Type to search

Διατροφή & Δίαιτα Υγεία

Αυτό το ρόφημα καταπολεμά τον καρκίνο – Πώς να το φτιάξεις

Share

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αγαπημένο ρόφημα όλων όσων προσέχουν τη διατροφή τους εξαιτίας της υψηλής αντιοξειδωτικής του αξίας αλλά και της ιδιότητάς του να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα.

Αποτελεί ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα ροφήματα του Instagram σε όλους τους πιθανούς και απίθανους συνδυασμούς. Κάθε ινφλουένσερ που σέβεται τον εαυτό της έχει ανεβάσει τουλάχιστον μία φωτογραφία με το hashtag #matcha, το ανατολίτικο ρόφημα που εκθειάζεται από ερευνητές σε όλον τον κόσμο. Το πράσινο τσάι μάτσα με καταγωγή από την Ιαπωνία είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής της υγιεινής διατροφής. 

Η βούρτσα από μπαμπού που παραδοσιακά χρησιμοποιείται για την ανάμειξη του νερού με τη σκόνη μάτσα.

Τι είναι το τσάι μάτσα

Όμως τι είναι το μάτσα; Κατά λεξη σημαίνει «τσάι σε σκόνη». Η διαφορά του με τα άλλα τσάγια που καταναλώνουμε είναι ότι δεν πίνουμε απλώς το εκχύλισμα του, αλλά καταναλώνουμε ολόκληρο το φυτό. Το matcha είναι φύλλα πράσινου τσαγιού αλεσμένα σε σκόνη και αναμειγμένα με πολύ ζεστό, αλλά όχι βραστό νερό. Πολύ συχνά μάλιστα χρησιμοποιείται στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική. Για να το φτιάξεις αναμειγνύεις ένα κουταλάκι του γλυκού τσάι μάτσα σε 120 ml ζεστό νερό (περίπου 80° C). Παραδοσιακά για την ανάμειξη χρησιμοποιείται βουρτσάκι από μπαμπού.

Το μάτσα καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα

Έρευνα του Πανεπιστημίου Σάλφορντ της Βρετανίας βρήκε ότι το τσάι μάτσα μετατόπιζε τα καρκινικά κύτταρα σε μια μεταβολική κατάσταση ηρεμίας ενώ διακόπηκε και η εξάπλωσή τους. «Το τσάι μάτσα καταστέλλει τον οξειδωτικό μιτοχονδριακό μεταβολισμό» δηλώνει ο Μάικλ Λισάντι, ερευνητής και καθηγητής Μεταγραφικής Ιατρικής «Με άλλα λόγια εμποδίζει τα κύτταρα να ανατροφοδοτηθούν και έτσι γίνονται ανενεργά και πεθαίνουν. Τα αποτελέσματά μας συνάδουν με την ιδέα ότι το μάτσα μπορεί να έχει σημαντική θεραπευτική δυναμική, μεσολαβώντας στον μεταβολικό επαναπρογραμματισμό των καρκινικών κυττάρων».

Freddo matcha latte ή Παγωμένο μάτσα με γάλα. Απόλαυση!

Η αγαπημένη μου συνταγή: Φρέντο μάτσα λάτε

Θα χρειαστείς:

  • 1 κουταλάκι του γλυκού τσάι μάτσα (περίπου 2 γραμμάρια)
  • 30 ml πολύ ζεστό νερό (περίπου 80° C)
  • 90 ml κρύο νερό
  • 50 ml κρύο γάλα εβαπορέ
  • 4-5 κουταλιές κρύο φρέσκο γάλα

Παρασκευή:

Αναμειγνύεις το μάτσα στο ζεστό νερό. Το ανακατεύεις με τον ειδικό αναδευτήρα μπαμπού. Επειδή δεν έχω τέτοιον χρησιμοποιώ έναν ηλεκτρικό αναδευτήρα σαν αυτόν που χτυπάμε τον φραπέ -πρόσεξε όμως μην το χτυπήσεις πολύ γιατί οξειδώνεται. Προσθέτεις το κρύο νερό και ανακατεύεις με κουτάλι. Χτυπάς το κρύο γάλα εβαπορέ με τον αναδευτήρα του φραπέ ώστε να αφρίσει και να γίνει σαν αφρόγαλο. Ρίχνεις το φρέσκο γάλα στο μάτσα και από πάνω προσθέτεις το αφρόγαλο ώστε στο ποτήρι να σχηματιστούν δυο στρώματα: Κάτω το πράσινο μάτσα και πάνω το λευκό γάλα. Ανακατεύεις όπως θα έκανες και με τον καπουτσίνο και… απολαμβάνεις.  

Τιπ

  • Μπορείς να προσθέσεις ζάχαρη, μέλι, στέβια ή άλλο γλυκαντικό. Εμένα με την προσθήκη του γάλακτος δεν μου λείπει καθόλου η γλυκιά γεύση.
  • Αν το κάνεις με ζεστό γάλα και ζεστό νερό μπορείς να φτιάξεις ζεστό μάτσα λάτε. 
Tags:

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *