Type to search

Διατροφή & Δίαιτα Υγεία

Έρευνα: Αυτό το θρεπτικό συστατικό προφυλάσσει από το Αλτσχάιμερ

Share

Πολλοί μπορεί να παραβλέπουν τη σημασία της υγιεινής διατροφής για την υγεία μας. Ωστόσο οι έρευνες δείχνουν ότι οι σωστές τροφές μπορούν να μας προσφέρουν ό,τι έχουμε ανάγκη για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών. Όπως αυτό το γνωστό θρεπτικό συστατικό που οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι προφυλάσσει από το Αλτσχάιμερ.

Μέχρι στιγμής πιστεύαμε ότι το φολικό οξύ (folate) ήταν ένα ιδιαίτερα σημαντικό θρεπτικό συστατικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο νέα επιστημονική μελέτη υποστηρίζει ότι μπορεί να βοηθήσει και στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ. 

Τα νέα ευρήματα για την έλλειψη φολικού οξέος (folate)

Πρόκειται για μια ανασκόπηση -που έλαβε υπόψη της 60 προηγούμενες δημοσιεύσεις- και η οποία εξετάζει τη σχέση φολικού οξέος και εκδήλωσης Αλτσχάιμερ. Είναι αρκετά σημαντική γιατί σήμερα το Αλτσχάιμερ αποτελεί τον πιο κοινό τύπο νευροεκφυλιστικής νόσου που οδηγεί σε άνοια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επίπεδα φολικού οξέος στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ ήταν χαμηλά σε σχέση με τα υγιή άτομα της ομάδας σύγκρισης. 

Τι δήλωσαν οι ερευνητές

Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα κατέληξαν στο εύλογο συμπέρασμα ότι η έλλειψη φολικού οξέος αυξάνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ, και η επαρκής καθημερινή λήψη του τον μειώνει. «Το φολικό οξύ βοηθά στην ανάπτυξη υγιών κυττάρων, οπότε είναι λογικό να το θεωρήσουμε σαν προστατευτικό παράγοντα για το Αλτσχάιμερ, μαζί με την άσκηση, την αντιφλεγμονώδη διατροφή και τις κοινωνικές δραστηριότητες» δήλωσε η Amy Cameron O’Rourke, MPH, CMC.

Διαφορά φολικού οξέος (folate) και φυλικού οξέος (folic acid) 

Το φολικό οξύ είναι ένα είδος βιταμίνης B (αποκαλείται επίσης φολασίνη ή βιταμίνη Β9). Στην πραγματικότητα είναι ένας γενικός όρος για μια ομάδα υδατοδιαλυτών βιταμινών του συμπλέγματος Β. Το φυλλικό οξύ (folic acid) είναι το συνθετικό μόριο που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο. Το φυλλικό οξύ δεν υπάρχει εκ φύσεως στις τροφές αλλά στα συμπληρώματα διατροφής και στα εμπλουτισμένα τρόφιμα. Τα ανθρώπινα κύτταρα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το φυλλικό οξύ αυτό καθεαυτό αλλά το μετατρέπουν (κυρίως στο συκώτι) στη φυσικές μορφές της βιταμίνης. Όμως καθώς μεγαλώνουμε, η μετατροπή του φυλλικού οξέος σε φολικό οξύ μέσα στο σώμα καθίσταται δυσκολότερη.

Πόσο φολικό οξύ χρειαζόμαστε καθημερινά και σε ποιες τροφές θα το βρούμε

Ένας υγιής ενήλικας χρειάζεται καθημερινά 400 μg (μικρογραμμάρια) φολικού οξέος. Οι έγκυες χρειάζονται περισσότερο, περίπου 600-1000 μg. Ο οργανισμός χρησιμοποιεί την ποσότητα φολικού που προσλαμβάνει από τις τροφές στην ποσότητα που χρειάζεται, ενώ η περίσσειά του αποβάλλεται, μέσω των ούρων. Τα τρόφιμα που αποτελούν τις καλύτερες πηγές φολικού οξέος είναι: Φασόλια ενταμάμε, φακές, φασόλια, σπαράγγια, ρόκα, σπανάκι, αγκινάρες, μπρόκολο και από ζωικά τρόφιμα συκώτι.
Δες εδώ ποια διατροφή σε προστατεύει από το Αλτσχάιμερ.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *