Type to search

Διατροφή & Δίαιτα Υγεία

Αυτά είναι τα συστατικά των τροφών που σε γερνάνε!

Share

Απίστευτο αλλά αληθινό! Υπάρχουν κάποια συστατικά που περιέχουν οι τροφές σου τα οποία μπορεί να ευθύνονται για πρόωρη γήρανση. Δες ποια είναι αυτά!

Ζάχαρη

Προκαλεί ρυτίδες και γήρανση. Αιτία είναι η γλυκοζυλίωση, μια φυσική διαδικασία όπου η ζάχαρη στο αίμα ενώνεται με τις πρωτεΐνες σχηματίζοντας κάποια νέα μόρια, γνωστά ως AGEs (Advanced glycation end products). Αυτά βλάπτουν τον ιστό του κολλαγόνου κάνοντάς τον τραχύ και σκληρό με αποτέλεσμα την γήρανση του δέρματος.

Αλάτι

Όσον αφορά την ομορφιά θα πρέπει να σε ενημερώσω ότι το αλάτι ευθύνεται για την αφυδατωμένη και ξηρή επιδερμίδα, το πρήξιμο κάτω από τα μάτια καθώς και τους μαύρους κύκλους. Όσον αφορά την υγεία δε, η υπερκατανάλωση αλατιού καταστρέφει τα αγγεία και συμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Εάν θέλεις να τα αποφύγεις όλα αυτά καλύτερα απέφυγε να καταναλώνεις περισσότερο από 6 γραμμάρια αλάτι την ημέρα.

Αλκοόλ

Ενώ 1-2 ποτηράκια κόκκινο κρασί με το φαγητό μπορεί να είναι ωφέλιμα, ωστόσο η  υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (ιδιαίτερα των σκληρών αλκοολούχων ποτών π.χ. ουίσκι, βότκα, τζιν κ.ά.) αφυδατώνει την επιδερμίδα και επιβαρύνει τη λειτουργία του ήπατος καθώς και ολόκληρου του οργανισμού.

Trans λιπαρά οξέα

Τα βρίσκουμε κυρίως σε βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, ενώ μπορεί να σχηματιστούν κατά το μαγείρεμα λιπαρών τροφίμων σε υψηλές θερμοκρασίες όπως π.χ. στο τηγάνισμα.
Τα τρανς λιπαρά επιταχύνουν τη γήρανση κάνοντας την επιδερμίδα πιο ευάλωτη στην καταστροφή από τις ακτίνες UV ενώ βλάπτουν τις βαλβίδες της καρδιάς. Καλύτερα να μαγειρεύεις και να τηγανίζεις πάντα με ελαιόλαδο και να αποφεύγεις τις μαργαρίνες.

Γλυκοτοξίνες

Το μαγείρεμα των τροφών σε υψηλές θερμοκρασίες, η παρατεταμένη διάρκεια μαγειρέματος, και η αφυδάτωση της τροφής  όπως π.χ. με τηγάνισμα, τσιγάρισμα, ψήσιμο στα κάρβουνα ευθύνονται για την δημιουργία γλυκοτοξίνων στο φαγητό. Ένα ποσοστό από αυτές απορροφώνται από τον οργανισμό προκαλώντας πρόωρη αθηροσκλήρωση, αλλά και καταστροφή του κολλαγόνου, όπου αυτό υπάρχει, στο δέρμα, στις αρθρώσεις, κ.λπ., με αποτέλεσμα αυτό να χάνει την ελαστικότητά του. Καλύτερα να προτιμάς το μαγείρεμα στον ατμό και το βράσιμο σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Βαρέα μέταλλα και διοξίνες

Βαρέα μέταλλα είναι αυτά που έχουν ατομικό βάρος μεγαλύτερο από αυτό του σιδήρου δηλαδή: υδράργυρος, μόλυβδος, χαλκός, ψευδάργυρος, νικέλιο, κάδμιο. Συνήθως βρίσκονται σε μεγάλου μεγέθους ψάρια όπως π.χ. στον ξιφία, στα οστρακοειδή, στα γαλακτοκομικά, σε λαχανικά, σιτηρά και νερό. Οι διοξίνες εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφής και αποθηκεύονται στο λιπώδη ιστό.

Συντηρητικά

Τα συντηρητικά καθώς και τα πρόσθετα συστατικά που χρησιμοποιούνται στα συσκευασμένα τρόφιμα ουσίες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στο δέρμα και να επιταχύνουν τη γήρανση. Καλό είναι να τα αποφεύγεις.

Tags:

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *