Type to search

Διατροφή & Δίαιτα

Απίστευτα αλλά αληθινά γεγονότα για τη διατροφή

Share

Ότι βιολογικό είναι απαραίτητα και υγιεινό; Το αβγό βλάπτει σοβαρά την υγεία; Όλες οι θερμίδες είναι οι ίδιες; Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη είναι καλύτερα; Τι ισχύει τελικά στη διατροφή μας και τι όχι;

Υπάρχουν πολλά διαδεδομένα ψέματα και παρερμηνείες σχετικά με τη διατροφή μας, συχνά μάλιστα από κάποιους που αυτοαποκαλούνται ειδήμονες. Ας δούμε τι ισχύει πραγματικά ώστε να ξέρουμε τι βάζουμε στο… στόμα μας. Είναι λοιπόν γεγονός ότι… 

…τα τρανς λιπαρά είναι ακατάλληλα για την διατροφή μας

Τα τρανς λιπαρά είναι ακόρεστα λιπαρά οξέα που κυρίως παράγονται βιομηχανικώς με σκοπό να μετατρέψει τα έλαια από υγρή σε στερεά μορφή ή/και να αυξήσει τη διάρκεια ζωής των προϊόντων. Τα τρανς λιπαρά σύμφωνα με πολλές έρευνες είναι ανθυγιεινά. Βλάπτουν το καρδιαγγειακό σύστημα, αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, αυξάνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης του αίματος, ενώ σχετίζονται και με κάποιες μορφές καρκίνου.

…δεν χρειάζεται απαραίτητα να τρως κάτι κάθε 2-3 ώρες

Αντίθετα με τη διαδεδομένη άποψη ότι πρέπει να τρως λίγο και συχνά, σύμφωνα με τις νέες έρευνες πρέπει να τρως όταν πεινάς, όχι επειδή πρέπει ή επειδή είναι ώρα να φας. Φυσικά όταν τρως κάτι (ότι ώρα και αν είναι αυτό) πρέπει να επιλέγεις κάτι ελαφρύ, υγιεινό και θρεπτικό.

…το κρέας δεν σαπίζει στο έντερό σου

Ο οργανισμός είναι σε θέση να χωνέψει και να απορροφήσει όλες τις θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται στο κρέας. Διασπά τις πρωτεΐνες στο στομάχι και στη συνέχεια διασπά ότι απέμεινε στο μικρό έντερο. Έτσι το σώμα απορροφά τα περισσότερα λιπαρά, τις πρωτεΐνες και τα θρεπτικά συστατικά, και στους υγιείς ανθρώπους δεν μένει σχεδόν τίποτα στο έντερο για να σαπίσει.

…τα αβγά είναι μια από τις πιο υγιεινές και θρεπτικές τροφές

Για χρόνια τα αβγά είχαν δαιμονοποιηθεί εντελώς άδικα ως μια ανθυγιεινή τροφή εξαιτίας της χοληστερίνης που περιέχει ο κρόκος τους. Ωστόσο τώρα πια οι έρευνες έδειξαν ότι η χοληστερίνη των αβγών δεν αυξάνει την χοληστερίνη του αίματος της πλειοψηφίας των ανθρώπων και δεν ευθύνονται για τις καρδιακές παθήσεις. Γι’ αυτό… ρούφα τ’ αβγό σου άφοβα!

…τα σακχαρούχα ροφήματα είναι τα πιο παχυντικά τρόφιμα της σύγχρονης διατροφής

Η ζάχαρη βλάπτει σοβαρά την υγεία και την σιλουέτα, και είναι ακόμα χειρότερη όταν την «απολαμβάνουμε» σε υγρή μορφή όπως π.χ. σε αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά, συσκευασμένους χυμούς εμπορίου κ.ά. Εκτός από το ότι παχαίνουν πάρα πολύ, επειδή πίνουμε και δεν τρώμε κάτι δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τις θερμίδες που περιέχουν ώστε να φάμε λιγότερο άλλα φαγητά, ούτε μας χορταίνουν.

…η ένδειξη «χαμηλά λιπαρά» δεν σημαίνει απαραίτητα υγιεινό

Αν και μέχρι πριν μερικά χρόνια η ένδειξη «χαμηλά λιπαρά» στη συσκευασία ενός τροφίμου το έκανε αυτομάτως πιο υγιεινό και καταλληλότερο για δίαιτα, σήμερα γνωρίζουμε ότι τίποτα από τα δύο δεν ισχύει. Πολύ συχνά αυτού του είδους τα τρόφιμα είναι πιο κατεργασμένα, με επιπρόσθετη ζάχαρη, συνθετικά αρώματα και συντηρητικά για να είναι πιο εύγευστα, και περισσότερο βλάπτουν παρά ωφελούν. Αν επιθυμείς κάτι «χαμηλών λιπαρών» προτίμησε φρούτα και λαχανικά.

…μάθε πώς να «ταΐζεις» την εντερική σου χλωρίδα

Οι έρευνες των τελευταίων χρόνων έχουν δείξει ότι στο έντερό μας ζουν τρισεκατομμύρια βακτήρια τα οποία μας βοηθούν να διασπάσουμε τις τροφές και μας προστατεύουν από τους βλαβερούς μικροοργανισμούς, είναι γνωστό και ως εντερικό μικροβίωμα. Εάν λοιπόν θέλουμε να είμαστε υγιείς και σε καλή ψυχολογική κατάσταση θα πρέπει να φροντίσουμε το μικροβίωμά μας καταναλώνοντας τις κατάλληλες τροφές: γιαούρτι ελληνικό, κεφίρ, λαχανικά, φρούτα.

…οι θερμίδες δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία

Μην με παρεξηγήσεις. Φυσικά και αν τρως περισσότερο από όσο πρέπει θα παχύνεις, δεν χρειάζεται όμως να μετράς συνέχεια τις θερμίδες από ότι τρως. Όπως έχει αποδειχτεί μεγάλη σημασία έχει όχι ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνεις σε μια μέρα, αλλά το από που προέρχονται αυτές οι θερμίδες. Οι θερμίδες π.χ. που προέρχονται από ένα ασπράδι αβγού (πρωτεΐνη) μπορεί να είναι ίδιες με αυτές από ένα μικρό μπισκότο (ζάχαρη), ωστόσο το ασπράδι όπως και όλες οι πρωτεΐνες βοηθούν και προάγουν το αδυνάτισμα σε αντίθεση με τη ζάχαρη.

…το junk food προκαλεί εξάρτηση

Οι επιστήμονες της διατροφής κατόρθωσαν τα τελευταία 50 χρόνια να κάνουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα τόσο ιδιαίτερα νόστιμα και εύγευστα ώστε ο εγκέφαλος να πλημμυρίζει με ντοπαμίνη (ουσία άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανταμοιβή και την ευχαρίστηση) και οι καταναλωτές να μην μπορούν να ελέγξουν την όρεξή τους. Όσο πιο συχνά τρώνε junk food τόσο περισσότερη ντοπαμίνη εκλύεται και τόσο μεγαλύτερη ανάγκη έχουν να συνεχίσουν να τρώνε. Μάλιστα πολλές έρευνες έχουν βρει ομοιότητες ανάμεσα στην κατανάλωση junk food και στη χρήση ναρκωτικών.

…οι ενδείξεις «βιολογικό» και «χωρίς γλουτένη» στις συσκευασίες δεν σημαίνουν ότι το προϊόν είναι υγιεινό

Μπορεί να είναι πολύ της μόδας να τρεφόμαστε με προϊόντα «βιολογικά» ή «χωρίς γλουτένη» ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι το τρόφιμο είναι και υγιεινό. Υπάρχουν πάρα πολλά ανθυγιεινά τρόφιμα που παράγονται από βιολογικές πρώτες ύλες όπως π.χ. βιολογική ζάχαρη ή βιολογικό λευκό αλεύρι. Είναι το ίδιο ανθυγιεινά με αυτά που παράγονται από τα συνηθισμένα υλικά.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *