Φιστίκια Αιγίνης: Όχι μόνο νόστιμα, αλλά γεμάτα θρεπτικά συστατικά
Share
Μπορεί το μυαλό μας να πηγαίνει στα αμύγδαλα όταν ακούμε για ξηρούς καρπούς, αλλά και τα φιστίκια Αιγίνης είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά (ίσως μάλιστα να έχουν και περισσότερα). Δες γιατί…
Είναι τα αμύγδαλα ο πρωταγωνιστής των ξηρών καρπών; Η αλήθεια είναι πως, ναι. Συχνά όμως οι δεύτεροι ρόλοι είναι αυτοί που κλέβουν τις εντυπώσεις, και κάτι τέτοιο συμβαίνει με τα φιστίκια Αιγίνης. Η ιδιαίτερη γεύση, το μοναδικό πράσινο χρώμα τους (θυμάσαι άλλον χρωματιστό ξηρό καρπό;) αλλά και οι πάμπολλες θρεπτικές τους ιδιότητες είναι αρκετά για να τα κάνουν να λάμψουν κάτω από το φως των… διατροφικών προβολέων. Και αφήνω τελευταίο το γεγονός ότι έχουν στενή σχέση με την πατρίδα μας από τους αρχαίους ακόμα χρόνους, αφού οι πρόγονοί μας τα χρησιμοποιούσαν ως φάρμακα, αφροδισιακά και αντίδοτα. Αναμφισβήτητα τα φιστίκια Αιγίνης είναι σούπερ τροφή γεμάτα θρεπτικά συστατικά.
Δες εδώ: Καρύδια, το μυστικό της υγείας και της μακροζωίας
Έχουν μοναδικά θρεπτικά συστατικά
Τα φιστίκια Αιγίνης -σε σχέση με άλλους ξηρούς καρπούς- έχουν υψηλότερες ποσότητες ενός τύπου αμινοξέων που παίζουν σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση μυών και δύναμης. Επίσης είναι υψηλότερα από άλλους ξηρούς καρπούς σε φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες A, C, E, K και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (εκτός από την Β12).
Προβλήματα με τα μαλλιά και το δέρμα; Ίσως έχεις αυτήν την έλλειψη
Είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών
Ναι, όλοι οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, τα φιστίκια Αιγίνης όμως υπερέχουν, και αυτό… φαίνεται! Που νομίζεις ότι οφείλεται το μοναδικό πράσινο χρώμα τους; Μα στα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχουν, και τα οποία δεν έχουν οι άλλοι ξηροί καρποί! Στην πραγματικότητα τα φιστίκια Αιγίνης φιγουράρουν στις τοπ 50 τροφές σε συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα. Λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες είναι μερικά από τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, γνωστά και για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μας προφυλάσσουν από χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης και τα καρδιακά νοσήματα, ενώ επίσης μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία απώλειας όρασης που σχετίζεται με την ηλικία ή την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Δες εδώ: Ποιες τροφές να διαλέξεις για φουλ αντιοξειδωτικά
Κάνουν καλό στην καρδιά
Όλοι οι ξηροί καρποί ευεργετούν την υγεία της καρδιάς καθότι είναι καλές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων, αντιοξειδωτικών, καλίου και φυτικών ινών. Ωστόσο και εδώ τα φιστίκια Αιγίνης κάνουν τη διαφορά… Η τακτική κατανάλωσή τους συνδέεται με καλύτερη υγεία των αιμοφόρων αγγείων, αλλά και με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
Υποστηρίζουν την εντερική υγεία
Όπως και οι άλλοι ξηροί καρποί τα φιστίκια Αιγίνης είναι καλή πηγή πρεβιοτικών ινών, ενώ επίσης περιέχουν αντιοξειδωτικά που συνδέονται με την απώλεια βάρους και την καλύτερη υγεία του εντέρου. Σύμφωνα με έρευνα η κατανάλωση τους συνδέεται με αυξημένα «καλά» βακτήρια στο έντερο, περισσότερο μάλιστα και από την κατανάλωση αμυγδάλων!
Προστατεύουν τον εγκέφαλο
Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα φιστίκια Αιγίνης προστατεύουν και τον εγκέφαλο, ενώ η κατανάλωσή τους συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά νοητικών εκπτώσεων εξαιτίας της ηλικίας.
Δες εδώ: Αυτές τις βιταμίνες χρειάζεσαι για μυϊκή ανάπτυξη
Τι να προσέξεις
Όπως και οι άλλοι ξηροί καρποί, έτσι και τα φιστίκια Αιγίνης είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες αλλά υψηλά σε καλά λιπαρά και πρωτεΐνες. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα που καταναλώνουμε γιατί έχουν πολλές θερμίδες. Παρόλο που τα φιστίκια Αιγίνης περιέχουν λιγότερες θερμίδες από τους άλλους ξηρούς καρπούς (περίπου 400 θερμίδες τα 100 γραμμάρια μαζί με το κέλυφος), ωστόσο δεν είναι και λίγες.