Type to search

Διατροφή & Δίαιτα Υγεία

«Χρυσό γάλα»: Το ρόφημα που χαρίζει υγεία-Πώς θα το φτιάξεις

Share

Το περίφημο χρυσό γάλα αποτελεί ένα δυνατό όπλο για όσους ενδιαφέρονται για την υγεία τους καθώς και όσους θέλουν να στηρίξουν το ανοσοποιητικό τους. Είναι εύγευστο και πολύ εύκολο να το φτιάξεις, δες πώς. 

Μου αρέσει πάρα πολύ να δοκιμάζω καινούριες υγιεινές συνταγές ή να τροποποιώ τις πατροπαράδοτες προκειμένου να τις κάνω πιο υγιεινές και θρεπτικές. Άλλοι μπορεί να πειραματίζονται σε γλυκά ή φαγητά, εγώ πάλι σε ότι πιο υγιεινό και θρεπτικό βρω στο διαδίκτυο. Και έχω πολλές αγαπημένες μία εκ των οποίων είναι το επονομαζόμενο «χρυσό γάλα». Πρόκειται για ένα νόστιμο, θρεπτικό ρόφημα με προέλευση από την Ινδία και κύρια συστατικά το μπαχαρικό κουρκουμά και το γάλα.

Κουρκουμάς ένα θαύμα στην κουζίνα σου

Θα μπορούσα να πω πολλά για τον κουρκουμά και τις πολύτιμες ιδιότητές του για τον οργανισμό μας. Είναι όμως δύσκολο να τις περιγράψω όλες αφού υπολογίζεται ότι έχει πάνω από 150 θρεπτικές δράσεις. Βασικό συστατικό του είναι η κουρκουμίνη, ένα από τα πιο ισχυρά αντιφλεγμονώδη συστατικά της φύσης. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η καθημερινή κατανάλωση κουρκουμά επί ένα μήνα σταματά την ανάπτυξη βακτηρίων και παρασίτων και μειώνει τις φλεγμονές στο λαιμό, δρα κατά του κοινού κρυολογήματος, αποτρέπει τον κίνδυνο της τριχόπτωσης, βοηθά στην αντιμετώπιση των φλεγμονών στις αρθρώσεις, βοηθά στην αντιμετώπιση του κινδύνου κάποιων μορφών καρκίνου, βελτιώνει την προσοχή και την ήπια εξασθένηση της μνήμης, προφυλάσσει από το Αλτσχάιμερ και την άνοια, βοηθά στην αντιμετώπιση του διαβήτη. 

Τα μυστικά της κουρκουμίνης

Το πρόβλημα με την κουρκουμίνη είναι ότι δεν απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό. Το μεγαλύτερο μέρος της αποβάλλεται. Γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τον κουρκουμά ώστε να μπορέσουμε να επωφεληθούμε από τις πολύτιμες ιδιότητές του. Ένα πράγμα που θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ότι καλό είναι να χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας και κατά προτίμηση βιολογικής προέλευσης κουρκουμά γιατί συχνά αυτός που πωλείται (ιδιαίτερα αν τον προμηθευόμαστε χύμα) είναι αναμεμειγμένος με άλλα συστατικά και χρώματα που όχι απλώς υποβαθμίζουν την ποιότητά του αλλά μπορεί να τον κάνουν ακόμα και επικίνδυνο. Για την καλύτερη απορρόφηση της κουρκουμίνης από τον οργανισμό θα πρέπει να συνδυάζεται ο κουρκουμάς με λίγο έλαιο (βούτυρο, αγνό παρθένο ελαιόλαδο, ghee το ινδικό βούτυρο σαν το κρητικό στακοβούτυρο, έλαιο καρύδας κ.ά.) καθώς και με πιπέρι. Η πιπερίνη που περιέχει το πιπέρι αυξάνει την απορρόφηση της κουρκουμίνης έως και 2000% (δύο χιλιάδες τοις εκατό, καλά διάβασες). Καλό είναι να σιγοβράζει σε χαμηλή θερμοκρασία για τουλάχιστον 10 λεπτά προκειμένου να λάβουμε όλες τις θρεπτικές του ιδιότητες. 

Ποιοι θα πρέπει να αποφεύγουν τον κουρκουμά

  • Τα άτομα που έχουν πρόβλημα με την χοληδόχο κύστη τους ή/και έχουν πέτρα στη χολή.
  • Όσοι έχουν κάνει πρόσφατα χειρουργική επέμβαση και όσοι παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα γιατί συμβάλλει στην αραίωση του αίματος.
  • Οι έγκυοι και οι γυναίκες που θηλάζουν.
  • Όσοι έχουν στομαχικά προβλήματα και παίρνουν ειδική φαρμακευτική αγωγή. Καλό είναι να συμβουλεύονται πρώτα το γιατρό τους.

Φάση πρώτη: Φτιάξε τη χρυσή πάστα

Η χρυσή πάστα αποτελεί την πρώτη ύλη προκειμένου να παρασκευαστεί το χρυσό γάλα. Μπορείς επίσης να την χρησιμοποιείς και όταν μαγειρεύεις άλλες συνταγές. Πρόσεξε μόνο γιατί ο κουρκουμάς βάφει τις επιφάνειες και τα ρούχα και δύσκολα βγαίνει.

Υλικά:

  • 1/2 φλιτζάνι κουρκουμάς
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1.5 κουταλάκια του γλυκού μαύρο πιπέρι
  • 5 κουταλιές της σούπας έλαιο της αρεσκείας σας

Παρασκευή:

  • Βάζεις τα υλικά (εκτός από το έλαιο) σε κατσαρολάκι σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύεις συνεχώς για 7-10 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί ένας πηχτός πολτός. 
  • Αφού ολοκληρωθεί ο χρόνος μαγειρέματος αφαιρείς το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτεις το έλαιο ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  • Άσε την χρυσή πάστα να κρυώσει και αποθήκευσέ την σε γυάλινο δοχείο στο ψυγείο. Διατηρείται ως 2 εβδομάδες. 

Φάση δεύτερη: Φτιάξε το χρυσό γάλα 

Η αυθεντική ινδική συνταγή γίνεται με γάλα αγελάδας, όμως μπορείς να χρησιμοποιήσεις ότι φυτικό γάλα θέλεις. Εγώ το έχω δοκιμάσει επίσης με γάλα αμυγδάλου χωρίς προσθήκη ζάχαρης και με γάλα καρύδας. Επίσης, έχω προσθέσει στην αρχική συνταγή και τα μπαχαρικά (κανέλα, τζίντζερ, βανίλια) για λόγους τόσο γευστικούς όσο και θρεπτικούς.

Υλικά:

  • 1 κουταλάκι του γλυκού χρυσή πάστα 
  • 2 φλιτζάνια όποιο γάλα προτιμάς
  • 1/8 κουταλάκι του γλυκού βανίλια (προαιρετικά)
  • Μέλι ή στέβια (προαιρετικά)
  • Λίγη κανέλα (προαιρετικά)
  • Λίγο τζίντζερ σκόνη (προαιρετικά)

Παρασκευή:
Σε ένα κατσαρολάκι βάζεις το γάλα και την χρυσή πάστα και ανακατεύεις μέχρι να ζεσταθεί καλά, χωρίς όμως να βράσει. Αποσύρεις από την φωτιά, δοκιμάζεις και προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά κατά βούληση.
Εάν δεν θέλεις να φτιάξεις τη χρυσή πάστα μπορείς να ζεστάνεις το γάλα με 1/2 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά, πιπέρι και 1 κουταλάκι έλαιο και να σιγοβράσεις ανακατεύοντας για 7-10 λεπτά. 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *