Type to search

Slider Διατροφή & Δίαιτα

Αλάτι κοινό ή Ιμαλαΐων; Ποιες οι διαφορές; Τι να διαλέξεις

Share

Όλο και περισσότερο κερδίζει έδαφος στους κύκλους της γκουρμέ κουζίνας το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων. Μάλιστα υπάρχει η φήμη ότι είναι πιο υγιεινό από το κοινό λευκό αλάτι. Τι ισχύει τελικά; Είναι ή δεν είναι; 

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά… Αρχικά, το αλάτι δεν είναι το ίδιο με το νάτριο. Το αλάτι είναι η ένωση του χλωριούχου νατρίου, κάτι που ισχύει τόσο για το κοινό λευκό αλάτι όσο και το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων.  

Τι είναι το αλάτι

Το αλάτι είναι το προϊόν της εξόρυξης ή της εξάτμισης του νερού (όπως π.χ. το θαλασσινό νερό). Το νάτριο είναι ένα από τα στοιχεία που σχηματίζουν το αλάτι. Η περιεκτικότητα σε μέταλλα των διαφόρων αλάτων ποικίλλει ελαφρώς. 

  • Το επιτραπέζιο αλάτι συλλέγεται από το υπέδαφος (και όχι από την θάλασσα όπως νομίζουμε). 
  • Το αλάτι kosher είναι χοντρό και σε μορφή νιφάδων και χρησιμοποιείται κυρίως στη μαγειρική. 
  • Το θαλασσινό αλάτι το παίρνουμε από την εξάτμιση του θαλασσινού νερού. 
  • Το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων προέρχεται από το Πακιστάν, από το αρχαιότερο ορυχείο στον κόσμο. 

Τώρα όσον αφορά την περιεκτικότητα σε νάτριο. Οι ειδικοί λένε ότι το επιτραπέζιο και το αλάτι kosher περιέχουν περίπου 40% νάτριο, ενώ το θαλασσινό αλάτι και το αλάτι Ιμαλαΐων περιέχουν από 34% έως 38% νάτριο. 

Τι άλλα στοιχεία περιέχει το αλάτι 

Σε αντίθεση με το επιτραπέζιο και το αλάτι kosher, το θαλασσινό αλάτι και το αλάτι Ιμαλαΐων περιέχουν μικρές ποσότητες ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου και σιδήρου. Αλλά όταν λέμε μικρές εννοούμε μικρές! Για παράδειγμα, το αλάτι Ιμαλαΐων περιέχει μόνο 0,28% κάλιο, το οποίο στην πραγματικότητα δεν θα επηρεάσει τη συνολική πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Επίσης το αλάτι Ιμαλαΐων περιέχει μικρές (πρόσεξες το μικρές;) ποσότητες και από τα 84 μέταλλα που έχουμε στον οργανισμό μας. Υπάρχει επίσης το ιωδιούχο αλάτι, το οποίο είναι εμπλουτισμένο με ιώδιο, μέταλλο απαραίτητο για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.

Υπερέχει κάποιο αλάτι διατροφικά; 

Από άποψη διατροφής τα μέταλλα που περιέχουν το θαλασσινό και το αλάτι Ιμαλαΐων δεν κάνει διαφορά. Όμως από γκουρμέ άποψη μπορεί να κάνει γιατί το κάθε αλάτι έχει διαφορετική εμφάνιση, υφή και γεύση. Αν θέλεις λεπτόκοκκο αλάτι για να το προσθέσεις τελευταία στιγμή στο πιάτο ή στη σαλάτα σου μπορείς να χρησιμοποιήσεις επιτραπέζιο. Για να κάνεις τουρσί μπορείς να να χρησιμοποιήσεις αλάτι kosher. Και αν σας θέλεις να δώσεις λίγο χρώμα στο τουρσί μπορείς να χρησιμοποιήσεις μεγάλους κόκκους αλάτι Ιμαλαΐων. Το θαλασσινό πάλι αλάτι έχει μια ιδιαίτερη χαρακτηριστική γεύση που προσδίδει άλλη διάσταση στα φαγητά και στις σαλάτες. Το αλάτι kosher χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στη μαγειρική σε διάφορες τεχνικές όπως για ψήσιμο, μαρινάδες, σος, κρέας και για να αλατίζουμε λαχανικά πριν το ψήσιμο. 

Πόσο αλάτι χρειαζόμαστε καθημερινά 

Όποιο είδος αλάτι κι αν επιλέξεις, χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα. Ιδανικά όχι περισσότερο από 2.300 mg νατρίου την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε μόλις 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *