Type to search

Διατροφή & Δίαιτα

Φράουλες, η κόκκινη δύναμη της διατροφής

Share

Αν αγαπάς τις φράουλες θα χαρείς να μάθεις για τη μεγάλη τους διατροφική αξία. Αν τις λατρεύεις θα αποκτήσεις ακόμα περισσότερους λόγους για να τις προτιμάς και ακόμα περισσότερα επιχειρήματα για να τις υπερασπίζεσαι. Αν πάλι δεν σου αρέσουν… Τς, τς, τς… Ένα έχω να σου πω! Κακώς! Πολύ κακώς! 

Κατακόκκινες, ζουμερές, έντονα αρωματικές και ευχάριστα ξινές οι φράουλες χαϊδεύουν απαλά τον ουρανίσκο καθώς λιώνουν αργά στο στόμα. Είναι ιδανικές και αγαπημένες σε πολλές γλυκιές συνταγές, όμως μπορούν να σε ξαφνιάσουν με την παρουσία τους και σε πιο τολμηρές, αλμυρές περιπέτειες. Όπως και αν τις προτιμάς οι φράουλες είναι οι πρωταγωνίστριες των ανοιξιάτικων φρούτων και η απόλυτη διατροφική δύναμη που θωρακίζει τον οργανισμό απέναντι από πολλές χρόνιες ασθένειες.

Φράουλες, ανεκτίμητη διατροφική αξία

Τι να πρωτοπεί κανείς για την διατροφική αξία της φράουλας. Από που να πρωτοαρχίσει. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και μαγγανίου ενώ περιέχει επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Β9 και καλίου. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτοθρεπτικά και ανθοκυανίνες ενώ περιέχει ελάχιστες θερμίδες. Συγκεκριμένα 100 γραμμάρια φράουλες υπολογίζεται ότι έχουν μόλις 32 θερμίδες καθότι αποτελούνται κατά 91% περίπου από νερό. Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (περίπου 40) κάτι που τις κάνει ιδανικές για δίαιτα, αλλά κατάλληλες και για διαβητικούς.

Φράουλες, η διατροφική τους αξία είναι αναμφισβήτητη! Αξίζουν μια θέση στο τραπέζι σου.

Πώς οι φράουλες ωφελούν την υγεία

Η κατανάλωση φράουλας έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης πολλών χρόνιων ασθενειών. Συγκεκριμένα οι φράουλες:

Βοηθούν στην υγεία της καρδιάς

Σύμφωνα με τις έρευνες όσοι καταναλώνουν συχνά φράουλες και μούρα έχουν καλύτερη καρδιακή υγεία από όσους δεν τρώνε εξαιτίας των ανθοκυανίνων που περιέχουν. Ακόμα βελτιώνουν την αντιοξειδωτική κατάσταση του αίματος καθώς και την λειτουργία των αγγείων, μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές.

Συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Οι ανισορροπίες στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και η διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις. Οι φράουλες συμβάλλουν στην επιβράδυνση της απορρόφησης της γλυκόζης από το αίμα μετά από ένα πλούσιο γεύμα. Έτσι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου και διαβήτη τύπου 2.

Βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου

Όλα τα μούρα και οι φράουλες έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου εξαιτίας της ικανότητάς τους να καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές.

Τι να προσέξεις

• Η διατροφική αξία της φράουλας είναι αναμφισβήτητα μεγάλη, ωστόσο χρειάζεται προσοχή σε άτομα που είναι αλλεργικά. Συμπτώματα όπως φαγούρα ή/και μούδιασμα στο στόμα, πονοκέφαλος, εξανθήματα, πρήξιμο των χειλιών, του προσώπου, της γλώσσας ή του λαιμού, ή ακόμα και προβλήματα αναπνοής σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις δείχνουν ότι υπάρχει αλλεργικό πρόβλημα. Συνήθως τα άτομα που είναι αλλεργικά στις φράουλες είναι και στα μήλα καθώς και στη γύρη σημύδας.

• Αυτό που θα πρέπει επίσης να έχεις υπόψη σου είναι ότι δυστυχώς οι φράουλες είναι από τα πιο επιβαρυμένα με εντομοκτόνα και ορμόνες φρούτα που υπάρχουν. Θέλουν πολύ καλό πλύσιμο και ιδανικά ελαφρύ ξύσιμο με μαχαιράκι ώστε να καθαρίσει καλύτερα η επιφάνειά τους. Εάν είναι δυνατόν προτίμησε τις βιολογικές και ας φας μικρότερη ποσότητα.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *