«Γάλα του Φεγγαριού» (Moon Milk): Το ιδανικό ρόφημα για να χαλαρώσεις
Share
Εάν αναζητάς κάτι για να χαλαρώσεις και να ηρεμήσεις μετά από μια εξαντλητική μέρα, τότε το «Γάλα του Φεγγαριού» είναι το ιδανικό!
Τι είναι η ασβαγκάντα, το βασικό συστατικό στο ρόφημα «Γάλα του Φεγγαριού»
Ένα από τα αρχαιότερα συστήματα παραδοσιακής ιατρικής είναι η Αγιουρβέδα που γεννήθηκε στην Ινδική ήπειρο, ενώ ασκείται ως εναλλακτική μέθοδος θεραπείας μέχρι και σήμερα. Ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα που χρησιμοποιεί είναι η ασβαγκάντα (ashwagandha), γνωστή και ως «ινδικό κεράσι του χειμώνα» και που σύμφωνα με τους Ινδούς μεταδίδει τη δύναμη ενός αλόγου επιβήτορα σε όποιον το καταναλώνει. Πρόκειται για ένα βότανο ανταπτογόνο (ή προσαρμογόνο), που βοηθά δηλαδή στην εξουδετέρωση των επιπτώσεων του άγχους στο σώμα, λειτουργεί δηλαδή λίγο ως αγχολυτικό, μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης και ρυθμίζει τις διαταραχές της διάθεσης. Μάλιστα λέγεται ότι στα λατινικά το όνομα του είδους somnifera μεταφράζεται ως «αυτό που προκαλεί ύπνο». Η ασβαγκάντα αποτελεί την πρώτη ύλη μαζί με το γάλα για την παρασκευή του ροφήματος «Γάλα του Φεγγαριού».
Δες εδώ: Τα καλύτερα βότανα για αυτοσυγκέντρωση και ενέργεια
Η συνταγή – Πώς θα φτιάξεις το «Γάλα του Φεγγαριού»
Το «Γάλα του Φεγγαριού» είναι ένα χαλαρωτικό ρόφημα, ιδιαίτερα εύγευστο που έχει σαν βάση του την ασβαγκάντα και καταναλώνεται στην Ινδία. (H συνταγή είναι διασκευή δική μου από το 40 Aprons)
Συστατικά
- 1 φλιτζάνι γάλα (αγελαδινό ή φυτικό π.χ. αμυγδάλου, καρύδας, σόγιας κ.ά.)
- 1/2 κουταλάκι του τσαγιού (κ.γ.) σκόνη ασβαγκάντα
- 1/8 κ.γ. τριμμένη κανέλα
- 1/2 κ.γ. τζίντζερ φρέσκο τριμμένο ή 1/8 κ.γ. αποξηραμένο σε σκόνη
- 1/10 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 1 κ.σ. έλαιο καρύδας (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ελαιόλαδο αλλά έχει πιο βαριά γεύση)
- 1 κ.σ. μέλι ή σιρόπι αγαύης ή στέβια ή άλλο γλυκαντικό. Μπορείς να το παραλείψεις εντελώς εάν δεν το χρειάζεσαι.
Πώς θα το φτιάξεις
- Ζέστανε το γάλα σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να βράσει.
- Αφού ζεσταθεί το γάλα, ρίξε στο κατσαρολάκι και ανακάτεψε τα μπαχαρικά. Συνέχισε να ανακατεύεις το μείγμα για 5 λεπτά.
- Πρόσθεσε το έλαιο καρύδας και σούρωσέ το εάν έχεις χρησιμοποιήσει φρέσκο τζίντζερ.
- Τέλος βάλε το μέλι ή όποιο άλλο γλυκαντικό και ανακάτεψε.
- Περίμενε για 5 λεπτά να κρυώσει λίγο και να αναδειχθούν τα αρώματα.
- Εάν πρόκειται να το ανεβάσεις στο Instagram διακόσμησέ το με πέταλα λουλουδιών, λεβάντα ή φρούτα.