Αυτό είναι το νέο superfood για υγιές μυαλό και αδύνατο σώμα
Share
Θεωρείται ο νέος βασιλιάς των superfoods εξαιτίας των πολλών του ωφελειών για το σώμα και το μυαλό. Έρχεται όλο υποσχέσεις για να μας χαρίσει μυαλό… ξυράφι και σώμα… συλφίδας!
Πρώτα ήταν η σπιρουλίνα. Μετά το τσάι μάτσα (matcha). Tώρα το νέο τρεντ στο χώρο των superfoods είναι η σκόνη από το φυτό μορίνγκα (moringa).
Τι είναι το μορίνγκα
Πρόκειται για ένα δέντρο ιθαγενές στις Ινδίες, το οποίο όμως φύεται σε τροπικές περιοχές και σε άλλα μέρη του κόσμου. Μάλιστα το μορίνγκα χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για φαρμακευτικούς σκοπούς, γι’ αυτό άλλωστε το αποκαλούν «το δέντρο θαύμα» και «το δέντρο της ζωής». Όλα του τα μέρη -φύλλα, κορμός, λουλούδια, σπόροι- είναι εδώδιμοι, ωστόσο πιο συχνά χρησιμοποιούνται τα φύλλα του, τα οποία αποξηραίνονται και τρίβονται παίρνοντας τη μορφή μιας πράσινης σκόνης με την οποία είναι κυρίως γνωστό στη Δύση. Αποφύγετε την κατανάλωση της ρίζας μορίνγκα γιατί ενδέχεται να περιέχει επικίνδυνες για τον άνθρωπο τοξικές ουσίες.
Γιατί θεωρείται υπερτροφή
Υπάρχουν πολλά είδη μορίνγκα (moringa), τα οποία έχουν ελαφρώς διαφορετικές ιδιότητες, πάντως όλων τα φύλλα είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά προσφέροντας μας ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη Α, C, Ε και B σε πολύ μεγάλες ποσότητες, φυτικές πρωτεΐνες, φυτοχημικά και αμινοξέα. Όλο και περισσότερες έρευνες πιστοποιούν ότι η σκόνη μορίνγκα φαίνεται ότι δρα κατά του διαβήτη και της παχυσαρκίας, προστατεύει τον εγκέφαλο, έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Molecular Nutrition & Food Research η καθημερινή λήψη σκόνης μορίνγκα μπορεί να δράσει προληπτικά και θεραπευτικά σε περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας. Επίσης μπορεί να είναι χρήσιμο και σε περιπτώσεις χρόνιας υπερλιπιδαιμίας, κατάσταση δηλαδή στην οποία αυξάνεται η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια. Εξαιτίας των έντονων αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων προστατεύει τον εγκέφαλο από το οξειδωτικό στρες και το Αλτσχάιμερ, καθώς επίσης και το συκώτι, τα νεφρά, την καρδιά και τους πνεύμονες σύμφωνα με έρευνα στο Phytotherapy Research.
Πώς μπορείς να το καταναλώσεις
Μπορείς να το καταναλώσεις με διάφορους τρόπους: ως συμπλήρωμα διατροφής σε κάψουλες, ως σκόνη που την προσθέτεις σε ροφήματα, χυμούς και σμούθις, ως τσάι, ως καρύκευμα στο φαγητό. Χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία διαφόρων δερματικών παθήσεων όπως πιτυρίδα, ουλίτιδα, τραυμάτων, αποστημάτων, μυκήτων ποδιών (πόδι του αθλητή), καθώς επίσης και για μάσκες ομορφιάς προσώπου.