Type to search

Διατροφή & Δίαιτα Υγεία

Έρευνα: Αυτή είναι η αιτία που πεινάς συνεχώς και θέλεις γλυκά

Share

Οι ειδικοί νομίζουν ότι βρήκαν επιτέλους την αιτία που πεινάμε τόσο πολύ και επιθυμούμε διαρκώς «απαγορευμένες» τροφές όπως γλυκά και παγωτά, σουβλάκια και φαστ φουντ, πατατάκια και σφολιατοειδή. 

Τι είναι αυτό που μας κάνει συνεχώς να πεινάμε και μας σπρώχνει να επιθυμούμε τροφές με «κενές θερμίδες», δηλαδή πλούσιες σε ζάχαρη, κακά λιπαρά και θερμίδες, ενώ είναι φτωχές σε θρεπτικά συστατικά; Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στον Δυτικό Κόσμο νιώθουν να υποφέρουν από αυτό, και που συχνά τους κάνει να υποκύπτουν σε αυτή τους την επιθυμία με μακροχρόνιο αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας τους και την αύξηση του βάρους τους. Οι ειδικοί πάντως ισχυρίζονται σε μια νέα μελέτη ότι ίσως ξέρουν γιατί να συμβαίνει αυτό. 

Για όλα φταίει η διατροφή

Οι επιστήμονες ονόμασαν την μελέτη τους «υπόθεση μόχλευσης πρωτεΐνης» και διατύπωσαν την θεωρία (παρουσιάζοντας πολλές ενδείξεις), ότι οι ανάγκες μας για πρωτεΐνη δεν καλύπτονται από τη σύγχρονη διατροφή που είναι πλούσια σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Η πρωτεΐνη είναι το θρεπτικό συστατικό που ο ανθρώπινος οργανισμός επιζητά πιο επίμονα, ισχυρίζεται η μελέτη. «Δεν νιώθουμε χορτάτοι παρά μόνο μέχρι να φάμε την απαραίτητη ποσότητα (πρωτεΐνης) και δυσκολευόμαστε να φάμε περισσότερη [πρωτεΐνη] από αυτή που χρειαζόμαστε», λέει ο David Raubenheimer, PhD συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής διατροφικής οικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνει στην Αυστραλία.
Έρευνα: 4+1 πρωτεΐνες που φροντίζουν την καρδιά σου (και δεν είναι αυτές που νομίζεις!)

Γιατί ο οργανισμός μας μας ωθεί να τρώμε υπερβολικά

«Αυτό σημαίνει ότι αν αραιώσουμε την πρωτεΐνη στη διατροφή μας (αν δηλαδή οι τροφές μας δεν είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες), θα συνεχίσουμε να τρώμε περιττές θερμίδες μέχρι να συμπληρώσουμε τον πρωτεϊνικό στόχο μας. Εάν είναι περισσότερα λιπαρά και υδατάνθρακες που «αραιώνουν» τις πρωτεΐνες, τότε θα τρώμε περισσότερες τέτοιου είδους τροφές με αποτέλεσμα την υπερφαγία και πιθανώς την παχυσαρκία». Με άλλα λόγια ο οργανισμός μας φαίνεται να λέει: «Μπορεί να έφαγα μπισκότα, γλυκά, παγωτά, πατατάκια αλλά δεν έχω φάει όσες πρωτεΐνες έχω ανάγκη. Ας συνεχίσω να τρώω μέχρι που να τα καταφέρω». Το αποτέλεσμα αυτού είναι να καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από όσες έχουμε ανάγκη, ενώ συνεχώς νιώθουμε να πεινάμε. 

Πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε καθημερινά;

Η συνιστώμενη ημερήσια ανάγκη μας σε πρωτεΐνες είναι: 

  • Ενήλικες: 0,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους (περίπου 45-60 γραμμάρια την ημέρα). 
  • Αθλητές: 1 γραμμάριο ανά κιλό σωματικού βάρους (περίπου 73-122 γραμμάρια την ημέρα ανάλογα με το βάρος μας).
  • Ηλικιωμένοι άνω των 65: 1-1,2 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους.

Μπορείς εδώ να βρεις την ανάγκη του σώματός σου σε πρωτεΐνες καθώς και τις ανάγκες σου σε άλλα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Πώς θα καταλάβεις ότι η διατροφή σου δεν περιέχει αρκετές πρωτεΐνες; Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι εύθραυστα μαλλιά και νύχια, αίσθημα αδυναμίας ή πείνας και αδύναμο ανοσοποιητικό, αφού οι άνθρωποι που δεν τρώνε αρκετές πρωτεΐνες τείνουν να αρρωσταίνουν πιο συχνά.
Τρως αρκετές πρωτεΐνες; Οι τρόποι που το σώμα σου λέει πως όχι

Η καλύτερη διατροφή είναι αυτή που περιέχει πολλές φυτικές τροφές

Παρόλο που οι δίαιτες υψηλές σε πρωτεΐνη μας βοηθούν να χάσουμε βάρος πιο γρήγορα, ωστόσο «η διατροφή μας σε βάθος χρόνου θα πρέπει να βασίζεται σε φυτικές τροφές όπως τα λαχανικά, οι σπόροι, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ικανοποιεί τις ορέξεις μας με χαμηλότερη πρόσληψη πρωτεϊνών, έτσι ώστε οι άνθρωποι που ακολουθούν αυτές τις δίαιτες να μην καταναλώνουν υπερβολική ενέργεια και η χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη συμβάλλει στη μακροζωία» ισχυρίζεται ο Raubenheimer. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πρωτεϊνούχες δίαιτες μακροπρόθεσμα συνδέονται με την επιτάχυνση της γήρανσης και εμφάνιση σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος.
Αυτές είναι πλήρεις φυτικές πρωτεΐνες αν κάνεις νηστεία ή είσαι vegan

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *