Type to search

Διατροφή & Δίαιτα

Δεν σου αρέσουν τα λαχανικά; Έτσι θα τα λατρέψεις

Share

Αν τα λαχανικά δεν είναι το καλύτερό σου ή αν έχεις βαρεθεί να τα τρως μαγειρεμένα συνέχεια με τον ίδιο τρόπο δοκίμασε αυτόν που σου προτείνω.

Όταν μιλάμε για λαχανικά οι περισσότεροι περιοριζόμαστε σε λίγα και γνωστά: καρότο, λάχανο, μαρούλι, ντομάτα, σπανάκι. Συνήθως τα τρώμε ωμά σαλάτα ή βρασμένα και όπως και να το κάνεις είναι λίγο βαρετό, ειδικά μάλιστα αν δεν μας αρέσουν κιόλας. Όπως και να έχει τα λαχανικά αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο για μια υγιεινή διατροφή προκειμένου να παραμείνουμε υγιείς, δραστήριοι και… ευτυχείς για πολλά πολλά χρόνια. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να τα κάνουμε διαφορετικά, πιο νόστιμα και ορεκτικά; 

Μια διαφορετική προσέγγιση στο μαγείρεμα των λαχανικών

Το μαγείρεμα στον ατμό είναι σίγουρα ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος, δεν είναι όμως και ο πιο νόστιμος. Το τηγάνισμα πάλι είναι σίγουρα ο πιο νόστιμος τρόπος μαγειρέματος αλλά και ο πιο ανθυγιεινός. Έτσι πολύ συχνά προτιμώ τα λαχανικά μου να τα ψήνω στο φούρνο με μυρωδικά και ελάχιστο λάδι. Με τον τρόπο αυτό χρησιμοποιώ και άλλα είδη λαχανικών πέρα από τα γνωστά και βαρετά εμπλουτίζοντας ακόμα περισσότερο το μενού. Γίνονται πεντανόστιμα, κατάλληλα για μια υγιεινή διατροφή και αποτελούν μια ευχάριστη αλλαγή στη συνήθη παρουσία τους στο τραπέζι. 

Πώς θα τα ψήσεις τέλεια

Όλα τα λαχανικά μπορούν να ψηθούν: μπρόκολο, κρεμμύδι, σπαράγγια, κολοκυθάκια, πράσινα στρογγυλά φασολάκια, κουνουπίδι, καρότο, γλυκοπατάτα, πατάτα, λαχανάκια Βρυξελλών, κολοκύθα. Αποκτούν μια υπέροχη κρούστα και ιδιαίτερη τραγανή υφή, αποτελούν το τέλειο σνακ όταν βλέπεις την αγαπημένη σου σειρά στην τηλεόραση. Το πιο σημαντικό είναι ο χρόνος ψησίματος ώστε ούτε ωμά να βγουν ούτε να παραψηθούν. Δες πώς μου αρέσει να τα φτιάχνω και δοκίμασέ τα:
Βήμα 1ο: Προθέρμανε το φούρνο σου στους 220° C.
Βήμα 2ο: Πλύνε και στέγνωσε με μια χαρτοπετσέτα τα λαχανικά. Είναι πολύ σημαντικό να είναι στεγνά πριν ψηθούν. Κόψε τα σε μικρότερα κομμάτια και ανακάτεψέ τα καλά με λίγο αλάτι, τα αρτύματα που σου προτείνω πιο κάτω και λίγο ελαιόλαδο. Δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσεις ταυτόχρονα όλα τα αρτύματα, διάλεξε αυτά που σου αρέσουν.
Βήμα 3ο: Στρώσε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί, άπλωσε τα λαχανικά σου και ψήσε τα στο φούρνο σύμφωνα με τους χρόνους που σου δίνω πιο κάτω. 

Αρτύματα που τους ταιριάζουν Χρόνος ψησίματος Παρατηρήσεις
Σπαράγγια Σκόρδο, χυμός λεμόνι, μπούκοβο, νιφάδες παρμεζάνας. 12-15’  Αφαίρεσε τα σκληρά τους τμήματα και αν χρειαστεί ξεφλούδισέ τα.
Μπρόκολο Σάλτσα σόγιας, χυμός λεμόνι, βαλσάμικο, τζίντζερ. 20-25’  Κόψε το σε μπουκετάκια
Λαχανάκια Βρυξελλών Μηλόξυδο, σκόρδο, θυμάρι. 35-40’ Κόψτα στη μέση
Καρότα Άνιθος, θυμάρι, δεντρολίβανο, σκόρδο, κομματάκια φουντούκι ή καρύδι, μαϊντανός. 25-30’ Κόψτα σε στενόμακρα κομμάτια. 
Κολοκύθα Κύμινο, κόλιανδρος, θυμάρι δεντρολίβανο.  20-25’ Καθάρισέ την από τα σπόρια και κόψε την σε κυβάκια 4-6 cm.
Κουνουπίδι Κύμινο, κάρι σε σκόνη, μαϊντανός, μουστάρδα, νιφάδες παρμεζάνας. 25-30’ Κόψε το σε μπουκετάκια.
Πράσινα στρογγυλά φασολάκια Νιφάδες αμύγδαλο, χυμός λεμόνι, μπούκοβο, φασκόμηλο.  10’ Κόψε τις άκρες τους. Το έχω κάνει μόνο με φρέσκα φασολάκια. Δεν έχω δοκιμάσει κατεψυγμένα.
Κρεμμύδια Σκόρδο, δεντρολίβανο, βαλσάμικο. 25-30’ Ξεφλούδισέ τα και κόψτα κατά μήκος σε σχετικά μεγάλα κομμάτια. 
Πατάτες Πάπρικα, δεντρολίβανο, σκόρδο, κρεμμύδι σε σκόνη, ρίγανη.  35-40’ Κόψε τες σαν να πρόκειται να τις τηγανίσεις.
Γλυκοπατάτες Φασκόμηλο, κανέλα και μέλι αν τις θέλεις γλυκιές. Θυμάρι, ρίγανη, μπούκοβο αν τις προτιμάς αλμυρές.  30-35’ Κόψε τες σαν να πρόκειται να τις τηγανίσεις.
Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *