Type to search

Most Loved Slider Διατροφή & Δίαιτα Υγεία

Έρευνα: 4+1 πρωτεΐνες που φροντίζουν την καρδιά σου (και δεν είναι αυτές που νομίζεις!)

Share

Δεν είναι όλες οι πρωτεΐνες το ίδιο! Και η καρδιά μας φαίνεται να έχει τις δικές της αγαπημένες που την βοηθούν να είνα υγιής και να λειτουργεί άψογα. Δες λοιπόν ποια είδη πρωτεΐνης αγαπά περισσότερο, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες οδηγίες του American Heart Association (AHA). 

Τι θέλει η καρδιά μας για να είναι υγιής; Να προτιμάμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, να περιορίσουμε το αλκοόλ αν πίνουμε ή να μην το ξεκινήσουμε ποτέ (καλύτερα!), να μαγειρεύουμε με φυτικά έλαια (όπως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο) και όχι με τροπικά έλαια ή μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά. Και αυτά δεν τα λέω εγώ! Πρόκειται για μερικές από τις νέες αναθεωρημένες οδηγίες της American Heart Association. Και σε αυτές συγκαταλέγονται και οι πρωτεΐνες, οι οποίες θεωρούνται εξαιρετική τροφή, αλλά όχι όλα τα είδη!

Ποιες πρωτεΐνες είναι καλύτερες για την υγεία της καρδιάς 

Σε γενικές γραμμές τα κόκκινα κρέατα (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί) περιέχουν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά από το κοτόπουλο (χωρίς την πέτσα), το ψάρι και τις φυτικές πρωτεΐνες. Τα κορεσμένα λιπαρά δεν προάγουν την υγεία της καρδιάς αφού αυξάνουν την χοληστερόλη του αίματος καθώς και τον κίνδυνο καρδιακών ασθενειών. Όμως για την AHA οι πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης δεν είναι οι καλύτερες. Προτιμότερες είναι οι φυτικές και συγκεκριμένα:
Δες τι θα κερδίσεις αν κόψεις (ή έστω μειώσεις) το κρέας από τη διατροφή σου.

4 σημαντικές πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης 

1. Σόγια

Μετά από κλινικές δοκιμές 20 και πλέον χρόνων οι ερευνητές έχουν βρει ότι η κατανάλωση σόγιας συνδέεται με χαμηλή χοληστερόλη και επομένως με καλύτερη καρδιακή υγεία. Μπορείς επίσης να την απολαύσεις και στις άλλες της μορφές όπως: τόφου, τέμπε, ενταμάμε, ρόφημα σόγιας και μίσο.

2. Ξηροί καρποί ωμοί και ανάλατοι

Ένας βασικός λόγος που οι ξηροί καρποί είναι σημαντικοί για την υγεία της καρδιάς είναι επειδή είναι πλούσιοι σε ω-3 λιπαρά οξέα. Ιδιαίτερα μάλιστα τα μακαντέμια, τα οποία έχουν ακόμα υψηλότερη περιεκτικότητα σε σχέση με τους άλλους. Επίσης όλοι οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά τα οποία προστατεύουν από την υψηλή χοληστερόλη.
Οι καλύτερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης για να αποφύγεις το κρέας.

3. Φασόλια, φακές και ρεβύθια

Παρόμοια με τους ξηρούς καρπούς είναι τα όσπρια και ιδιαίτερα τα φασόλια, οι φακές και τα ρεβύθια. Τα αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά που περιέχουν προστατεύουν από την υψηλή χοληστερόλη, ενώ επίσης βοηθούν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη διατήρηση χαμηλού σωματικού βάρους και μικρότερης περιφέρειας μέσης. 

4. Αρακάς 

Τείνουμε να τον παραβλέπουμε, αλλά ο αρακάς είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές φυτικής πρωτεΐνης. Εκτός όμως από την υψηλή του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, περιέχει επίσης και δύο αμινοξέα τη λυσίνη και την αργινίνη.
Δες εδώ ποιες είναι πλήρεις φυτικές πρωτεΐνες.

+1 πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης

Ψάρι

Πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα, το ψάρι… μιλά κατευθείαν στην καρδιά αλλά και στον εγκέφαλό μας! Επειδή το σώμα μας δεν είναι σε θέση να παράξει το ίδιο λιπαρά οξέα είναι πολύ σημαντικό να τα προσλάβουμε μέσω της διατροφής μας. Υψηλότερη περιεκτικότητα έχουν: σολομός, σαρδέλες, ρέγγα, μπακαλιάρος, πέστροφα και τόνος.
Δες εδώ τι θα σου συμβεί αν τρως υπερ-επεξεργασμένες τροφές επί 1 μήνα

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *