Type to search

Διατροφή & Δίαιτα Υγεία

Έρευνα: Αυτή είναι η Νο 1 τροφή που προφυλάσσει από το Αλτσχάιμερ

Share

Ανάμεσα σε 49 άλλες τροφές η συγκεκριμένη τροφή είναι με διαφορά η πλέον προστατευτική για τον εγκέφαλο. Η τακτική της κατανάλωση μας βοηθά να αποφύγουμε την γνωστική εξασθένιση που έρχεται εξαιτίας της ηλικίας.

Ότι τρώμε έχει καθοριστική σημασία για την υγεία όλου του οργανισμού αλλά και του εγκεφάλου μας. Πρόσφατη έρευνα που μελέτησε 49 πολύ γνωστά και θρεπτικά τρόφιμα αποκάλυψε ότι το τυρί είναι αυτό που έχει την πιο προστατευτική δράση προκειμένου να αποφύγουμε γνωστικές ασθένειες οι οποίες σχετίζονται με την ηλικία. 

Πώς να προστατέψεις τον εγκέφαλό σου

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αϊόβα μελέτησαν αυτό που ονομάζεται «Ρευστή Νοημοσύνη» (Fluid Intelligence Test FIT). Πρόκειται για την ικανότητα μας να χρησιμοποιούμε πληροφορίες (και όχι να τις αποκτούμε) ή να λύνουμε προβλήματα χωρίς να έχουμε κάποια σχετική προηγούμενη γνώση. Πρόκειται για μια ικανότητα, η απώλεια της οποίας αν συμβεί καθώς μεγαλώνουμε συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ. Ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς οι αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες μπορούν να το αλλάξουν αυτό. 

Οι νευροπροστατευτικές τροφές 

Στη μελέτη αξιολογήθηκαν 49 τροφές ανάμεσά τους και φρούτα, λαχανικά, ψάρι, κρέας, ψωμί, καφές και κρασί. Βρέθηκε λοιπόν ότι όσοι έτρωγαν καθημερινά τυρί διατηρούσαν καλύτερα την ρευστή νοημοσύνη στο πέρασμα του χρόνου. Στην αμέσως επόμενη θέση είναι η με μέτρο κατανάλωση κόκκινου κρασιού. Επίσης εξαιρετικό είναι και το αρνί αρκεί να μην το τρώμε πιο συχνά από μία φορά την εβδομάδα. 

Οι δηλώσεις των ερευνητών

Ο επικεφαλής της έρευνας Auriel Willette, βοηθός καθηγητή στο Food Science and Human Nutrition δήλωσε: «Εξεπλάγην ευχάριστα με τα αποτελέσματά μας που δείχνουν ότι η με μέτρο καθημερινή κατανάλωση τυριού και κόκκινου κρασιού, όχι απλώς μας βοηθούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19, αλλά και στο πώς να αντιμετωπίσουμε έναν ολοένα και πιο περίπλοκο κόσμο που δεν φαίνεται ποτέ να επιβραδύνεται». Ο Brandon Klinedinst, νευροεπιστήμονας που επίσης συμμετείχε στην έρευνα υποστήριξε ότι: «Ανάλογα με το γενετικό μας προφίλ κάποιοι φαίνεται να είναι πιο προστατευμένοι από το Αλτσχάιμερ, ενώ άλλοι φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Δεδομένου αυτού, πιστεύω ότι οι σωστές διατροφικές επιλογές μπορούν να προλάβουν την ασθένεια και την γνωστική εξασθένιση». 

Τυρί, μια παρεξηγημένη τροφή

Εξαιτίας της περιεκτικότητάς του σε κορεσμένα λιπαρά, το τυρί, θεωρείται από πολλούς ως ανθυγιεινό. Ωστόσο όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι στην πραγματικότητα είναι μια υγιεινή τροφή που παρέχει στον οργανισμό πολλά θρεπτικά συστατικά στα οποία πολλοί άνθρωποι έχουν έλλειψη όπως υγιή λίπη και βιταμίνες.  

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *