Αυτοί οι συνδυασμοί τροφών εκτοξεύουν τη θρεπτικότητα (αλλά και τη γεύση)
Share

Οι πιο κάτω συνδυασμοί τροφών είναι ιδιαίτερα επιτυχημένοι γιατί τα θρεπτικά τους συστατικά αλληλοσυμπληρώνονται και είναι πιο απορροφήσιμα από τον οργανισμό μας.
Ένας πετυχημένος γάμος δεν κρίνεται μόνο από τον έρωτα που είναι ένα συναίσθημα έντονο αλλά σπάνια διαρκεί, αλλά και από το πόσο καλά αλληλεπιδρούμε με τον σύντροφό μας στην καθημερινότητά μας. Αν υπάρχει δηλαδή αυτό που λέμε «χημεία». Κάπως έτσι συμβαίνει και με το φαγητό. Μπορεί κάποιες τροφές να είναι πεντανόστιμες, ωστόσο ο συνδυασμός τους να είναι καταστροφικός για τον οργανισμό μας. Κάποιες είναι εντελώς ασύμβατες, μας δυσκολεύουν στη χώνεψη, κάνουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών δύσκολη… Υπάρχουν όμως και οι πετυχημένοι συνδυασμοί, αυτοί που η χημεία των θρεπτικών τους συστατικών ταιριάζει, αλληλοσυμπληρώνουν η μία την άλλη, ευεργετούν το πεπτικό μας σύστημα και τελικά η κατανάλωσή τους είναι σκέτη απόλαυση!
Οι πιο επιτυχημένοι συνδυασμοί τροφών για θρεπτικότητα και γευστικότητα
Όταν τα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές που τρώμε δεν απορροφώνται σωστά, αυτό ονομάζεται δυσαπορρόφηση. Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποφευχθεί η κακή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, όπως οι πιο κάτω συνδυασμοί τροφών που μπορούν να βοηθήσουν την καλύτερη απορρόφησή τους από τον οργανισμό.
Λεμόνι + Κρέας = Βιταμίνη C + Σίδηρος
Το λεμόνι περιέχει βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.
Φιστίκια τύπου Αιγίνης + Καρότα = Υγιή λιπαρά + Βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α είναι λιποδιαλυτή, κάτι που σημαίνει ότι όταν η λήψη της συνδυάζεται με υγιή λιπαρά όπως είναι τα φιστίκια τύπου Αιγίνης (ή άλλοι ξηροί καρποί) ενισχύεται η απορρόφησή της από τον οργανισμό. Απόλαυσε τον συνδυασμό αυτόν σε σαλάτα με τριμμένο καρότο, μία χούφτα φιστίκια σπασμένα και ντρέσινγκ με μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και λεμόνι, είναι πεντανόστιμη, γεμάτη φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, ενώ είναι ιδανική για όλες τις εποχές.
Δες εδώ: Φιστίκια Αιγίνης: Όχι μόνο νόστιμα, αλλά γεμάτα θρεπτικά συστατικά
Κουρκουμάς + Μαύρο πιπέρι = Αντιοξειδωτικά + Πιπερίνη
Ο κουρκουμάς περιέχει κουρκουμίνη (ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό). Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η καθημερινή κατανάλωση κουρκουμά επί ένα μήνα σταματά την ανάπτυξη βακτηρίων και παρασίτων και μειώνει τις φλεγμονές στο λαιμό, δρα κατά του κοινού κρυολογήματος, αποτρέπει τον κίνδυνο της τριχόπτωσης, βοηθά στην αντιμετώπιση των φλεγμονών στις αρθρώσεις, βοηθά στην αντιμετώπιση του κινδύνου κάποιων μορφών καρκίνου, βελτιώνει την προσοχή και την ήπια εξασθένηση της μνήμης, προφυλάσσει από το Αλτσχάιμερ και την άνοια, βοηθά στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Το πρόβλημα με την κουρκουμίνη είναι ότι δεν απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό, γι’ αυτό και θα πρέπει να συνδυάζεται ο κουρκουμάς με πιπέρι. Η πιπερίνη που περιέχει το πιπέρι αυξάνει την απορρόφηση της κουρκουμίνης έως και 2000% (δύο χιλιάδες τοις εκατό, καλά διάβασες).
Δες εδώ πώς θα φτιαξεις ένα γευστικό ρόφημα με κουρκουμά και πιπέρι.
Ελαιόλαδο + Ντομάτα = Υγιή λιπαρά + Καροτενοειδή
Τα καροτενοειδή —συμπεριλαμβανομένου του βήτα-καροτενίου, του λυκοπενίου και της λουτεΐνης— είναι λιποδιαλυτές ενώσεις που βρίσκονται σε λαχανικά με έντονο χρώμα όπως τα καρότα, οι ντομάτες και τα φυλλώδη λαχανικά. Για να ενισχυθεί η απορρόφηση αυτών των ευεργετικών ενώσεων, είναι απαραίτητο να τα καταναλώνουμε μαζί με υγιή λιπαρά όπως είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή το αβοκάντο.
Μπανάνες + γιαούρτι = Πρεβιοτικά + Προβιοτικά
Οι ελαφρώς άγουρες μπανάνες είναι πηγή πρεβιοτικών—μη εύπεπτων ινών που χρησιμεύουν ως τροφή για τα προβιοτικά. Το γιαούρτι, από την άλλη πλευρά, περιέχει προβιοτικά δηλαδή ζωντανά βακτήρια που προάγουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου, απαραίτητο για την πέψη και την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Ο συνδυασμός πρεβιοτικών και προβιοτικών δημιουργεί ένα βέλτιστο περιβάλλον για την υγεία του εντέρου και του πεπτικού συστήματος. Κόψε λεπτές φέτες μπανάνας μέσα στο γιαούρτι σου, πρόσθεσε λίγο μέλι και κανέλα και… καλή απόλαυση!
Μπρόκολο + Μουστάρδα = Μυροσινάση + Γλυκοσινολάτες
Το μπρόκολο περιέχει γλυκοσινολάτες, δηλαδή θρεπτικά συστατικά, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του έλκους. Η μουστάρδα πάλι περιέχει μυροσινάση -ένα ένζυμο που βοηθά στη μετατροπή των γλυκοσινολατών σε σουλφοραφάνη μια ισχυρή αντικαρκινική ουσία. Φτιάξε μια υπέροχη σαλάτα με μπρόκολο και καρότο ψιλοκομμένα και μαγειρεμένα στον ατμό, μία κουταλιά σπόρους μουστάρδας και περιέχυσε με ντρέσινγκ με ελαιόλαδο, λεμόνι και μουστάρδα. Ανακάτεψε και απόλαυσε!
Αυγά + Τυρί = Βιταμίνη D + Ασβέστιο
Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D ενώ το τυρί ασβεστίου. Η βιταμίνη D παίζει καθοριστικό ρόλο στην ικανότητα του σώματος να απορροφά το ασβέστιο, ένα μέταλλο απαραίτητο για την οικοδόμηση και τη διατήρηση γερών οστών.