Type to search

Διατροφή & Δίαιτα

Αυτοί είναι οι λόγοι που τσιμπολογάς και έτσι θα το κόψεις για πάντα

Share

Δεν είναι εύκολο να αντισταθείς στον πειρασμό, ιδιαίτερα όταν αυτός έχει τη μορφή μιας λαχταριστής, μικρής ποσότητας τροφής. Όμως αυτό απειλεί σοβαρά το βάρος, τη σιλουέτα και την υγεία σου. Ας δούμε πώς μπορείς να κόψεις το τσιμπολόγημα ή έστω να βρεις πιο υγιεινές εναλλακτικές (και μαζί με σένα και εγώ).

Νομίζω ότι αν υπήρχε τίτλος «Βασίλισσα του Τσιμπολογήματος» θα είχα πολλές πιθανότητες να τον κατακτήσω. Μου είναι αδύνατον να αντισταθώ σε μια νέα γεύση, σε μια διαφορετική γευστική πρόταση, σε ένα μικρό σοκολατάκι που μου χαμογελά γλυκά μέσα από τη σιφονιέρα στο σαλόνι, στο άνοιγμα του ψυγείου αργά το βράδυ. Δεν έχω ανάγκη την ποσότητα, όχι! Ένα τόσο δα μικρό κομματάκι, μια τόση δα κουταλίτσα μού είναι αρκετή. Αρκεί να το δοκιμάσω. Φυσικά αυτός ο παρορμητικός τρόπος φαγητού είναι αρκετά συνηθισμένος, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες ζωής που οι πειρασμοί βρίσκονται παντού γύρω μας, έχουν πανέμορφη όψη και πεντανόστιμη γεύση. Γιατί πόσες εκπομπές μαγειρικής να παρακολουθήσεις στην τηλεόραση χωρίς να βάλεις μια μπουκίτσα στο στόμα σου; Πόσο άγχος να αντέξεις στο γραφείο χωρίς να μασουλήσεις ένα κριτσινάκι; Πώς να φτιάξεις μπισκότα για τα παιδιά χωρίς να δοκιμάσεις έστω ένα (που δεν θα είναι μόνο ένα, αλλά…);

7 τρόποι να κόψεις το τσιμπολόγημα για πάντα

Δυστυχώς μακροπρόθεσμα το τσιμπολόγημα οδηγεί σε αύξηση του βάρους, ενώ μπορεί να κρύβει και άλλους κινδύνους για την υγεία όπως διαβήτης και καρδιακά νοσήματα. Έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ σοβαρά και να βρω πώς μπορεί κάποιος να το σταματήσει ή και να το κόψει ανάλογα με τους λόγους που τσιμπολογά. Και ορίστε που κατέληξα…

Όλη μέρα κρατιέσαι αλλά αφού επιστρέψεις το βράδυ στο σπίτι κάνεις επιδρομή στην κουζίνα

Το άγχος όλης της ημέρας σε καταλαμβάνει τη νύχτα και απλώς θέλεις να καταβροχθίσεις ότι υπάρχει στο σπίτι. Δεν χρειαζόμαστε τους διαιτολόγους βέβαια για να μας πουν ότι αυτό είναι ολέθριο για τη σιλουέτα μας. Το ξέρουμε και από μόνες μας! Τι να κάνεις για να κόψεις το τσιμπολόγημα; Εντάξει, δεν υπάρχει εύκολος τρόπος. Δοκίμασε αρχικά τον οραματισμό. Φαντάσου, ότι η κουζίνα σου έχει ωράριο και προσωπικό. Και το προσωπικό πρέπει να φύγει μετά τις 7, επομένως η κουζίνα κλείνει, άρα δεν μπορείς να φας. Αν αυτό δεν πιάσει δοκίμασε να βουρτσίσεις τα δόντια σου, θα σου κόψει για λίγο τη διάθεση να τσιμπολογήσεις. Εάν νιώσεις λιγούρα κάνε 10 λεπτά υπομονή και μάσησε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη, Εάν αποτύχουν όλα τα προηγούμενα έχε έτοιμο το «κουτί πρώτων βοηθειών»: Δηλαδή ένα ταπεράκι με λαχανικά (πιπεριές, αγγούρι, καρότο, μπρόκολο, ντομάτα κ.ά.) κομμένα μπαστουνάκια και συνοδευόμενα από ένα ντιπ με γιαούρτι αρωματισμένο με άνηθο, λευκό πιπέρι και σκόνη σκόρδο. Από αυτό μπορείς να τσιμπολογήσεις όσο θέλεις άνετα.

Αν δεν μπορείς να κόψεις το τσιμπολόγημα ενώ βλέπεις τηλεόραση δοκίμασε κάτι πιο υγιεινό όπως το σπιτικό, ανάλατο και χωρίς λάδι ή βούτυρο ποπ κορν.

Παρακολουθείς τις αγαπημένες σου σειρές μασουλώντας πατατάκια ή γλυκά ή άλλες λιχουδιές

Εντάξει, η αλήθεια είναι ότι αυτή είναι μεγάλη απόλαυση! Επίσης η αλήθεια είναι ότι είναι καταστροφική για την σιλουέτα μας συνήθεια. Θα μπορούσα να σου προτείνω να το κόψεις εντελώς, ξέρω όμως ότι θα με μισήσεις. Έτσι για να κόψεις το ανθυγιεινό τσιμπολόγημα σου έχω δύο εναλλακτικές μία γλυκιά και μία πιο αλμυρή. Η γλυκιά πρώτα. Καθάρισε ένα μήλο και κόψε το σε πολύ λεπτά φετάκια σαν τσιπς. Άπλωσέ τα σε ένα μεγάλο πιάτο, βρέξε τα με το χυμό ενός πορτοκαλιού και πασπάλισέ τα με κανέλα. Απόλαυση! Η δεύτερη αλμυρή εναλλακτική: Φτιάξε ποπ κορν χωρίς λάδι ή βούτυρο σε τεφάλ τηγάνι. Σερβίρισέ τα σε μικρότερο μπολ από συνήθως (το μέγεθος εδώ κάνει τη διαφορά) πασπαλισμένα με πάπρικα, ή ξερή ρίγανη, ή θυμάρι ή… ότι βάζει ο νους σου. Θα συνδυάσεις το τερπνόν μετά του ωφελίμου αφού τα περισσότερα μπαχαρικά και βότανα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Δεν προλαβαίνεις ποτέ να πάρεις πρωινό

Και πώς να προλάβεις άλλωστε όταν έχεις να ετοιμάσεις όλους τους υπόλοιπους της οικογένειας να φύγουν για το σχολείο και τη δουλειά. Έτσι όμως μένεις νηστική και πεινασμένη και έτοιμη να τσιμπολογήσεις ότι βρίσκεται μπροστά σου. Άλλωστε η δικαιολογία είναι έτοιμη: «Αφού δεν έχω φάει τίποτα από το πρωί». Μόνο που οι θερμίδες που έχουν τα σφολιατοειδή, τα κουλούρια, ή τα γλυκίσματα που θα φας στη συνέχεια έχουν πολλά κακά λιπαρά, πολύ ζάχαρη και πολλαπλάσιες θερμίδες. Τι σου προτείνω; Breakfast on the go ή αλλιώς πρωινό στο πόδι. Φεύγοντας από το σπίτι πάρε μαζί σου κάτι εύκολο να φας, όπως 1-2 φρούτα, γιαούρτι, σμούθις που θα το φτιάξεις μόνη σου με άπαχο γάλο και φρούτο στο μπλέντερ, ένα σάντουιτς με δυο λεπτά φετάκια μαύρο ψωμί και μία φέτα τυρί.

Τσιμπολογάς όταν δεν είσαι ψυχολογικά καλά

Η ημέρα σου στη δουλειά ήταν χάλια. Τρως λίγα πατατάκια να συνέλθεις. Τσακώθηκες με τον σύντροφό σου. Τρως μια σοκολάτα να συνέλθεις. Η καλύτερή σου φίλη σε πρόδωσε. Τρως μία κούπα παγωτό να συνέλθεις. Είσαι πολύ χαρούμενη και ενθουσιασμένη. Επιτέλους αναγνωρίστηκαν οι κόποι σου. Τρως μια κρέπα με σοκολάτα να το γιορτάσεις. Ότι και αν σου συμβεί είσαι έτοιμη να φας κάτι για να μπορέσεις να καταπραΰνεις τα συναισθήματά σου και να ανταποκριθείς στις νέες συνθήκες. Αυτό που λειτουργεί καλύτερα με αυτού του είδους το τσιμπολόγημα είναι ο αντιπερισπασμός. Πήγαινε μια βόλτα με ζωηρό βήμα, πάρε τηλέφωνο έναν φίλο, γράψε σε ένα χαρτί το πώς αισθάνεσαι, ζωγράφισε ένα πίνακα ή φτιάξε ένα κόσμημα. Κάνε οτιδήποτε θα σε κρατήσει απασχολημένη και μακριά από την κουζίνα.

Τρως πολύ γρήγορα

Καταβροχθίζεις το φαγητό σου τόσο γρήγορα που δεν έχεις έλεγχο της ποσότητας. Σταματάς να τρως επειδή άδειασε το πιάτο σου, όμως νιώθεις ότι ακόμα πεινάς. Έτσι προσπαθείς να καλύψεις το «κενό» στο στομάχι σου συνεχίζοντας να τρως ψωμί, τυρί, μικρές λιχουδιές, φρούτα, γλυκά, αναψυκτικά… Η λύση είναι απλή. Για να κόψεις το τσιμπολόγημα άρχισε να τρως πιο αργά, πιο συνειδητοποιημένα. Κάνε το σαν άσκηση. Χρησιμοποίησε το μαχαίρι σου μαζί με το πιρούνι σου και κόψε το φαγητό σου σε μικρές μπουκίτσες Μάσα την κάθε μπουκιά 15 φορές πριν την καταπιείς. Πίνε νερό ενώ τρως, θα σε βοηθήσει να νιώσεις γεμάτη πιο γρήγορα.

Δεν κοιμάσαι αρκετά

Όταν ο βραδινός ύπνος διαρκεί λιγότερο από 7 ώρες ή είναι διακεκομμένος την επόμενη μέρα η ενέργειά σου είναι πεσμένη και νιώθεις συνεχώς κουρασμένη. Ο οργανισμός για να ανταποκριθεί σε αυτήν την κατάσταση αναζητά διαρκώς εύκολα «καύσιμα» δηλαδή γλυκά που θα του προσφέρουν άμεση και εύκολη ενέργεια. Τι να κάνεις; Μα να κοιμάσαι πιο νωρίς. Αν δυσκολεύεσαι και δεν σε παίρνει εύκολα ο ύπνος δοκίμασε τα εξής κόλπα: Κάνε το δωμάτιό σου όσο πιο σκοτεινό γίνεται. Μην έχεις τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο. Τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο… αποδεσμεύσου από την τεχνολογία, κλείσε το κινητό, την τηλεόραση, τον υπολογιστή, το τάμπλετ. Το μπλε φως που έχουν οι οθόνες διεγείρει τον οργανισμό και κάνει πιο δύσκολη την διαδικασία του ύπνου.

Παίζεις βιντεοπαιχνίδια

Οι επιστήμονες δεν ξέρουν ακριβώς για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό, ωστόσο έχουν παρατηρήσει ότι οι έφηβοι που παίζουν βιντεοπαιχνίδια για περισσότερο από μία ώρα την ημέρα έχουν αυξημένο σωματικό βάρος και τρώνε περισσότερο. Υποθέτουν μάλιστα ότι το ίδιο συμβαίνει και με τους ενήλικες που περνούν πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή. Εάν λοιπόν η δουλειά σου (ή η διασκέδασή σου) απαιτεί να είσαι πολλές ώρες κάθε μέρα μπροστά σε μια οθόνη φρόντισε να κάνεις συχνά διαλείμματα, ιδανικά κάθε 30 λεπτά. Αν αυτή είναι η περίπτωσή σου και θέλεις να κόψεις το τσιμπολόγημα, περπάτα για λίγο στο γραφείο σου, πήγαινε στην τουαλέτα ή μέχρι το εκτυπωτικό μηχάνημα. Και όταν τελειώνει η δουλειά σου προσπάθησε να τρως συνειδητά και να μην το παρακάνεις.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *