Type to search

Διατροφή & Δίαιτα

Αυτό είναι το ελιξίριο της μακροζωίας, λένε οι ειδικοί

Share

Γιατί κάποιοι άνθρωποι «πιάνουν» τα 100+, υγιείς και χαρούμενοι; Είναι θέμα γονιδίων, περιβάλλοντος ή τρόπου ζωής; Αυτό το ερώτημα βασανίζει τους επιστήμονες και νομίζουν ότι τώρα ίσως βρήκαν την απάντηση στο ποιο ίσως είναι το ελιξίριο μακροζωίας.

Οι επιστήμονες ποτέ δεν έπαψαν να ερευνούν να βρουν το «ελιξήριο της μακροζωίας», το μυστικό που κάνει κάποιους ανθρώπους να φτάνουν ή και να ξεπερνούν τα 100, τις περισσότερες φορές μάλιστα χωρίς να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας. Για το σκοπό αυτό μελετούν τους εκατονταετείς θέλοντας να μάθουν λεπτομέρειες για τον τρόπο ζωής τους, τα πιστεύω, την ψυχολογία τους, τον φάκελο της υγείας τους.

Οκινάουα, η πόλη των υγιών εκατονταετών

Τα φώτα της έρευνας για τη μακροζωία έχουν πέσει εδώ και αρκετές δεκαετίες στην πόλη της Οκινάουα στην Ιαπωνία, αφού οι κάτοικοί της όχι μόνο ζουν περισσότερα χρόνια από όλους τους άλλους κατοίκους της γης, αλλά και στη συντριπτική τους πλειοψηφία χαίρουν επίσης και άκρας υγείας. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Στην Οκινάουα αντιστοιχούν 68 εκατονταετείς ανά εκατό χιλιάδες κατοίκους, ποσοστό τριπλάσιο από εκείνο των ΗΠΑ. Ακόμα και για τα στάνταρντ της Ιαπωνίας ο αριθμός αυτός είναι αξιοθαύμαστος.

Το ελιξίριο της μακροζωίας είναι…

Μετά από δεκαετίες λοιπόν ερευνών, οι ειδικοί απεφάνθησαν ότι το μυστικό της μακροζωίας των κατοίκων της Οκινάουα θα πρέπει να αποδοθεί στα γονίδια τους και στον τρόπο ζωής τους, ιδιαίτερα δε της διατροφής τους. Εν αντιθέσει με την σύγχρονη τάση στη διατροφή της Δύσης -η οποία προστάζει μια διατροφή βασισμένη στις πρωτεΐνες- η διατροφή τους βασίζεται στους υδατάνθρακες δείχνοντας μάλιστα προτίμηση στις γλυκοπατάτες. «Είναι εντελώς αντίθετο από ότι προστάζουν οι σημερινές δημοφιλείς δίαιτες που συνιστούν πολλές πρωτεΐνες και λίγους υδατάνθρακες»λέει η Samantha Solon-Biet, ερευνήτρια διατροφής και γήρανσης του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ. «Παρά τη μεγάλη δημοφιλία που χρίζουν δίαιτες όπως η Άτκινς και η Paleo, υπάρχουν ελάχιστες αποδείξεις ότι οι διατροφές αυτές έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη».

Είναι η διατροφή της Οκινάουα το ελιξίριο της μακροζωίας;

Η αναλογία υδατανθράκων – πρωτεϊνών στη διατροφή της Οκινάουα είναι 10:1, είναι όμως αυτό το μυστικό τους; Οι ερευνητές δεν είναι εντελώς σίγουροι. Πράγματι αυτού του είδους η διατροφή είναι -σύμφωνα με τα ευρήματα- υπεύθυνη για διάφορες φυσιολογικές αντιδράσεις που μας προστατεύουν από διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. Σε αυτές τις ασθένειες συμπεριλαμβάνεται ο καρκίνος, το Αλτσχάιμερ, οι καρδιαγγειακές νόσοι. Και επίσης με αυτή τη διατροφή μπορούμε να επιτύχουμε την βέλτιστη διαιτητική ισορροπία για είμαστε υγιείς. Αντί λοιπόν να πεθαίνουν νωρίς οι κάτοικοι της Οκινάουα φαίνεται όχι απλώς να είναι υπεραιωνόβιοι, αλλά τα 2/3 αυτών να ζουν ανεξάρτητοι και χωρίς καμιά βοήθεια ως την ηλικία των 97! Ο μέσος εκατονταετής κάτοικος φαίνεται να μην πάσχει από κανένα καρδιαγγειακό πρόβλημα, ενώ τα ποσοστά καρκίνου, διαβήτη και γεροντικής άνοιας είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Επίσης εν αντιθέσει με άλλες περιοχές της Ιαπωνίας η βάση της διατροφής τους είναι η γλυκοπατάτα και όχι το ρύζι, καθώς και πολλά λαχανικά πράσινου και κίτρινου χρώματος, καθώς και διάφορα προϊόντα σόγιας. Τρώνε βέβαια και χοιρινό, ψάρι και άλλα κρέατα αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες καθώς στη δίαιτά τους κυριαρχούν τα χορτοφαγικά πιάτα. Κατ’ επέκταση το φαγητό τους είναι πλούσιο σε πολλές βασικές βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και αντιοξειδωτικά και πολύ χαμηλό σε θερμίδες. Υπολογίζεται ότι καταναλώνουν καθημερινά περίπου 11% λιγότερες θερμίδες από αυτές που συνιστώνται για έναν υγιή ενήλικα. Αυτό το τελευταίο από μόνο τους κάνει πολλούς επιστήμονες να πιστεύουν ότι είναι το πραγματικό μυστικό της μακροζωίας τους.

Ποια άλλα είναι τα μυστικά τους;

Εκτός όμως από τη διατροφή σύμφωνα με τους επιστήμονες οι κάτοικοι της περιοχής έχουν και ένα μοναδικό γενετικό κώδικα, ο οποίος τους προφυλάσσει από τις πιο πάνω ασθένειες, ωστόσο μόνο αυτό δεν είναι αρκετό. Ο τρόπος ζωής τους παίζει μεγάλο ρόλο. Φαίνεται λοιπόν ότι μεγάλη σημασία έχει ότι δεν καπνίζουν, εργάζονται κυρίως ως γεωργοί και ψαράδες μέχρι μεγάλη ηλικία πράγμα που σημαίνει ότι είναι σωματικά ενεργοί, ζουν σε μικρές κοινότητες και βοηθούν ο ένας τον άλλο. Σύμφωνα με την Karen Ryan, διατροφική βιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια «η καλή υγεία των κατοίκων της Οκινάουα είναι μάλλον μια ευτυχής συγκυρία πολλών παραγόντων και η ιδιαίτερες συνδέσεις μεταξύ αυτών των παραγόντων είναι επίσης πολύ σημαντικές».
Δες εδώ τις 5 συνήθειες που χαρίζουν μακροζωία σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ.

Tags

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *