Type to search

Διατροφή & Δίαιτα

Αυτοί είναι οι χρυσοί κανόνες της διατροφής της μακροζωίας

Share

Ποιοι είναι οι κανόνες της διατροφής της μακροζωίας; Ποια είναι τα μυστικά που ακολουθούν οι μακροβιέστεροι άνθρωποι στον πλανήτη; Μην φαντάζεσαι κάτι δύσκολο και πολύπλοκο. Για τους 100νταετείς τα πράγματα είναι απλά, πολύ απλά. 

Οι «Μπλε Ζώνες» και η σημασία τους

Ο Dan Buettner, συγγραφέας ειδικευμένος σε θέματα μακροζωίας και συνεργάτης του National Geografic, μελέτησε και κατέγραψε τις συνήθειες και τη διατροφή των μακροβιέστερων ανθρώπων στον πλανήτη (αυτών που έζησαν και ξεπέρασαν τα 100) προκειμένου να μάθει τα μυστικά τους. Στο τέλος της 10ετούς του έρευνας βρήκε πέντε περιοχές του κόσμου όπου οι άνθρωποι υπέφεραν από τις λιγότερες ασθένειες και οι περισσότεροι έφταναν ή και ξεπέρναγαν τα 100. Αυτές τις ονόμασε «Μπλε Ζώνες» (Blue Zones) και είναι οι:

  • Οκινάουα στην Ιαπωνία 
  • Nicoya στην Κόστα Ρίκα
  • Ικαρία στην Ελλάδα
  • Σαρδηνία στην Ιταλία και η 
  • Seventh-day Adventists, θρησκευτική κοινότητα στη Λόμα Λίντα της Καλιφόρνια. 

Τα μυστικά των 100ετών

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που ανακάλυψαν ήταν το περιβάλλον π.χ. φύση, αρχιτεκτονική, έδαφος κ.ά., το οποίο τους επέτρεπε να λαμβάνουν υγιείς αποφάσεις χωρίς να σκέφτονται πολύ. Ένας κοινός παράγοντας όλων ήταν η διατροφή τους, η οποία είναι γνωστή ως «Διατροφή των Μπλε Ζωνών». (Μπορείς να μάθεις περισσότερα για τη διατροφή τους εδώ). Τώρα ο Buettner μας αποκαλύπτει τους χρυσούς κανόνες που χαρακτηρίζουν τη δίαιτα των «Μπλε Ζωνών» και είναι πάρα πολύ ενδιαφέροντες.

1. Η διατροφή τους βασίζεται κυρίως στα φυτικά τρόφιμα

Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών τρέφονται κυρίως με φυτικές τροφές και το ίδιο έκαναν και οι πρόγονοί τους. Το 90-100% της διατροφής τους βασίζεται σε αυτές. Αυτού του είδους η δίαιτα είναι καλή για την καρδιά, το πεπτικό σύστημα και τον εγκέφαλο. 

2. Τρώνε άφθονους υδατάνθρακες

Ο Buettner ισχυρίζεται ότι το 65% των ημερήσιων θερμίδων τους προέρχεται από τους υδατάνθρακες. Φυσικά δεν μιλάμε για επεξεργασμένους υδατάνθρακες αλλά φυσικούς: σπόροι, ξηροί καρποί, όσπρια, λαχανικά, ρίζες και βολβοί. Αυτού του είδους οι υδατάνθρακες περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, καθώς επίσης βιταμίνες και μεταλλικά άλατα που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας για να λειτουργεί καλά. «Οι σταρ στη διατροφή της μαρκοζωίας είναι τα όσπρια» σύμφωνα με τον ίδιο. «Εάν τρως ένα φλιτζάνι όσπρια την ημέρα μπορείς να αυξήσεις το προσδόκιμο ζωής σου κατά 4 χρόνια».

3. Πίνουν μόνο νερό, καφέ και ελάχιστο κρασί

Από τη διατροφή τους απουσιάζουν εντελώς τα ζαχαρούχα αναψυκτικά καθώς και οι έτοιμοι χυμοί και τα άλλα ροφήματα του εμπορίου. Πίνουν περίπου 6 ποτήρια νερό την ημέρα, έναν καφέ το πρωί και ένα μικρό ποτήρι κρασί με το δείπνο τους. 

4. Απολαμβάνουν το κρασάκι τους με την παρέα των φίλων τους

Το κρασί είναι γι’ αυτούς μια απόλαυση που την μοιράζονται με τους φίλους τους. Πίνουν μετά τις 5 το απόγευμα συνοδεύοντας έτσι το βραδινό τους γεύμα ενώ δεν πίνουν περισσότερο από ένα μικρό ποτηράκι. Το κρασί είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και έχει αρκετές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η κατανάλωσή του μάλιστα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών ασθενειών. Φυσικά εάν δεν πίνεις, αυτό δεν είναι λόγος να αρχίσεις!

5. Τρώνε κρέας αλλά περιστασιακά

Το κρέας θεωρείται γιορτινή τροφή και τρώγεται το πολύ 4-5 φορές το μήνα. Η μερίδα τους είναι πολύ μικρή λιγότερο από 85 γραμμάρια σύμφωνα με τον Buettner. Το κόκκινο κρέας παρόλο που περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά (είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης του συμπλέγματος Β και ειδικά Β¹², σίδηρο κ.ά.) και πρωτεΐνες ωστόσο συνδέεται με καρδιαγγειακές ασθένειες, αρκετούς τύπους καρκίνου και άλλες σοβαρές νόσους. Μάλιστα άντρες και γυναίκες που καταναλώνουν συχνά κρέας εμφανίζουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής. 

6. Ο τρόπος διατροφής τους εμφανίζει αρκετά κοινά με τη διαλειμματική νηστεία

Σύμφωνα με τον Buettner οι κάτοικοι των Μπλε Ζωνών έχουν τρία γεύματα την ημέρα: «Παίρνουν πρωινό σαν βασιλιάδες, μεσημεριανό σαν πρίγκιπες και βραδινό σαν ζητιάνοι. Τείνουν να καταναλώνουν όλες τις θερμίδες της ημέρας τους μέσα σε 8 ώρες, αφήνοντας για 16 ώρες το πεπτικό τους σύστημα ελεύθερο να ξεκουραστεί». Κάνουν δηλαδή αυτό που προτείνει η νέα τάση στη διατροφή, η διαλειμματική νηστεία. Το παραπάνω διατροφικό πλάνο βέβαια δεν συνίσταται σε γυναίκες που είναι έγκυος ή θηλάζουν ή θέλουν να συλλάβουν ή που έχουν ιστορικό διατροφικών διαταραχών. 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *