωίας
Σύμφωνα με τον συγγραφέα και το βιβλίο του η δίαιτα της μακροζωίας είναι το αποκορύφωμα 25 ετών έρευνας για τη γήρανση, τη διατροφή και τις ασθένειες σε όλο τον κόσμο. Υποστηρίζει μάλιστα ότι είναι αρκετά πιο εύκολο να την εφαρμόσουμε από ότι νομίζουμε. Το κλειδί είναι ο συνδυασμός του υγιεινού καθημερινού διατροφικού πλάνου που περιγράφει το βιβλίο, με την επιστημονικά σχεδιασμένη δίαιτα που μιμείται τη νηστεία. Ο Valter Longo, σχεδίασε την συγκεκριμένη διατροφή δείχνοντας ότι συγκεκριμένες δίαιτες μπορούν να ενεργοποιήσουν τα βλαστοκύτταρα και να προάγουν την αναγέννηση και αναζωογόνηση σε πολλά όργανα του σώματος μειώνοντας έτσι σημαντικά τον κίνδυνο για διαβήτη, καρκίνο, Αλτσχάιμερ και καρδιακές παθήσεις. Η διατροφή αυτή είναι χαμηλή σε πρωτεΐνες και σάκχαρα και πλούσια σε υγιή λιπαρά και φυτικές τροφές.
Πώς λειτουργεί η δίαιτα της μακροζωίας
Με βάση τις έρευνές του ο Longo δημιούργησε ένα πλάνο διατροφής βασισμένο στις υγιείς διατροφικές συνήθειες και στη νηστεία. Αυτό περιλαμβάνει μια μέτρια έως υψηλή ποσότητα μη επεξεργασμένων υδατανθράκων (π.χ. καστανό ρύζι αντί για λευκό), μια χαμηλή αλλά επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης από φυτικές πηγές και περίπου το 30% των θερμίδων από φυτικά λίπη (όπως ελιές ή αβοκάντο) . Επίσης όλα τα γεύματα (συμπεριλαμβανομένων των σνακ) πρέπει να καταναλώνονται εντός 12 ωρών και θα πρέπει να ακολουθείται μια πενθήμερη δίαιτα που μιμείται τη νηστεία δύο έως τρεις φορές το χρόνο. Η δίαιτα που μιμείται τη νηστεία είναι όταν ακολουθείται μια αυστηρή χορτοφαγική δίαιτα και περιορίζετε τις θερμίδες μεταξύ 800 και 1.100. Ο ίδιος ο Longo υποστηρίζει ότι το νόημα της δίαιτας δεν είναι να δοκιμάσεις κάτι προσωρινό αλλά μακροχρόνιο. «Προσπαθώ να απομακρυνθώ από τη γνώμη του μήνα, αλλά στρέφομαι προς μια στρατηγική πολλών πυλώνων που θα αντέξει για 20 χρόνια».
Ποιες τροφές επιτρέπονται στη Δίαιτα της Μακροζωίας
Το τι τρώμε μέσα στη μέρα μας εξαρτάται από την ηλικία μας λέει ο Longo. Για παράδειγμα τα άτομα άνω των 65 ετών θα χρειαστούν περισσότερη πρωτεΐνη. Επίσης υποστηρίζει ότι μπορούμε να καταναλώνουμε λαχανικά μέχρι να νιώσουμε χορτάτοι, με αποτέλεσμα το πιάτο μας να φαίνεται πιο γεμάτο από κάποιου άλλου. Οι πιο κάτω τροφές είναι οι τοπ για τη δίαιτα της μακροζωίας:
- Όσπρια
- Ξηροί καρποί ωμοί και ανάλατοι
- Σπόροι
- Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- Δημητριακά ολικής άλεσης
- Φρούτα
- Λαχανικά
- Βότανα
- Τσάι
Ποιες τροφές χρειάζεται να περιοριστούν:
- Κοτόπουλο και πουλερικά
- Γαλακτοκομικά
- Ψάρι
- Αβγά
- Μαύρη σοκολάτα (σαν επιδόρπιο, μόνο σε μικρές ποσότητες)
Ποιες τροφές να αποφεύγονται εντελώς:
- Επεξεργασμένα και εξευγενισμένα τρόφιμα
- Κόκκινο κρέας
- Ζάχαρη και ζαχαρούχα τρόφιμα
- Αλκοόλ
- Τροφές με υψηλή ποσότητα νατρίου
Τι να έχεις υπόψη σου εάν θέλεις να ακολουθήσεις την μέθοδο αυτή
Εάν δεν έχεις συνηθίσει μια διατροφή τόσο πλούσια σε λαχανικά και φρούτα, η δίαιτα αυτή θα σε δυσκολέψει αρχικά. Οι πιο κάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν.
- Ξεκίνα αργά Εάν δυσκολεύεσαι να αλλάξεις τη διατροφή σου και να τρως περισσότερα φρούτα και λαχανικά, διατήρησέ την αρχικά την ίδια αλλά εφάρμοσε το παράθυρο των 12 ωρών (δηλαδή να τρως το φαγητό και τα σνακ σου σε μια περίοδο 12 ωρών και 12 ώρες να μένει το στομάχι άδειο). Αυτό μπορεί να είναι μεταξύ 7 π.μ. και 7 μ.μ. ή 8 π.μ. και 8 μ.μ., αλλά πάντα να παίρνεις πρωινό υποστηρίζει ο Longo!
- Δοκίμασε νέες τροφές και γεύσεις Όταν πηγαίνεις για φαγητό σε ένα εστιατόριο δοκίμασε κάποιο λαχανικό ή φαγητό με λαχανικά που δεν το ξέρεις και μετά μαγείρεψέ το στο σπίτι. Έτσι σιγά σιγά θα γνωρίσεις και νέες γεύσεις και θα τις επιθυμείς.
- Μείωσε σταδιακά τα επεξεργασμένα τρόφιμα
- Να ελέγχεις τα συστατικά στις συσκευασίες των τροφίμων. Θα εκπλαγείς από το πόσα συντηρητικά, αλάτι και ζάχαρη περιέχουν.