Type to search

Slider Special News Διατροφή & Δίαιτα

6 λάθη που κάνουν τη σαλάτα μας παχυντική (και ανθυγιεινή)!

Share

Η σαλάτα είναι το κατεξοχήν πιο υγιεινό γεύμα που μπορούμε να απολαύσουμε… Σωστό; Λάθος! Δυστυχώς κάνουμε κάποια λάθη που την επιβαρύνουν κάνοντάς την παχυντική αλλά και ανθυγιεινή. 

Ποιο είναι το πρώτο γεύμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη υγιεινή διατροφή ή δίαιτα; Το πιθανότερο είναι ότι θα μου απαντήσεις «σαλάτα», και ίσως να είχες δίκιο αν δεν υπήρχαν κάποια πολύ συχνά λάθη που την φορτώνουν τόσο με θερμίδες όσο και με κακής ποιότητας λιπαρά. Για να αποφύγεις λοιπόν μια παχυντική και ανθυγιεινή σαλάτα καλό είναι να μην κάνεις κάποιο (ή και όλα) από τα πιο κάτω λάθη.

Απέφυγε τα παρακάτω λάθη για να μην τα κάνεις… «σαλάτα»

Είτε πρόκειται να παραγγείλεις στο εστιατόριο είτε την φτιάχνεις μόνη σου στο σπίτι καλό είναι να αποφεύγεις τα πιο κάτω λάθη.

1. Δεν προσθέτεις πρωτεΐνες

Εάν πρόκειται να φας τη σαλάτα σου ως κυρίως γεύμα χρειάζεται να περιλαμβάνει πάντα πρωτεΐνες. Θα πρέπει δηλαδή να περιέχει εκτός από λαχανικά κάτι από τα παρακάτω: ψητό ή βραστό κοτόπουλο, ψάρι, όσπρια, αυγό, ξηρούς καρπούς, άπαχο τυρί (π.χ. κότατζ). Όλα τα προηγούμενα αποτελούν πολύ καλές επιλογές προκειμένου να σε κρατήσουν χορτάτη για πολύ περισσότερη ώρα. Καλύτερα να αποφύγεις τα αλλαντικά, το κόκκινο κρέας και τα κίτρινα τυριά που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά και πολλές θερμίδες.

2. Βάζεις ντρέσινγκ και σάλτσες

Αδιαμφισβήτητα τα διάφορα ντρέσινγκ και σάλτσες (ιδιαίτερα τα έτοιμα) απογειώνουν τη γεύση του ταπεινού μαρουλιού και το κάνουν να γλιστράει πιο εύκολα στον ουρανίσκο. Ωστόσο δεν είναι καθόλου μα καθόλου καλή επιλογή εξαιτίας των κορεσμένων λιπαρών, της υψηλής ποσότητας νατρίου, των συντηρητικών και των άλλων πρόσθετων, των πολλών θερμίδων αλλά και της κρυφής ζάχαρης που περιέχουν. Για άλλη μια φορά το καλό είναι το κλασικό: έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με φρέσκο χυμό λεμόνι ή ξύδι (μηλόξυδο ή μπαλσάμικο). Βιταμίνη Ε και Κ, πολυφαινόλες καροτενοειδή είναι μερικά από τα θρεπτικά συστατικά που θα εφοδιάσεις τον οργανισμό σου χάρη στο αγνό λαδάκι και βιταμίνη C από το λεμόνι. Οι έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο. Φυσικά και εδώ θα χρειαστείς μέτρο γιατί μπορεί το ελαιόλαδο να είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά έχει πολλές θερμίδες. 1-2 κουταλιές της σούπας είναι αρκετές.

3. Τρελαίνεσαι για κρουτόν

Είτε τα αγοράζεις έτοιμα είτε τηγανίζεις μόνη σου μικρά κομματάκια ψωμιού, τα κρουτόν είναι μια πολύ κακή επιλογή για μια υγιεινή σαλάτα. Όπως και τα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα περιέχουν συντηρητικά και άλλα πρόσθετα, βελτιωτικά γεύσης, νάτριο, υδρογονωμένα λιπαρά. Και αν θέλεις οπωσδήποτε κάτι κριτσανιστό αντικατέστησέ τα με κρίθινο παξιμάδι ολικής άλεσης, ή σπόρους ή ξηρούς καρπούς.  

4. Τρως κάθε μέρα την ίδια σαλάτα

Όσο νόστιμη και αν είναι μία σαλάτα καταντά βαρετή αν την τρως κάθε μέρα. Η ποικιλία άλλωστε είναι αυτή που θα σου εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και φυτοθρεπτικά που έχεις ανάγκη. Μην φοβάσαι να τολμήσεις: πορτοκάλι, μήλο, ξινόμηλο, αποξηραμένα φρούτα όπως π.χ. βερίκοκο, κράνμπερις κ.ά., σταφίδες, ρόδι, μπορούν να εμπλουτίσουν την σαλάτα σου ανάγοντάς την σε πανδαισία γεύσης (αλλά και υγείας). 

5. Χρησιμοποιείς μόνο μαρούλι

Μπορεί όταν ακούς «πράσινη σαλάτα» να σου έρχεται στο μυαλό η κλασική σαλάτα μαρούλι όμως υπάρχουν τόσα πολλά σκούρα φυλλώδη λαχανικά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις: αντίδια, σπανάκι, λαχανίδα, κέιλ κ.ά. Αυτά τα λαχανικά καταπολεμούν τον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τον καρκίνο και μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου. Και αν βαρέθηκες και αυτά πειραματίσου με λαχανάκια Βρυξελλών, αγγούρι, καλαμπόκι, ψητά ή βραστά στον ατμό λαχανικά και (γιατί όχι;) πεπόνι, ροδάκινο, καρπούζι… Ο κατάλογος είναι ατελείωτος.
Η αγαπημένη σαλάτα της Κέιτ Μίντλετον μυρίζει καλοκαίρι – Πώς θα την φτιάξεις

6. Δεν πλένεις καλά τα λαχανικά σου

Να πλένεις προσεκτικά τα λαχανικά σου σε κρύο νερό με ξύδι προκειμένου να απομακρύνεις τα μικρόβια, τα βακτήρια και τα έντομα πριν τα καταναλώσεις. Επίσης να πλένεις πάντα τα χέρια σου και να καθαρίζεις τον πάγκο εργασίας και τον δίσκο κοπής για να μειώσεις τον κίνδυνο εξάπλωσης μικροβίων στο (ή από) το φαγητό που τρώτε. Και φυσικά μεγάλη προσοχή με το ωμό κοτόπουλο! Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με τα ωμά λαχανικά που θα καταναλώσεις ως σαλάτα.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *