Type to search

Διατροφή & Δίαιτα

Έρευνα: Αυτό το σνακ θα σου κόψει την όρεξη «μαχαίρι»

Share

Οι ερευνητές αναζήτησαν για μας το σνακ που θα μας βοηθήσει να μην πεινάμε (ή τουλάχιστον να πεινάμε λιγότερο), και το βρήκαν. Είναι γευστικό, υγιεινό και μπορούμε να το μεταφέρουμε εύκολα μαζί μας. 

Έχω παρατηρήσει ότι όταν κάνω νηστεία τη Σαρακοστή πεινάω συνέχεια. Λογικό, αν σκεφτείς ότι μου λείπουν τα γαλακτοκομικά. Η πείνα μου είναι υπαρκτή, μεγάλη, και συνεχής. Στο πέρασμα των χρόνων ανακάλυψα ότι το μόνο που με βοηθά να την τιθασεύσω είναι οι ξηροί καρποί και πιο συγκεκριμένα τα ωμά αμύγδαλα. Επειδή ποτέ δεν είχα ακούσει αυτό να συμβαίνει και σε άλλους, θεωρούσα ότι πρόκειται για μια προσωπική ιδιαιτερότητα ώσπου (ευτυχώς) ήρθε μια νέα έρευνα να με δικαιώσει. Και ναι, έχω δίκιο! Τα ωμά αμύγδαλα πράγματι μπορούν να μας βοηθήσουν να ελέγξουμε την πείνα μας!

Τα αμύγδαλα βοηθούν στον έλεγχο της πείνας 

Τα αμύγδαλα είναι γνωστά για τα οφέλη τους για την υγεία, καθώς είναι γεμάτα με πρωτεΐνες και πλούσια σε υγιή λιπαρά. Επίσης μας κάνουν να νιώθουμε πιο εύκολα χορτάτοι, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της πείνας και στην διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας (UniSA) δείχνει ότι τα άτομα που έτρωγαν αμύγδαλα είχαν βελτιωμένα επίπεδα ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν ένα σνακ πλούσιο σε υδατάνθρακες. Η έρευνα έδειξε ότι τα αμύγδαλα ως σνακ επιδρούσαν στις ορμόνες της πείνας.
Καρύδια, το μυστικό της υγείας και της μακροζωίας

Το παράδοξο 

Η μείωση στις ορμόνες της πείνας μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να έφτανε ακόμα και το 47%, ωστόσο οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν ανέφεραν ότι αισθάνονται συνειδητά λιγότερο πεινασμένοι, κάτι που δεν παραξένεψε ιδιαίτερα τους ερευνητές: «Μόνο λίγες έρευνες έχουν δοκιμάσει στο παρελθόν τον ρόλο της κατανάλωσης ξηρών καρπών για τον έλεγχο της όρεξης. Δύο πρόσφατες μελέτες με καρύδια και φιστίκια έχουν αναφέρει παρόμοια ευρήματα με τη δουλειά μας. Ωστόσο, δεν έχουν αναφέρει όλες οι μελέτες τις ευεργετικές επιδράσεις της κατανάλωσης ξηρών καρπών στις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη με διαφορετικές αποκρίσεις, πιθανώς λόγω διαφορών στον σχεδιασμό της μελέτης και στην κατάσταση της υγείας των συμμετεχόντων σε δοκιμές» δήλωσε η Alison Coates, Ph.D. επικεφαλής της έρευνας. Κάτι άλλο που επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σύμφωνα με τους ερευνητές είναι ότι τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα μπορεί να αναπτύξουν αντίσταση στις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη, με αποτέλεσμα να μην αντιλαμβάνονται ότι χόρτασαν.
Φιστίκια Αιγίνης: Όχι μόνο νόστιμα, αλλά γεμάτα θρεπτικά συστατικά

Προσοχή στις θερμίδες

Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε υγιή λίπη και φυτικές ίνες και αποτελούν πηγή φυτικής πρωτεΐνης που μπορεί να μας βοηθήσει να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όταν καταναλώνουμε ολόκληρα αμύγδαλα, απορροφούμε μόνο περίπου το 60% των θερμίδων που περιέχουν λόγω των μοναδικών φυσικοχημικών ιδιοτήτων τους. Δεν χρειάζεται πάντως να το παρακάνουμε. Μία μικρή χούφτα ή περίπου 10-15 αμύγδαλα αρκούν.
Κάνεις νηστεία; Έτσι θα παίρνεις όλα τα θρεπτικά συστατικά

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *