Type to search

Διατροφή & Δίαιτα

Φτιάξε μόνη σου γάλα από ξηρούς καρπούς

Share

Το να φτιάξεις γάλα από ξηρούς καρπούς είναι πολύ πιο εύκολο και απλό από ότι νομίζεις.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι είτε για λόγους ηθικούς, είτε για λόγους υγείας στρέφονται σε φυτικά ροφήματα ως υποκατάστατα γάλατος όπως π.χ. από σόγια, αμύγδαλο, ρύζι, καρύδα κ.ά. Εάν είσαι μια από αυτούς τότε πώς σου φαίνεται η ιδέα να το παρασκευάσεις μόνη σου; Είναι πολύ πιο εύκολο από ότι φαντάζεσαι και μπορείς να χρησιμοποιήσεις ότι είδος ξηρού καρπού θέλεις: αμύγδαλα, φουντούκια, κάσιους, φιστίκια… Φαντασία να έχεις (το ξέρω, το έχω κάνει!). Η διαδικασία είναι η ίδια για ότι είδος ξηρού καρπού και αν επιλέξεις.

Βήμα 1ο

Βάλε τους ξηρούς καρπούς της επιλογής σου μέσα σε ένα μπολ και κάλυψέ τους με νερό. Σκέπασε το μπολ με διάφανη μεμβράνη ή πετσέτα και τοποθέτησέ το στο ψυγείο για τουλάχιστον 8-12 ώρες. Εγώ τα καλύτερα αποτελέσματα τα πέτυχα με 24 ώρες μούλιασμα.

Βήμα 2ο

Αφού περάσει ο απαιτούμενος χρόνος, σούρωσέ τους ξηρούς καρπούς και βάλτους στο μπλέντερ. Πρόσθεσε φρέσκο νερό σε αναλογία 1:2, δηλαδή για μία κούπα ξηρούς καρπούς, δύο κούπες νερό. Στην αρχή λιώσε τους σε διακοπτόμενη ταχύτητα μέχρι να τους δεις να έχουν θρυμματιστεί. Τότε δούλεψε το μπλέντερ σε συνεχόμενη ταχύτητα για 3 λεπτά. Το αποτέλεσμα θα είναι ένας απαλός χυλός, όχι πολύ νερουλός αφού θα περιέχει και την πούλπα.

Βήμα 3ο

Χρησιμοποίησε ένα τουλπάνι ή μια γάζα ή ένα καθαρό καλσόν και σούρωσε τον χυλό αυτό. Στύψε το σφιχτά, να αφαιρέσεις και τα τελευταία ίχνη γάλατος.

Βήμα 4ο

Το γάλα από ξηρούς καρπούς είναι έτοιμο! Βάλτο σε γυάλινο δοχείο. Διατηρείται στο ψυγείο για 3-5 μέρες. Μην βιαστείς να πετάξεις τα στερεά υπολείμματα, είναι γεμάτα φυτικές ίνες, θρεπτικά συστατικά και πρωτεΐνη. Αποθήκευσέ τα στο ψυγείο και πρόσθεσέ τα σε σμούθις, χυμούς, κέικ, κρέπες ή βάφλες.

Tags

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *