Type to search

Διατροφή & Δίαιτα

Φτιάξε χούμους, εύκολο, πεντανόστιμο και υγιεινό

Share

Είναι ένα από τα πιο γνωστά πιάτα της κουζίνας της Μέσης Ανατολής που εξαιτίας της απλότητας και της νοστιμιάς του τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο.

Πρόκειται για ένα από τα αγαπημένα μου εδέσματα. Αίσθηση βουτυράτη, ελαφρώς ξινή και όσο πρέπει πικάντικη, στην οποία το ταχίνι χαρίζει μια σουσαμένια υπόγευση. Απλώς το λατρεύω! Μου αρέσει σαν ντιπ μαζί με κρύα λαχανικά το καλοκαίρι (καρότα, πιπεριές, αγγούρι, τα αγαπημένα μου) και σε σάντουιτς το χειμώνα αντί για βούτυρο ή μαγιονέζα. Αν και σήμερα θεωρείται κατεξοχήν πιάτο του αραβικού κόσμου (χούμους άλλωστε σημαίνει ρεβύθι, στα αραβικά) εντούτοις από πολλούς θεωρείται ότι προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα και Αίγυπτο. Φυσικά κανέναν δεν απασχολεί η προέλευσή του όταν το απολαμβάνει σερβιρισμένο πάνω σε μικρά τριγωνάκια ζεστής φρυγανισμένης αραβικής πίτας.

Η αγαπημένη μου συνταγή

Είναι πραγματικά πολύ εύκολο ντιπ. Το μόνο που χρειάζεται είναι να θυμηθώ να μουσκέψω από την προηγούμενη λίγα ρεβίθια.

Συστατικά

  • 200 γρ ρεβίθια καλύτερα χωρίς φλοιό γιατί αλλιώς θα πρέπει να τον αφαιρέσω μόνη μου και ποιος θέλει να το κάνει αυτό;.

  • 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

  • 1 σκελίδα σκόρδο (ή ανάλογα με τα γούστα σου)

  • 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι

  • 1-2 κουταλιές νερό

  • λίγο λεμόνι

Εκτέλεση

Μουσκεύω τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ και τα βράζω καλά, σχεδόν να λιώσουν. Τα σουρώνω και μετράω να πάρω 2 ποτήρια από τα βρασμένα ρεβίθια. Βάζω όλα τα υλικά σε ένα μπλεντεράκι (εκτός από το λεμόνι) και τα χτυπάω για 3-5 λεπτά περίπου ώστε να έχω ένα βελούδινο, λείο αποτέλεσμα. Δοκιμάζω και διορθώνω προσθέτοντας αλάτι, σκόρδο ή χυμό λεμόνι. Υπάρχουν πολλοί που δεν τους αρέσει το ελαφρώς ξινούτσικο του λεμονιού, εγώ πάντως το λατρεύω ιδίως σε συνδυασμό με το ταχίνι.

Γιατί είναι υγιεινό

Εφοδιάζει τον οργανισμό με τις απαραίτητες φυτικές ίνες, ωφέλιμα λιπαρά, βιταμίνες ιδίως Α, Ε και C, καθώς και με μαγνήσιο, σίδηρο, φολικό οξύ και κάλιο. Ειδικότερα:
Τα ρεβίθια όπως και τα άλλα όσπρια βοηθούν στον έλεγχο της ινσουλίνης και αποτρέπουν τις απότομες αυξομειώσεις της γλυκόζης στο αίμα.
Το ταχίνι όπως και το σουσάμι από το οποίο προέρχεται έχει αντιοξειδωτικές, αντιγηραντικές και αντιυπερτασιακές ιδιότητες, βοηθά στην καταπολέμηση της χοληστερίνης και στην αντιμετώπιση του διαβήτη.
Το εξτρά παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα από τα πιο υγιεινά λάδια και έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ η τακτική του κατανάλωση προάγει την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Το σκόρδο σύμφωνα με πολλές έρευνες έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Είναι αντιφλεγμονώδες, αντιμικροβιακό, βοηθά στον έλεγχο του διαβήτη, στην ομαλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, δρα προστατευτικά ενάντια σε κάποιες μορφές καρκίνου.

 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Επόμενο