Type to search

Διατροφή & Δίαιτα

Ελαιόλαδο, πηγή υγείας & ευεξίας αρκεί να προσέξεις αυτό

Share

Το ελαιόλαδο δεν είναι απλώς ένα ακόμα φυσικό προϊόν αλλά ένα αντιοξειδωτικό ελιξίριο πολύτιμο όχι μόνο ως σύμμαχος υγείας και ευεξίας αλλά και περιποίησης του δέρματος καθώς και αντιγήρανσης. Χρειάζεται όμως να προσέξουμε πώς το καταναλώνουμε για να απολαύσουμε στο μάξιμουμ τις ιδιότητές του. 

Ένα μπουκάλι ελαιόλαδο περιέχει συμπυκνωμένη τη δύναμη του καρπού της ελιάς. Αποτελεί ένα πολύτιμο δώρο της φύσης προς τον άνθρωπο προσφέροντάς μας πολλές από τις βιταμίνες και τα φυτοθρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας. Για την κατανάλωσή του χρειάζεται όμως να προσέξουμε μερικά σημεία.

Χαλάει το ελαιόλαδο;

Αν το καλοσκεφτείς το ελαιόλαδο δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο χυμός των καρπών τις ελιάς. Στύβουμε τις ελιές, συλλέγουμε και εμφιαλώνουμε τον χυμό τους όπως περίπου κάνουμε και με τα πορτοκάλια. Στο πέρασμα του χρόνου δεν υπόκειται σε κάποια ζύμωση που θα το κάνει καλύτερο όπως π.χ. το κρασί, αντίθετα μάλιστα. Μπορεί να «χαλάει» αλλά δεν πρόκειται να αρρωστήσεις αν το φας όπως θα συνέβαινε π.χ. με μια χαλασμένη πορτοκαλάδα. Απλώς αποκτά άσχημη γεύση, χαλάει το άρωμά του και χάνει το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών του συστατικών και των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι διατηρείται φρέσκο για 12-36 μήνες ανάλογα με τον τύπο του. Συγκεκριμένα το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο διατηρεί τη φρεσκάδα και τις ευεργετικές του ιδιότητες για 12 μήνες, το αφιλτράριστο ως 18 και το φιλτραρισμένο ως και 16. 

Πώς να αποθηκεύεις το ελαιόλαδο για φουλ αντιοξειδωτικά

Ο αέρας, η ζέστη και το φως αποτελούν τους μεγαλύτερους εχθρούς του ελαιόλαδου.
Δες εδώ ποιες είναι οι καλύτερες αντιγηραντικές τροφές σύμφωνα με τους ειδικούς.

Να το διατηρείς πάντα σε σκουρόχρωμα γυάλινα μπουκάλια.

Απέφυγε τα ανοιχτόχρωμα ή διάφανα μπουκάλια, ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς του ελαιολάδου είναι το φως. Να χρησιμοποιείς σκουρόχρωμα που προσφέρουν και προστασία από την UV ακτινοβολία. Εάν το αγοράζεις σε πλαστικό διάφανο καλύτερα να αλλάζεις δοχείο αμέσως μόλις το φέρεις στο σπίτι. 

Αποθήκευσέ το μακριά από εστίες θερμότητας

Όσο βολικό και αν σου φαίνεται να έχεις το μπουκάλι το ελαιόλαδο δίπλα στην εστία μαγειρέματος, απέφυγέ το. Η θερμότητα που εκλύεται θα το επηρεάσει και θα χάσει την φρουτένια γεύση του ενώ θα εκμηδενιστούν οι θρεπτικές του ιδιότητες.

Μην το βάζεις στο ψυγείο!

Ιδανική θερμοκρασία συντήρησης του ελαιολάδου είναι 15-22° C. Πράγμα που σημαίνει ότι ούτε στο ψυγείο είναι καλό να το συντηρείς. 

Πάντα να χρησιμοποιείς καπάκι για το δοχείο συντήρησης

Ο αέρας οξειδώνει το ελαιόλαδο γι΄αυτό και πρέπει πάντα να το κρατάς μέσα σε δοχείο με κλειστό καπάκι. Καλύτερα ακόμη εάν έχεις ένα μικρό δοχείο (250-500 ml για καθημερινή χρήση) αντί για ένα μεγαλύτερο. 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *