Type to search

Διατροφή & Δίαιτα Υγεία

Απέφυγε αυτές τις τροφές για γερό ανοσοποιητικό

Share

Τις πιο κάτω τροφές έχει βρεθεί ότι πρέπει να τις αποφεύγουμε προκειμένου να βοηθήσουμε το ανοσοποιητικό μας να λειτουργεί άψογα. 

Η διατροφή μας είναι το πιο ισχυρό όπλο μας για να είμαστε υγιείς και ευδιάθετοι. Καλό είναι να γνωρίζουμε όμως (επειδή συνήθως αναφερόμαστε στις τροφές που μπορούν να μας «χαρίσουν» ένα ισχυρό ανοσοποιητικό), ότι υπάρχουν και αυτές που πρέπει να αποφεύγουμε. Δες ποιες είναι αυτές. 

Για ισχυρό ανοσοποιητικό απέφυγε αυτές τις τροφές

Οτιδήποτε με ζάχαρη

Οι τροφές που ανεβάζουν το σάκχαρο του αίματος αυξάνουν την παραγωγή πρωτεϊνών που προκαλούν φλεγμονές κάτι που επηρεάζει και το ανοσοποιητικό. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγεις τροφές όπως παγωτό, γλυκά, κέικ, καραμέλες, γλυκίσματα, αναψυκτικά, συσκευασμένους χυμούς.

Αλμυρά τρόφιμα

Μπορεί να είναι νόστιμα ωστόσο οι αλμυρές τροφές όπως πατατάκια, κρακεράκια, έτοιμα γεύματα, γρήγορο φαγητό προκαλούν φλεγμονές και πιθανόν αυτοάνοσα νοσήματα. Μάλιστα η υπερβολική λήψη αλατιού θεωρείται υπεύθυνη για την μεγάλη αύξηση των αυτοάνοσων νοσημάτων στη Δύση. 

Τροφές υψηλές σε ω-6 λιπαρά οξέα

Το σώμα μας έχει ανάγκη τόσο τα ω-3 όσο και τα ω-6 λιπαρά οξέα. Το πρόβλημα είναι ότι η σύγχρονη διατροφή είναι πιο πλούσια στα ω-6. Αυτή η ανισορροπία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ασθενειών καθώς και με πιθανές δυσλειτουργίες του ανοσοποιητικού. 

Τηγανητά

Τα τηγανητά τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε επιβλαβείς ενώσεις που ονομάζονται τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης ή AGEs (Advanced Glycation End products). Αυτές σχηματίζονται όταν οι πρωτεΐνες ή τα λίπη συνδυάζονται με το σάκχαρο στην κυκλοφορία του αίματος. Τα υψηλά επίπεδα AGEs έχουν συνδεθεί με υψηλά επίπεδα φλεγμονών και κυτταρικές βλάβες, ενώ επίσης αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό.

Αλλαντικά και επεξεργασμένα κρέατα

Όπως και τα τηγανητά τρόφιμα έτσι και τα αλλαντικά και επεξεργασμένα κρέατα έχουν υψηλά επίπεδα AGEs. 

Φαστ φουντ

Η συχνή κατανάλωση τροφίμων τύπου φαστ φουντ έχει συνδεθεί με πολλές ασθένειες και με αδύναμο ανοσοποιητικό. Και αυτό γιατί αυξάνουν τον δείκτη φλεγμονών στο σώμα και προκαλούν ανισορροπία των καλών και κακών βακτηρίων στο έντερο, τα οποία επηρεάζουν την υγεία του ανοσοποιητικού μας.

Τρόφιμα με συντηρητικά

Κάποια πρόσθετα και συντηρητικά που προστίθενται στα τρόφιμα για να διορθώσουν την υφή ή τη γεύση τους, ή για να διατηρηθούν περισσότερο χρόνο επηρεάζουν τα βακτήρια του εντέρου και προκαλούν φλεγμονές, οι οποίες μπορεί να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό. 

Τρόφιμα και ποτά με τεχνητά γλυκαντικά

Δεν είναι όμως μόνο η ζάχαρη επιβαρυντική για το ανοσοποιητικό. Το ίδιο ισχύει και για τις τροφές που περιέχουν γλυκαντικά όπως σουκραλόζη, ζαχαρίνη κ.ά. Η υψηλή πρόσληψη τεχνητών γλυκαντικών μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη αυτοάνοσων ασθενειών.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *