Type to search

Διατροφή & Δίαιτα Υγεία

Αυτές είναι οι καλύτερες τροφές για καθαρές αρτηρίες

Share

Οι φραγμένες αρτηρίες μπορούν να προκαλέσουν καρδιακά προβλήματα, ακόμα και καρδιακή προσβολή. Για να τις διατηρήσεις καθαρές να καταναλώνεις τακτικά αυτές τις τροφές. 

Όταν οι αρτηρίες μας «στενεύουν» τότε η ροή του αίματος γίνεται με μεγαλύτερη δυσκολία και έχουμε περισσότερες πιθανότητες να πάθουμε εγκεφαλικό ή έμφραγμα. Και αυτό συμβαίνει όταν στα τοιχώματά τους συσσωρεύονται λιπώδη ιζήματα (αθηροσκλήρωση). Εδώ ας εξηγήσουμε ότι η αρτηριοσκλήρυνση και η αθηροσκλήρωση δεν είναι δεν είναι το ίδιο. Η πρώτη είναι η απώλεια της ελαστικότητας των αρτηριών με αποτέλεσμα να αυξάνει η αρτηριακή πίεση. Ενώ η αθηροσκλήρωση αφορά ανάπτυξη βλαβών στο τοίχωμα των αρτηριών που ονομάζονται αθηρώματα. Τα καλά νέα είναι ότι καταναλώνοντας τακτικά τις πιο κάτω τροφές μπορούμε να διατηρήσουμε τις αρτηρίες μας καθαρές και υγιείς. 

Τροφές για καθαρές αρτηρίες

Όσπρια 

Όλα τα όσπρια βοηθούν στον έλεγχο της χοληστερίνης, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση κινδύνου εμφάνισης διαβήτη. 

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Έρευνες έχουν επανειλημμένα δείξει τις αποδεδειγμένες ωφέλειες του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου για τις αρτηρίες. 30 ml την ημέρα βελτιώνουν σημαντικά την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων ατόμων που εμφανίζουν πρώιμη αθηροσκλήρωση ενώ μειώνει και τους φλεγμονώδεις δείκτες. 

Λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό των αρτηριών και στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης.

Σταυρανθή λαχανικά

Μπρόκολο, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι και άλλα λαχανικά που ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών συνδέεται με μειωμένη αρτηριακή ασβεστοποίηση και τον κίνδυνο θανάτου που προκαλείται από ασθένεια που συνδέεται με την αθηροσκλήρωση.

Μούρα

Μιλάμε για όλων των ειδών τα μούρα: βατόμουρα μαύρα και κόκκινα, φράουλες, κράνμπερις (κράνα), μύρτιλλα, ράσμπερις. Μειώνουν τις φλεγμονές και βελτιώνουν την λειτουργία των αρτηριών.

Ψάρι

Η τακτική κατανάλωση ψαριού σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αθηροσκλήρωσης.

Ντομάτες

Τόσο οι ίδιες οι ντομάτες όσο και τα τρόφιμα που την περιέχουν έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, π.χ. λυκοπένιο, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τον οργανισμό, μειώνουν τις φλεγμονές, αυξάνουν την καλή HDL χοληστερίνη και αποτρέπουν την εμφάνιση αρτηριοσκλήρυνσης.

Κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια περιέχουν θειούχες ενώσεις που θεωρείται ότι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της φλεγμονής των αιμοφόρων αγγείων, στην αναστολή της συσσώρευσης αιμοπεταλίων στο αίμα και στην αύξηση της διαθεσιμότητας του μονοξειδίου του αζώτου.

Εσπεριδοειδή

Όλα τα εσπεριδοειδή φρούτα (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπ φρουτ κ.ά.) περιέχουν φλαβονοειδή που μειώνουν τις φλεγμονές και αποτρέπουν την οξείδωση της «κακής» LDL χοληστερίνης από τις ελεύθερες ρίζες του σώματος.

Μπαχαρικά

Πιπέρι, τζίντζερ, κανέλα, τσίλι, κουρκουμάς κ.ά. έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθούν στην βελτίωση των επιπέδων των λιπιδίων στο αίμα ενώ επίσης μειώνουν την συσσώρευση αιμοπεταλίων στο αίμα. 

Παντζάρια

Πλούσια καθώς είναι τα παντζάρια σε νιτρικά άλατα βοηθούν στην βελτίωση της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων και στη μείωση των φλεγμονών βοηθώντας έτσι στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης.

Νιφάδες βρώμης 

Οι νιφάδες βρώμης είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους έχουν αρτηριοσκλήρυνση ή επιθυμούν να διατηρήσουν τις αρτηρίες τους καθαρές. Η τακτική κατανάλωση βρώμης συμβάλλει στην πρόληψη αλλά και στη μείωση της LDL χοληστερίνης. 

Ξηροί καρποί και σπόροι

Έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση ωμών και ανάλατων ξηρών καρπών και σπόρων μειώνει την LDL «κακή» χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση, ενώ βοηθά στην αύξηση της «καλής» HDL χοληστερίνης και προστατεύει από τον διαβήτη.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Μαρούλι, κέιλ, σπανάκι, ρόκα και τα άλλα φυλλώδη πράσινα λαχανικά βοηθούν στην βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στις αρτηρίες και στη μείωση των φλεγμονών.  

Μαύρη σοκολάτα και κακάο

Να και ένας πολύ απολαυστικός τρόπος πρόληψης για καθαρές αρτηρίες: η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας και κακάο. Οι έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωσή τους συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιακών ασθενειών και διαβήτη.
Μάθε περισσότερα για τις ωφέλειες της μαύρης σοκολάτας στον οργανισμό εδώ. 

Έχουμε περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουμε αθηροσκλήρωση εάν:

  • Η αρτηριακή μας πίεση είναι υψηλή.
  • Καπνίζουμε.
  • Έχουμε αυξημένη LDL χοληστερίνη.
  • Υπάρχει οικογενειακό ιστορικό αρτηριοσκλήρυνσης.
  • Είμαστε παχύσαρκοι.
  • Έχουμε διαβήτη.
  • Διατρεφόμαστε άσχημα.
  • Κάνουμε καθιστική ζωή. 
Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *