Type to search

Διατροφή & Δίαιτα Υγεία

Ενίσχυσε την παραγωγή κολλαγόνου στο σώμα σου με αυτές τις τροφές

Share

Το κολλαγόνο είναι μια πολύ σημαντική πρωτεΐνη, την οποία έχουμε ανάγκη για την καλύτερη λειτουργία των αρθρώσεων αλλά και προκειμένου να διατηρείται η επιδερμίδα μας νεανική και υγιής. Οι πιο κάτω τροφές βοηθούν την παραγωγή κολλαγόνου από τον οργανισμό μας.

Η σημασία του κολλαγόνου

Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές πρωτεΐνες του σώματός μας. Το κολλαγόνο είναι μια δομική πρωτεΐνη που αποτελεί βασικό συστατικό του συνδετικού μας ιστού και ανευρίσκεται στους μυς, στα κόκαλα, στους τένοντες, στο πεπτικό σύστημα αλλά και στο δέρμα μας. Μαζί με την ελαστίνη είναι υπεύθυνο για την συνοχή, την ελαστικότητα και την αναπαραγωγή της επιδερμίδας μας χαρίζοντάς μας νεανική εμφάνιση. Καθώς μεγαλώνουμε ο ρυθμός σύνθεσής του μειώνεται προκαλώντας την γήρανση του δέρματος αλλά και προβλήματα στις αρθρώσεις. (Δες ποιες τροφές έχει ανάγκη το σώμα μετά τα 40).

Τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο

Κάποιες τροφές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες που ονομάζονται αμινοξέα, και τις οποίες τις χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να συνθέσει κολλαγόνο. Οι κυριότερες είναι:

  • Ζωμός από κόκαλα κρέατος
  • Κόκκινο κρέας
  • Κοτόπουλο
  • Ψάρι
  • Γαλακτοκομικά
  • Αβγά
  • Αλόη βέρα τζελ. Ήταν γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητες της αλόης βέρα για επάλειψη στο δέρμα. Φαίνεται όμως ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματική και όταν την τρώμε. Έρευνα έδειξε ότι όταν λαμβάνουμε το τζελ αλόης βέρα μέσω της διατροφής μας η παραγωγή υαλουρονικού οξέος και κολλαγόνου σχεδόν διπλασιάζεται. Το αποτέλεσμα είναι ότι υπάρχει σημαντική μείωση στις ρυτίδες του προσώπου.

Ποιες βιταμίνες έχουμε ανάγκη για την παραγωγή κολλαγόνου

Όμως εκτός από τις πιο πάνω τροφές, ο οργανισμός μας για να συνθέσει κολλαγόνο έχει ανάγκη και από βιταμίνες και μεταλλικά άλατα. Πιο κάτω θα βρεις ποια είναι αυτά και ποιες τροφές αποτελούν τις κύριες πηγές τους.

Βιταμίνες και μεταλλικά άλατα Τροφές που τα περιέχουν
Βιταμίνη C
  • Εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους
  • Φράουλες
  • Ακτινίδιο
  • Κόκκινες και πράσινες πιπεριές
  • Μπρόκολο
  • Λαχανάκια Βρυξελλών 
  • Πατάτες
Ψευδάργυρος
  • Κρέας
  • Οστρακοειδή
  • Γαλακτοκομικά
  • Δημητριακά ολικής άλεσης
  • Ψωμί ολικής άλεσης
Μαγγάνιο 
  • Ξηροί καρποί
  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • Τσάι
  • Δημητριακά ολικής άλεσης
  • Ψωμί ολικής άλεσης
Χαλκός
  • Ξηροί καρποί
  • Οστρακοειδή
  • Κρέας βιολογικής εκτροφής

Ποιες τροφές να αποφεύγεις

Προκειμένου να διατηρήσουμε την παραγωγή του κολλαγόνου από τον οργανισμό σε υψηλά επίπεδα χρειάζεται να αποφεύγουμε τρόφιμα με υψηλό ποσοστό ζάχαρης. Η ζάχαρη επιταχύνει την γήρανση μέσω μιας διαδικασίας που λέγεται γλυκοζυλίωση. Όταν η γλυκοζυλίωση συμβαίνει στο κολλαγόνο βλάπτει τόσο το ίδιο όσο και τα κύτταρα που το παράγουν με αποτέλεσμα την γήρανση του δέρματος και τη μείωση της ελαστικότητάς του. Έτσι το δέρμα πέφτει, σχηματίζονται ρυτίδες, χάνεται η νεανικότητα του. (Δες εδώ ποια συστατικά των τροφών συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας).

Χρειάζεται συμπλήρωμα διατροφής;

Τα συμπληρώματα διατροφής με κολλαγόνο είναι ένας αρκετά καλός τρόπος για να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας. Ωστόσο διαφορετικά σκευάσματα περιέχουν διαφορετικούς τύπους κολλαγόνου και απευθύνονται σε διαφορετικές ανάγκες του σώματός μας. Χρειάζεται λοιπόν να επιλέξουμε κάποιο που να καλύπτει τις συγκεκριμένες ανάγκες που έχουμε. Το άλλο που χρειάζεται να έχουμε υπόψη μας είναι ότι παρασκευάζονται συνήθως από το δέρμα ζώων όπως π.χ. μοσχαριού, αγελάδας, χοιρινού κ.ά. κάτι που τα κάνει ακατάλληλα για όσους ακολουθούν φυτοφαγική διατροφή ή κάνουν νηστεία.  

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *