Type to search

Διατροφή & Δίαιτα Υγεία

17 τροφές που θα σε βοηθήσουν να μειώσεις την υψηλή πίεση

Share

Η διατροφή μας μπορεί να γίνει το φάρμακό μας για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών. Οι πιο κάτω τροφές δεν είναι απλώς εύγεστες, είναι σούπερ αποτελεσματικές για να μειώσεις την υψηλή πίεση. 

Αποτελεί μια σύγχρονη ασθένεια. Η υψηλή αρτηριακή πίεση αφορά ένα μεγάλο ποσοστό των ενηλίκων συχνά μάλιστα και από νεαρή ηλικία. Επειδή μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρά καρδιακά προβλήματα, είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να την ελέγξουμε ή ακόμα καλύτερα να τη μειώσουμε μέσω φυσικών μεθόδων. Οι πιο κάτω τροφές (σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή) είναι η καλύτερη επιλογή σου εάν θέλεις να ρίξεις την αρτηριακή πίεση.

Αυτές είναι οι καλύτερες τροφές για να μειώσεις την πίεση

Φράουλες και όλων των ειδών τα μούρα

Όλα τα μούρα, βατόμουρα, των φράουλες, σμέουρα, βατόμουρα αλλά και τα κεράσια και τα σταφύλια βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τα ονομάζουν υπερτροφές!

Εσπεριδοειδή

Όχι μόνο τα αγαπημένα μας πορτοκάλια αλλά και όλα τα εσπεριδοειδή (γκρέιπφρουτ, λεμόνια, μανταρίνια κ.ά.) χάρη στις βιταμίνες τις πολυφαινόλες και τα μεταλλικά άλατα που περιέχουν είναι εξαιρετικά για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.  

Καρπούζι

Το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο περιέχει κιτρουλίνη, η οποία θεωρείται ότι έχει πολυάριθμα οφέλη για την υγεία και βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Δαμάσκηνα

Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε κάλιο και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης βοηθώντας στην απομάκρυνση του νατρίου από το σώμα ενώ χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία διευκολύνοντας τη ροή του αίματος.

Μπανάνες

Οι μπανάνες θεωρούνται εξαιρετική τροφή για την καρδιά εξαιτίας της μεγάλης του περιεκτικότητας σε κάλιο.
Ασυνήθιστες συμβουλές για καλύτερη καρδιακή υγεία

Παντζάρια 

Τα παντζάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων​.

Σπανάκι

Όχι τυχαία το αγαπημένο του… Ποπάι! Εκτός από όλες τις άλλες ωφέλειές του για την υγεία, το σπανάκι, θα σε βοηθήσει να ρίξεις την υψηλή αρτηριακή πίεση χάρη στην περιεκτικότητά του σε κάλιο και μαγνήσιο.

Καρότα

Τα τραγανά καρότα είναι γεμάτα φαινολικές ενώσεις, δηλαδή φυτικές ουσίες με αντιοξειδωτική δράση.

Αβοκάντο 

Χάρη στο κάλιο που περιέχουν τα αβοκάντο είναι άλλη μια καλή τροφή για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Μόνο ένα φρούτο περιέχει 690 χιλιοστόγραμμα κάλιο σύμφωνα με το USDA.

Ντομάτες 

Έρευνες συνδέουν την κατανάλωση ντομάτας με βελτιωμένη αρτηριακή πίεση, καθώς και με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Αυτό μάλλον οφείλεται στο ότι οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει την καρδιακή υγεία.

Σέλερι

Το σέλερι περιέχει επίσης φαινολικό οξύ και αντιοξειδωτικά τα οποία προάγουν την υγιή αρτηριακή πίεση.
Έρευνα: 4+1 πρωτεΐνες που φροντίζουν την καρδιά σου (και δεν είναι αυτές που νομίζεις!)

Μπρόκολο

Αναμφισβήτητα το μπρόκολο θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά και υγιεινά λαχανικά. Περιέχει φλαβονοειδή που προάγουν την καρδιακή υγεία αρκεί να το καταναλώνουμε τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα.  

Λιπαρά ψάρια

Χάρη στα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες κ.ά. όχι απλώς βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης αλλά επίσης βοηθούν στη μείωση του καρδιακού παλμού και στη βελτίωση της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων. 

Ξηροί καρποί και σπόροι

Πλούσιοι καθώς είναι σε ω-3, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, είναι εξαιρετικές τροφές για την υγεία της καρδιάς.
Έρευνα: Πώς θα αποκτήσεις καλύτερη καρδιακή υγεία σε 8 εβδομάδες

Όσπρια

Η κατανάλωση οσπρίων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης εξαιτίας της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο και κάλιο​.

Νιφάδες βρώμης ολικής άλεσης

Η βρώμη είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, που θεωρούνται ιδανικές για τη μείωση της χοληστερόλης, αλλά και της αρτηριακής πίεσης. Ο συγκεκριμένος τύπος ινών ονομάζεται βήτα-γλυκάνη και μπορούμε επίσης να τον βρούμε στο κριθάρι καθώς και σε δημητριακά πρωινού που παρασκευάζονται από βρώμη και κριθάρι.

Γιαούρτι

Σύμφωνα με μια μελέτη τα άτομα που κατανάλωναν 5-6 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών κάθε μέρα για έξι εβδομάδες παρουσίασαν μείωση τόσο στη συστολική όσο και στη διαστολική αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν μία ή λιγότερες μερίδες.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *