7 υγιεινές τροφές που μπορεί να γίνουν βλαβερές-Δες γιατί
Share
«Να έχεις μέτρο», είναι μια φράση που είμαι σίγουρη πώς θα την έχεις ακούσει πολλές φορές! Δες λοιπόν τώρα πώς εφτά σούπερ υγιεινές τροφές μπορούν (αν το παρακάνεις με την ποσότητα) να γίνουν βλαβερές.
Σταυρανθή λαχανικά
Μπρόκολο, λάχανο, κέιλ, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι ανήκουν στα λεγόμενα σταυρανθή λαχανικά. Θα έχεις φαντάζομαι ακούσει για τις θαυμαστές για την υγεία μας ιδιότητες που συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και της ανάπτυξης καρκίνου. Εξαιτίας αυτών των ιδιοτήτων τους συνίσταται από τους ειδικούς η συχνή κατανάλωσή τους. Ωστόσο (γιατί ένα ωστόσο υπάρχει) χρειάζεται προσοχή στη ποσότητα και αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών που περιέχουν, και που αν δεν είμαστε συνηθισμένοι σε αυτού του είδους τη διατροφή μπορεί να μας προξενήσουν γαστρεντερικές διαταραχές. Ο δεύτερος είναι ο… θυρεοειδής μας. Τα σταυρανθή λαχανικά μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο ο θυρεοειδής μας χρησιμοποιεί το ιώδιο. Το ιώδιο βοηθά τον οργανισμό μας να παράγει θυρεοειδικές ορμόνες. Εάν τα καταναλώνουμε με μέτρο (και καλύτερα μαγειρεμένα) τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Όμως η υπερβολική ποσότητα καθημερινά θα μπορούσε να προξενήσει πρόβλημα σε άτομα με έλλειψη ιωδίου. Έχε υπόψη σου ότι μαγείρεμά τους μειώνει την επίδραση στο θυρεοειδή.
Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά
Ποιες τροφές σου έρχονται στον νου όταν ακούς «καλά λιπαρά»; Μα τι άλλο; Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αβοκάντο, ωμοί και ανάλατοι ξηροί καρποί. Τροφές δηλαδή που είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά. Τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; Μείωση κινδύνου εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων καθώς και κάποιων μορφών καρκίνου, βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, αντιμετώπιση της χρόνιας φλεγμονής. Αυτά βέβαια όταν καταναλώνονται με μέτρο, γιατί οι τροφές αυτές περιέχουν πολλές θερμίδες με αποτέλεσμα στην υπερβολή τους να αποτελούν θερμιδικές βόμβες. Αρκεί να σκεφτείς ότι μόλις ένα αβοκάντο έχει περίπου 322 θερμίδες, ένα φλιτζάνι ωμά και ανάλατα αμύγδαλα 828, ενώ μόλις μία κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 90.
6 λάθη που κάνουν τη σαλάτα μας παχυντική (και ανθυγιεινή)!
Νερό με λεμόνι
Το νερό με λεμόνι αποτελεί ιδανικό αφέψημα για εκείνους που δεν τους αρέσει το σκέτο νερό. Δεν έχει θερμίδες, ούτε ζάχαρη, ενώ αφήνει μια ευχάριστη δροσερή γεύση. Ποιο είναι λοιπόν το πρόβλημα; Το λεμόνι είναι όξινο και όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να καταστρέψει το σμάλτο των δοντιών και να κάνει τα δόντια πιο ευπαθή στην τερηδόνα. Για να μειώσεις λίγο τις συνέπειες του λεμονόνερου στα δόντια σου, είναι καλύτερο να το πίνεις με καλαμάκι και να ξεπλένεις το στόμα σου με νερό μετά.
Βραστά λεμόνια: Η νέα τάση στη διατροφή – Πώς ωφελεί την υγεία
Μεγάλου μεγέθους ψάρια
Ενώ τα ψάρια αποτελούν μια εξαιρετικής πηγής πρωτεΐνη και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, ψευδάργυρο, ιώδιο, ω-3 λιπαρά οξέα, εντούτοις τα μεγάλα σε μέγεθος (π.χ. ξιφίας, τόνος, σολομός κ.ά.) περιέχουν βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδος και υδράργυρος. Οπότε καλό είναι τέτοιου είδους ψάρια να τα καταναλώνουμε με μέτρο και όχι συχνότερα από 1 φορά την εβδομάδα. Μπορούμε να τρώμε συχνότερα μικρότερου μεγέθους ψάρια όπως π.χ. σαρδέλα και γαύρο.
3 περιπτώσεις που τα ψάρια δεν είναι υγιεινά (ούτε διαιτητικά)
Μαύρη σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα με τουλάχιστον 70% κακάο είναι γεμάτη θρεπτικά συστατικά που ευεργετούν την υγεία μας. Τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να μειώσει την κακή LDL χοληστερόλη, προστατεύει το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία, τονώνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Το πρόβλημα βρίσκεται πάλι στις θερμίδες. Μία ποσότητα περίπου 30 γραμμαρίων περιέχει περίπου 170 θερμίδες και αν αναρωτιέσαι πόσο είναι αυτό… Είναι περίπου τρία μικρά τετραγωνάκια σε μια σοκολάτα 100 γραμμαρίων. Καλό είναι λοιπόν να περιοριστείς σε ένα τετραγωνάκι που θα σου δώσει μόλις… 68 θερμίδες.
Θέλεις το καλύτερο για την υγεία σου; Φάε μαύρη σοκολάτα!
Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες
Λαχανικά, φρέσκα φρούτα, σπόροι τσία (chia), όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην εντερική και πεπτική υγεία, συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης και στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Όταν όμως το παρακάνουμε μπορεί να έχουμε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα όπως δυσκοιλιότητα, αέρια και φούσκωμα ιδιαίτερα μάλιστα εάν δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους διατροφή.
Τροφές υψηλές σε β-καροτίνη
Καρότο, γλυκοπατάτα, βερίκοκο, πεπόνι, μάνγκο, πιπεριές είναι πλούσια σε βήτα καροτίνη. Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και μια φυσική χρωστική ουσία που βρίσκεται στα φυτά και είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για τα ζωντανά χρώματά τους. Έχει μεγάλη σημασία για τον οργανισμό μας γιατί μετατρέπεται εύκολα σε βιταμίνη Α. Όταν όμως το παρακάνουμε με την ποσότητα των τροφών που την περιέχουν (ιδιαίτερα με τα καρότα και τα πορτοκάλια), μπορεί να πάθουμε καροτιναιμία. Το δέρμα μας δηλαδή παίρνει ένα κιτρινοπορτοκαλί χρώμα και ιδιαίτερα οι παλάμες και τα πέλματα. Τα καλά νέα είναι ότι εάν οφείλεται σε διατροφική υπερβολή, η κατάσταση υποχωρεί αμέσως μετά την διόρθωσή της.