Type to search

Slider Διατροφή & Δίαιτα

Απέφυγε αυτές τις τροφές – Προκαλούν ακμή και σπυράκια

Share

Πολλοί είναι οι παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνιση ακμής και σίγουρα ένας από αυτούς είναι η διατροφή. Εάν θέλεις λοιπόν καθαρή επιδερμίδα χωρίς ακμή και σπυράκια καλύτερα να αποφύγεις τις πιο κάτω τροφές. 

Εάν έχεις ακμή και σπυράκια, παρηγορήσου. Δεν είσαι η μόνη! Θεωρείται μια πολύ συνηθισμένη δερματική πάθηση από την οποία υπολογίζεται ότι πάσχει ένα 10% του πληθυσμού. Ένας δε, από τους παράγοντες που ευθύνεται για την εμφάνισή της είναι και η διατροφή, παρόλο που κατά καιρούς η σχέση της έχει αμφισβητηθεί. Ωστόσο νεότερες έρευνες δείχνουν ότι τελικά η διατροφή μάλλον παίζει σημαντικό ρόλο.

Τροφές που ευθύνονται για την εμφάνιση ακμής

Επεξεργασμένα δημητριακά και ζάχαρη

Τα άτομα που έχουν ακμή φαίνεται ότι καταναλώνουν περισσότερα ραφιναρισμένα δημητριακά και ζαχαρούχα τρόφιμα από αυτά που δεν έχουν. Καλό λοιπόν είναι να αποφεύγεις αναψυκτικά και άλλα ζαχαρούχα ποτά, γλυκά καθώς και ότι προέρχεται από λευκό αλεύρι (π.χ. ψωμί, δημητριακά πρωινού, κράκερ, ζυμαρικά κ.ά.) λευκό ρύζι. Αντίθετα να προτιμάς φρούτα, λαχανικά, πράσινο τσάι και δημητριακά ολικής άλεσης (μαύρο ψωμί και ζυμαρικά, καστανό ρύζι κ.ά.).

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Αρκετές έρευνες ισχυρίζονται ότι υπάρχει σχέση μεταξύ γαλακτοκομικών προϊόντων και σοβαρότητας ακμής στους έφηβους αλλά και στους νεαρούς ενήλικες. Ωστόσο δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε συμπεράσματα γιατί να συμβαίνει αυτό.

Οι φαστ φουντ τροφές

Η ακμή συνδέεται με του Δυτικού τύπου διατροφή που είναι πλούσια σε θερμίδες, λιπαρά και επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Τροφές τύπου φαστ φουντ (μπέργκερ, πίτσα, νάγκετς, χοτ ντογκ, πατάτες τηγανιτές, μιλκ σέικ κ.ά.) μπορεί ευθύνονται για την εμφάνιση ακμής ή να την επιδεινώσουν.

Τρόφιμα πλούσια σε ω-6 λιπαρά

Η διατροφή Δυτικού τύπου περιέχει επίσης και πολλές τροφές πλούσιες σε ω-6 λιπαρά οξέα, τα οποία επίσης θεωρείται ότι συνδέονται με αυξημένα επίπεδα φλεγμονών και ακμή. Τέτοιες τροφές είναι αυτές που περιέχουν καλαμποκέλαιο και λάδι σόγιας. Η ανισορροπία μεταξύ ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων αυξάνει τις φλεγμονές και επιδεινώνει την ακμή.

Σοκολάτα

Ήδη από τη δεκαετία του 1920 υπήρχαν υποψίες ότι η σοκολάτα προκαλεί ακμή, ωστόσο δεν συμφωνεί με αυτό όλος ο επιστημονικός κόσμος. Πρόσφατες έρευνες ωστόσο δείχνουν ότι άντρες που καταναλώνουν συχνά σοκολάτα ή κακάο έχουν αυξημένες πιθανότητες να βγάλουν σπυράκια. Το γιατί συμβαίνει αυτό απασχολεί τους επιστήμονες χωρίς προς το παρόν να έχουν δώσει απάντηση.

Πρωτεΐνη ορού γάλακτος σε σκόνη

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι ένα αγαπημένο διατροφικό συμπλήρωμα για όλους όσους ασχολούνται με το φίτνες. Είναι πλούσια σε αμινοξέα ιδίως λευκίνη και γλουταμίνη, τα οποία έχουν κατηγορηθεί ότι συμβάλουν στην εμφάνιση ακμής. 

Όλες οι τροφές στις οποίες έχεις δυσανεξία

Δεν είναι όλες οι τροφές το ίδιο ανεκτές από τον οργανισμό μας. Σε κάποιες από αυτές εμφανίζουμε δυσανεξία, δεν μπορούμε να τις χωνέψουμε εύκολα, μας φέρνουν πονοκέφαλο ή ζαλάδες ή φουσκωμάρα κ.ά. Συνεχής κατανάλωση ενός βλαπτικού τροφίμου συνεπάγεται την εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος, που με τη σειρά του δίνει τη δυνατότητα σε ασθένειες να αναπτυχθούν. Αρκετές φορές, ασθενείς αναφέρουν ότι υποφέρουν από περισσότερες από μία ασθένειες ταυτόχρονα. Μακροχρόνιες παρενέργειες και συμπτώματα περιλαμβάνουν γαστρεντερολογικά, δερματολογικά, νευρολογικά, μυοσκελετικά και αναπνευστικά προβλήματα.
Μάθε περισσότερα για την υγεία και ομορφιά της επιδερμίδας σου εδώ.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *