Type to search

Διατροφή & Δίαιτα

Δεν φαντάζεσαι ποιες τροφές προκαλούν άσχημη αναπνοή

Share
Γυναίκα τρώει πορτοκάλι

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι το κρεμμύδι και το σκόρδο είναι τροφές που προκαλούν άσχημη αναπνοή. Το πιθανότερο όμως είναι ότι δεν έχεις ακούσει για τις πιο κάτω, οι οποίες επίσης ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό. 

Δεν θα πήγαινε το μυαλό σου ότι οι πιο κάτω τροφές μπορεί να προκαλέσουν άσχημη αναπνοή. Και αυτό, γιατί θεωρούνται (και είναι) από τις πλέον θρεπτικές. Φυσικά σε καμιά περίπτωση δεν σε συμβουλεύω να σταματήσεις να τις τρως. Απλώς όταν το κάνεις… πάρε τα μέτρα σου!

Κρέας

Τα βακτήρια του στόματός μας λατρεύουν τις πρωτεΐνες του κρέατος. Καθώς λοιπόν τις διασπούν απελευθερώνονται διάφορες ουσίες που προκαλούν άσχημη αναπνοή.

Ψάρι

Πρόκειται για την περίφημη μυρωδιά «ψαρίλας» που όπως πολύ καλά γνωρίζεις καλύπτει τα πάντα και η οποία οφείλεται σε διάφορες ενώσεις που περιέχει το ψάρι καθώς επίσης και στην διάσπαση των πρωτεΐνων από τα βακτήρια του στόματος. Η μυρωδιά είναι ακόμη πιο έντονη αν έχουμε φάει τόνο ή σολομό. Θεωρείται ότι η ταυτόχρονη κατανάλωση κάποιου υγρού ενώ τρώμε ψάρι απομακρύνει κάπως την έντονη μυρωδιά.

Γαλακτοκομικά

Φαίνεται ότι τα βακτήρια της στοματικής μας κοιλότητας τρέφονται από τα αμινοξέα που περιέχουν το γάλα και το τυρί, κάτι που προξενεί άσχημη αναπνοή. Ωστόσο οι έρευνες υποστηρίζουν ότι η καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού επί 6 εβδομάδες μπορεί να εξαλείψει την κακή αναπνοή. 

 Καφές 

Η υψηλή περιεκτικότητα του καφέ σε οξέα σε συνδυασμό με τα βακτήρια του στόματός μας προξενούν άσχημη αναπνοή. Επιπλέον, όλα τα ροφήματα με καφεΐνη ξηραίνουν το στόμα, και όταν έχουμε λιγότερο σάλιο απομακρύνονται πιο δύσκολα τα βακτήρια και οι μύκητες που ευθύνονται για την άσχημη αναπνοή. 

Εσπεριδοειδή

Έχουμε συνδέσει πορτοκάλια και λεμόνια με μια αίσθηση καθαριότητας και φρεσκάδας. Ωστόσο εξαιτίας των υψηλών τους επιπέδων σε οξέα μπορεί να προκαλέσουν άσχημη αναπνοή. 

Σάλτσα ντομάτας

Και η σάλτσα ντομάτας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε οξέα που, όπως έχουμε ήδη δει, προκαλούν άσχημη αναπνοή.

Φυστικοβούτυρο

Αφενός περιέχει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης, αφετέρου το φυστικοβούτυρο έχει ιδιαίτερα κολλώδη υφή με αποτέλεσμα να κολλάει στα δόντια και τα βακτήρια του στόματός μας να δυσκολεύονται να το διασπάσουν. 

Χρένο (Horseradish)

Το χρένο ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών μαζί με το γουασάμπι, το μπρόκολο και το λάχανο. Περιέχει ισοθειοκυανάτες, θειούχες ενώσεις που του δίνουν έντονη γεύση προκειμένου να το προφυλάσσει από το να το φάνε τα ζώα. Αυτές οι ενώσεις είναι και η αιτία που προκαλεί άσχημη αναπνοή.
Δες εδώ πώς μπορείς να καταπολεμήσεις την άσχημη αναπνοή.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *