Type to search

Διατροφή & Δίαιτα

Το αλκοολούχο ποτό που πίνουν οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο

Share

Οι ερευνητές έχουν μελετήσει διεξοδικά τη διατροφή και τον τρόπο ζωής των μακροβιότερων ανθρώπων στον κόσμο. Τι γίνεται όμως με το ποτό τους; Ποιο είναι το αλκοολούχο ποτό που προτιμούν;

Εκατονταετής που πίνει αλκοόλ; Το ξέρω, ακούγεται παράδοξο ωστόσο φαίνεται ότι όλοι έχουν τις μικρές τους αδυναμίες. Στην Οκινάουα της Ιαπωνίας ζουν οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο αρκετοί από τους οποίους έχουν φτάσει και ξεπεράσει τα 100. Το «θαύμα» αυτό έχει μελετηθεί επισταμένως από τους επιστήμονες και έχει αναλυθεί διεξοδικά τόσο η διατροφή όσο και ο τρόπος ζωής τους. Λογικό λοιπόν να εξετάσουν και το αγαπημένο τους αλκοολούχο ποτό που ονομάζεται αγουαμόρι (awamori) και μοιάζει με το σάκε.

Ένας τρόπος ζωής ιδιαίτερα κοινωνικός

Οι κάτοικοι της Οκινάουα όχι απλώς ζουν πολλά χρόνια, αλλά χαίρουν και καλής υγείας ως τα βαθιά γεράματα. Έχουν ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά καρκίνου, καρδιακών ασθενειών και γεροντικής άνοιας. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι εκτός από τη διατροφή τους μεγάλο ρόλο παίζει και το λεγόμενο μοάι (moai). Έτσι ονομάζεται το κοινωνικό δίκτυο στο οποίο ανήκουν, η ομάδα των μακροχρόνιων φίλων με τους οποίους αλληλοστηρίζονται και αλληλοβοηθιόνται  σε όλους τους τομείς: από τον οικονομικό και κοινωνικό μέχρι τον πνευματικό. Το αγουαμόρι δε, αποτελεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνικότητάς τους. «Η μπύρα και το κρασί με τα μεγάλα ποτήρια τους δίνουν την αίσθηση της απόστασης, όμως τα ποτηράκια που σερβίρεται το αγουαμόρι είναι μικρά και μας φέρνουν πιο κοντά» υποστηρίζει ο Hayashi Nakazato, πρόεδρος της  Kamimura Shuzo που παρασκευάζει αγουαμόρι. Πράγματι τα ποτηράκια του αγουαμόρι είναι πολύ μικρά, έχουν το μέγεθος δαχτυλήθρας, και προκειμένου να τσουγκρίσεις πρέπει να έρθεις πολύ  κοντά με τον άλλο. 

Τι είναι το αγουαμόρι (awamori)

Το αγουαμόρι είναι ένα αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται από μακρύκοκκο ρύζι (Thai rice ταϋλανδέζικο ρύζι) επειδή είναι πιο εύκολο να υποστεί ζύμωση, ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητό στην Ιαπωνία σε περιοχές εκτός της Οκινάουα. Έχει προέλευση από την Ταϋλάνδη, αλλά αποτελεί μέρος της ντόπιας κουλτούρας για πάνω από 600 χρόνια. Αυτό που κάνει τη διαφορά βέβαια, είναι ο τρόπος που το πίνουν ή μάλλον το απολαμβάνουν: σε μικρές ποσότητες και αναμεμειγμένο με ζεστό ή κρύο νερό σε αναλογία 6:4 ή 5:5 ή ακόμα και 3:7 εάν απλώς θέλουν να κάνουν πιο ευχάριστο σε γεύση το νερό τους. Οι υπερβολές λοιπόν δεν έχουν θέση στη ζωή των 100ετών! (Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τη διατροφή των κατοίκων της Οκινάουα μπορείς να δεις εδώ, και αν θέλεις να γνωρίσεις μερικά ακόμη μυστικά των 100ετών δες εδώ).

 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *