Type to search

Διατροφή & Δίαιτα Υγεία

Δεν φαντάζεσαι τι μπορούν να κάνουν τα εσπεριδοειδή για την υγεία σου

Share

Τα εσπεριδοειδή και ιδιαίτερα τα πορτοκάλια έχουν υψηλή διατροφική αξία και όχι μόνο εξαιτίας της βιταμίνης C που περιέχουν. Σήμερα οι ειδικοί εστιάζουν την προσοχή τους στην ουσία εσπεριδίνη που περιέχουν και που δρα προστατευτικά και θεραπευτικά ενάντια σε πολλές παθήσεις.

Ίσως τα εσπεριδοειδή να μην έχουν κερδίσει τον τιμητικό τίτλο «υπερτροφή» που συνηθίζουμε να χαρίζουμε σε πολλές εξωτικές και δυσεύρετες τροφές, ωστόσο αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στη διατροφή μας. Οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία, τα μεταλλικά άλατα, τα φλαβονοειδή και τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν μας θωρακίζουν ενάντια σε πολλές παθήσεις και ασθένειες. Ένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά, είναι και η εσπεριδίνη που αποτελεί αντικείμενο μελέτης από τους επιστήμονες εξαιτίας των ισχυρών αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων της.
Έρευνα: Τα πορτοκάλια κρύβουν το μυστικό κατά της παχυσαρκίας

Η σημασία της εσπεριδίνης για την υγεία μας 

Τα εσπεριδοειδή περιέχουν φλαβονοειδή, δηλαδή φυτικές χημικές ουσίες που χαρίζουν στα φρούτα και τα λαχανικά το έντονο χρώμα τους. Υπάρχουν πολλά είδη φλαβονοειδών, αλλά ένα από τα πιο ισχυρά είναι η εσπεριδίνη που περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες σε κάποια φρούτα και ιδιαίτερα στα εσπεριδοειδή. Σε κλινικές έρευνες έχει αποδειχτεί ότι έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύοντας έτσι τα κύτταρά μας από οξειδωτικές βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένειες.
Τέσσερα φρούτα που τρώγεται ακόμα και η φλούδα τους, αλλά δεν το ήξερες!
Με άλλα λόγια η εσπεριδίνη υποστηρίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και παίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία της καρδιάς, των οστών, του εγκεφάλου, του ήπατος και του αναπνευστικού μας συστήματος. Σύμφωνα με έρευνα μάλιστα έχει τη δυνατότητα να μειώσει την αθηροσκλήρωση, έναν πιθανό πρόδρομο για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.
Αρρώστησες; Αυτές είναι οι καλύτερες τροφές για γρήγορη ανάρρωση

Που βρίσκεται η εσπεριδίνη

Όλα τα εσπεριδοειδή -λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπ φρουτ- περιέχουν εσπεριδίνη. «Κρύβεται» στα μέρη του καρπού με το πιο έντονο χρώμα και κυρίως στη φλούδα τους. Ο φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού -που παράγεται από υψηλή συμπίεση ολόκληρου του καρπού- είναι πλούσιος στο μοναδικό αυτό αντιοξειδωτικό. Μάλιστα η εσπεριδίνη αυξάνει την απορρόφηση της βιταμίνης C από τον οργανισμό μας. Άλλοι τρόποι για να καταναλώσουμε την φλούδα των εσπεριδοειδών είναι με αποξήρανση στο φούρνο και χρησιμοποιώντας την (ξερή ή φρέσκια) για να αρωματίσουμε τσάι και ροφήματα. Η φλούδα του λεμονιού και του πορτοκαλιού ταιριάζει υπέροχα με τσάι μαύρο ή πράσινο, τσάι του βουνού, φασκόμηλο.
Μην πετάς τις πορτοκαλόφλουδες! Δες πώς θα τις χρησιμοποιήσεις

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *