Type to search

Διατροφή & Δίαιτα

Για σούπερ μεταβολισμό απέφυγε αυτά τα λάθη!

Share

Το να έχουμε υψηλό μεταβολισμό είναι πολύ σημαντικό προκειμένου να μπορέσουμε να αδυνατίσουμε ή να διατηρήσουμε σταθερό το βάρος μας. Συχνά ωστόσο κάποιες κακές μας συνήθειες επιβραδύνουν το μεταβολισμό μας με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να χάσουμε βάρος.

Συχνά διαμαρτυρόμαστε για τα 2-3 παραπάνω κιλάκια μας ότι: «Δεν φταίω εγώ! Δεν τρώω πολύ, έχω αργό μεταβολισμό!». Και αντικρίζουμε το ειρωνικό υφάκι του συνομιλητή μας που σαν μια άλλη Βλαχοπούλου φαίνεται να μας λέει: «Τρως, και ψεύδεσαι και τρως!». Τώρα όμως ήρθε η στιγμή να τα βάλουμε όλα στη θέση τους. Πράγματι μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις (δεν μιλάω για ιατρικά προβλήματα) ο μεταβολισμός μας να είναι κάπως… νωθρός. Και ορίστε ποιες είναι αυτές.

Δεν καταναλώνεις αρκετές θερμίδες

Ξεκίνησα από αυτό γιατί ξέρω ότι θα σου αρέσει. Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται όταν μειώνεις δραματικά των αριθμό των θερμίδων που καταναλώνεις, το σώμα μπαίνει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και μειώνει τον ρυθμό που καίει θερμίδες. Σύμφωνα με έρευνες η κατανάλωση λιγότερων από 1000 θερμίδες την ημέρα μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον ρυθμό του μεταβολισμού. Όσο περισσότερο μειώνεις τις θερμίδες δηλαδή, τόσο λιγότερες θερμίδες καίει ο οργανισμός σου και τόσο πιο δύσκολο γίνεται το να χάσεις βάρος. Πρόσεξε λοιπόν εάν αποφασίσεις να κάνεις δίαιτα μειώνοντας τις θερμίδες, μην τις μειώσεις πάρα πολύ ή τουλάχιστον όχι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Τουτέστιν δίαιτες εξπρές απαγορεύονται!

Δεν τρως αρκετές πρωτεΐνες

Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία στη διατροφή και το αδυνάτισμα είναι το είδος των θερμίδων που τρώμε. Η κατανάλωση πρωτεϊνών είναι πολύ σημαντική προκειμένου να αυξήσουμε τον ρυθμό που το σώμα μας καταναλώνει θερμίδες. Ο οργανισμός μας προκειμένου να διασπάσει και να απορροφήσει τις πρωτεΐνες ξοδεύει πολύ περισσότερη ενέργεια από ότι για τους υδατάνθρακες και τα λίπη. Σύμφωνα με τις έρευνες η πέψη των πρωτεϊνών αυξάνει τον ρυθμό του μεταβολισμού κατά 20%-30%, ενώ των υδατανθράκων 5%-10% και του λίπους 3% ή λιγότερο.

Κάνεις καθιστική ζωή

Όταν βασικά κάθεσαι το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τότε επιβραδύνεται σημαντικά και ο ρυθμός καύσης των θερμίδων από τον οργανισμό. Φυσικά η άθληση, η άσκηση, η κίνηση παίζουν μεγάλο ρόλο στο μεταβολισμό, όμως και οποιαδήποτε άλλη φυσική δραστηριότητα μπορεί να σε βοηθήσει να κάψεις θερμίδες όπως π.χ. το καθάρισμα του σπιτιού, η χρήση σκάλας αντί για ασανσέρ, το να σηκώνεσαι συχνά από το γραφείο σου όταν εργάζεσαι, ακόμα και το να εργάζεσαι όρθιος αντί για καθιστός. Αυτός ο τύπος της άσκησης αυξάνει επίσης τη θερμογέννεση. Μάλιστα σύμφωνα με μια έρευνα με αυτόν τον τρόπο μπορεί κάποιος να κάψει μέχρι και 2000 θερμίδες την ημέρα.

Κοιμάσαι λίγο ή δεν κοιμάσαι καλά το βράδυ

Ο ύπνος έχει πολύ μεγάλη σημασία για το σύνολο της καλής λειτουργίας του οργανισμού. Όταν κοιμόμαστε λιγότερο από 7-8 ώρες κάθε βράδυ μειώνεται ο μεταβολικός ρυθμός μας και αυξάνονται οι πιθανότητες να παχύνουμε. Αυτό γίνεται ακόμα χειρότερο όταν προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε τον νυχτερινό με ύπνο κατά τη διάρκεια της μέρας γιατί τότε διαταράσσεται το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού μας (κιρκαδικός ρυθμός). Η έλλειψη ύπνου σε συνδυασμό με την διατάραξη του κιρκάδιου ρυθμού μπορεί να μειώσει τις καύσεις ως και 8% σύμφωνα με έρευνα.

Καταναλώνεις ζαχαρώδη ποτά και αναψυκτικά

Όταν μεγάλο ποσοστό των ημερήσιων θερμίδων καλύπτεται από την κατανάλωση αναψυκτικών ή άλλων ζαχαρωδών ποτών υψηλών σε γλυκόζη και φρουκτόζη, μειώνεται ο μεταβολικός ρυθμός, ενώ ο οργανισμός τείνει να αποθηκεύσει περισσότερο λίπος στην κοιλιά και στο συκώτι.

Δεν γυμνάζεσαι με αντιστάσεις

Η εκγύμναση του σώματος με αντιστάσεις είναι σπουδαία στρατηγική προκειμένου ο οργανισμός μας να καίει περισσότερες θερμίδες, είτε έχουμε φυσιολογικό βάρος είτε είμαστε παχύσαρκοι. Βάρη, ασκήσεις με λάστιχα ή με TRX ή με τη χρήση του βάρους του ίδιου του σώματος αυξάνουν τη μυϊκή μάζα με αποτέλεσμα να καίμε περισσότερες θερμίδες ακόμα και σε συνθήκες πλήρους χαλάρωσης.

Tags:

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *