Type to search

Διατροφή & Δίαιτα

Το αλκοολούχο ποτό που πίνουν οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο

Share

Οι ερευνητές έχουν μελετήσει διεξοδικά τη διατροφή και τον τρόπο ζωής των μακροβιότερων ανθρώπων στον κόσμο. Τι γίνεται όμως με το ποτό τους; Ποιο είναι το αλκοολούχο ποτό που προτιμούν;

Εκατονταετής που πίνει αλκοόλ; Το ξέρω, ακούγεται παράδοξο ωστόσο φαίνεται ότι όλοι έχουν τις μικρές τους αδυναμίες. Στην Οκινάουα της Ιαπωνίας ζουν οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο αρκετοί από τους οποίους έχουν φτάσει και ξεπεράσει τα 100. Το «θαύμα» αυτό έχει μελετηθεί επισταμένως από τους επιστήμονες και έχει αναλυθεί διεξοδικά τόσο η διατροφή όσο και ο τρόπος ζωής τους. Λογικό λοιπόν να εξετάσουν και το αγαπημένο τους αλκοολούχο ποτό που ονομάζεται αγουαμόρι (awamori) και μοιάζει με το σάκε.

Ένας τρόπος ζωής ιδιαίτερα κοινωνικός

Οι κάτοικοι της Οκινάουα όχι απλώς ζουν πολλά χρόνια, αλλά χαίρουν και καλής υγείας ως τα βαθιά γεράματα. Έχουν ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά καρκίνου, καρδιακών ασθενειών και γεροντικής άνοιας. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι εκτός από τη διατροφή τους μεγάλο ρόλο παίζει και το λεγόμενο μοάι (moai). Έτσι ονομάζεται το κοινωνικό δίκτυο στο οποίο ανήκουν, η ομάδα των μακροχρόνιων φίλων με τους οποίους αλληλοστηρίζονται και αλληλοβοηθιόνται  σε όλους τους τομείς: από τον οικονομικό και κοινωνικό μέχρι τον πνευματικό. Το αγουαμόρι δε, αποτελεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνικότητάς τους. «Η μπύρα και το κρασί με τα μεγάλα ποτήρια τους δίνουν την αίσθηση της απόστασης, όμως τα ποτηράκια που σερβίρεται το αγουαμόρι είναι μικρά και μας φέρνουν πιο κοντά» υποστηρίζει ο Hayashi Nakazato, πρόεδρος της  Kamimura Shuzo που παρασκευάζει αγουαμόρι. Πράγματι τα ποτηράκια του αγουαμόρι είναι πολύ μικρά, έχουν το μέγεθος δαχτυλήθρας, και προκειμένου να τσουγκρίσεις πρέπει να έρθεις πολύ  κοντά με τον άλλο. 

Τι είναι το αγουαμόρι (awamori)

Το αγουαμόρι είναι ένα αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται από μακρύκοκκο ρύζι (Thai rice ταϋλανδέζικο ρύζι) επειδή είναι πιο εύκολο να υποστεί ζύμωση, ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητό στην Ιαπωνία σε περιοχές εκτός της Οκινάουα. Έχει προέλευση από την Ταϋλάνδη, αλλά αποτελεί μέρος της ντόπιας κουλτούρας για πάνω από 600 χρόνια. Αυτό που κάνει τη διαφορά βέβαια, είναι ο τρόπος που το πίνουν ή μάλλον το απολαμβάνουν: σε μικρές ποσότητες και αναμεμειγμένο με ζεστό ή κρύο νερό σε αναλογία 6:4 ή 5:5 ή ακόμα και 3:7 εάν απλώς θέλουν να κάνουν πιο ευχάριστο σε γεύση το νερό τους. Οι υπερβολές λοιπόν δεν έχουν θέση στη ζωή των 100ετών! (Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τη διατροφή των κατοίκων της Οκινάουα μπορείς να δεις εδώ, και αν θέλεις να γνωρίσεις μερικά ακόμη μυστικά των 100ετών δες εδώ).

View this post on Instagram

●ご自宅で泡盛倉庫体験を♪ 自宅飲みが増えている皆様へ 嬉しいご報告があります。 #泡盛倉庫 では #冬瓜漬 のEC販売が始まりました♪ 冬瓜漬〈ロイヤルスイーツ〉と 泡盛〈ロイヤルスピリッツ〉を楽しむということは 王様たちの食後のワンシーンを体験しているのと同じでしょう。 素晴らしい文化を、 守り、受け繋いでくれた先人たちに感謝。 ※泡盛とのセット販売になります。 ご自宅で泡盛倉庫体験ができます。 冬瓜漬購入ページへ shop.kosyu-pj.jp ※冬瓜漬のみの購入希望は 謝花きっぱん店のオンラインショップへ https://shop.jahanakippan.com/?pid=80634254 〈楽しみ方〉 薄くスライスして、お召し上がりください。 ウィスキーにチョコレートを合せる様に、高い度数の泡盛との相性が抜群です。 薄くスライスした冬瓜漬をひとくち 心地よい触感と優しい甘みが広がります。 その後に、泡盛を唇を湿らすよう口の中へ 二つが口の中で絡み合うと、 きっと感動する美味しさに出会えます。 〈保存方法〉 冷凍保存がおススメです。 固まらず、すぐカットすることもできます。 開封した冬瓜漬は水分が失われないよう、ラップでしっかり包みジップロックなどに入れ 冷凍庫へ。 ――――― ///////// 泡盛倉庫YouTubeも宜しくです! 【自宅×泡盛】美味しい泡盛ハイボールの作り方 https://youtu.be/QwF3WN_NSsY

A post shared by 泡盛倉庫 official (@awamorisouko_official) on

 

Tags:

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *