Έρευνα: Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη!
Share
Παράδοξο και όμως αληθινό! Έρευνα υποστηρίζει ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Μα είναι δυνατόν;
Τι μπορεί να κάνει λίγη μαύρη σοκολάτα για σένα; Εκτός από το να σε ικανοποιήσει γευστικά, είναι εξαιρετικά θρεπτική καθότι είναι πηγή αντιοξειδωτικών, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη LDL, δρα προστατευτικά για τις παθήσεις της καρδιάς, προστατεύει το δέρμα από τον ήλιο και βελτιώνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Και αυτά δεν είναι τα μόνα… Γιατί πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη 2 (των ενηλίκων). Απίστευτο; Και όμως αληθινό! Δες τι υποστηρίζει η έρευνα.
Θέλεις το καλύτερο για την υγεία σου; Φάε μαύρη σοκολάτα!
Μαύρη σοκολάτα και διαβήτης
Πρόκειται για μια μεγάλη έρευνα αφού χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα περίπου 192.000 ενήλικων και η περίοδος παρακολούθησης διήρκεσε ως και 34 χρόνια. Βρήκαν λοιπόν ότι η αυξημένη κατανάλωση μαύρης σοκολάτας (προσοχή όχι γάλακτος) συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη. Αντιθέτως, η αυξημένη κατανάλωση σοκολάτας γάλακτος συνδέθηκε με μακροπρόθεσμη αύξηση βάρους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν 5 ή περισσότερες μερίδες μαύρης σοκολάτας την εβδομάδα είχαν 21% μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Η συγγραφέας της έρευνας Binkai Liu, διδακτορική ερευνήτρια στο Harvard T.H. Chan School of Public Health, είπε ότι: «Η μελέτη μας υπογραμμίζει ότι η τακτική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ενώ η σοκολάτα γάλακτος δεν έχει το ίδιο όφελος. Η κατανάλωση περισσότερης σοκολάτας γάλακτος, αλλά όχι μαύρης συνδέθηκε με αύξηση του βάρους με την πάροδο του χρόνου. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο τύπος της σοκολάτας που καταναλώνεται έχει σημαντικό ρόλο, με τη μαύρη σοκολάτα να προσφέρει πιθανά μεταβολικά οφέλη πιθανώς λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς της σε φλαβονοειδή».
Πόση μαύρη σοκολάτα χρειάζεται
Μην βιάζεσαι να χαρείς, γιατί η ποσότητα μαύρης σοκολάτας που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες δεν ήταν και μεγάλη. Συγκεκριμένα μία μερίδα μαύρης σοκολάτας είναι 1 ουγγιά δηλαδή κάτι λιγότερο από 30 γραμμάρια (28.34 για την ακρίβεια). Αυτός είναι και ο λόγος που η Liu μας εφιστά την προσοχή: «Ενώ η μαύρη σοκολάτα μπορεί να προσφέρει κάποια προστατευτικά οφέλη κατά του διαβήτη τύπου 2, δεν πρέπει να θεωρείται ως μια αυτόνομη λύση. Οι κλινικοί γιατροί μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συζητήσουν τη μέτρια κατανάλωση μαύρης σοκολάτας ως μέρος μιας ισορροπημένης, πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά διατροφής για ασθενείς που ενδιαφέρονται να βελτιώσουν τη συνολική τους υγεία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διατηρηθεί το μέτρο, καθώς η σοκολάτα είναι πυκνή σε θερμίδες και η υπερβολική κατανάλωση θα μπορούσε να αναιρέσει τα πιθανά οφέλη της».