Type to search

Slider Διατροφή & Δίαιτα Ψυχολογία & Ευεξία

10 συμβουλές για να μην το παρακάνεις με το φαγητό στις γιορτές

Share

Τις γιορτές πολλοί αγάπησαν, τα κιλά των γιορτών όμως ουδείς. Αυτό θα μπορούσε να είναι το σύντομο αλλά αληθινό μότο που περιγράφει τη σχέση μας με το φαγητό και τις γιορτές. Γιατί η αλήθεια είναι πως όταν περιστοιχίζεσαι από τόση αφθονία και ποικιλία τροφών, δύσκολα συγκρατιέσαι. Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον εφαρμόζοντας τις πιο κάτω συμβουλές.

Πάρτι, οικογενειακές συγκεντρώσεις, επισκέψεις σε φίλους, ταξίδι σε μέρη εξωτικά ή λιγότερο εξωτικά… Φαίνονται όλα ετερογενή, ωστόσο έχουν ένα κοινό: πολύ φαγητό και ποτό. Το αποτέλεσμα γίνεται φανερό στα ρούχα μας αμέσως μετά τις γιορτές. Κάποιο καλικαντζαράκι έχει στενέψει όλα μας τα ρούχα μόνο και μόνο για να μας εκνευρίσει. Ας μην του κάνουμε όμως και φέτος την χάρη. Οι πιο κάτω 10 συμβουλές θα μας βοηθήσουν να μείνουμε όσο το δυνατόν πιο σταθεροί στο βάρος μας και χωρίς στερήσεις (ή τουλάχιστον με ελάχιστες).

Ο 10λογος της σωστής διατροφής κατά τη διάρκεια των γιορτών

1. Να τρώμε με συναίσθηση

Μπορούμε να φάμε από όλα αρκεί να έχουμε συναίσθηση ότι τρώμε. Μυρίζουμε το φαγητό μας, μασάμε αργά και πολύ, γευόμαστε την μπουκιά μας. Έτσι μπορούμε να απολαύσουμε περισσότερο το φαγητό μας ακόμα και αν φάμε λίγο μικρότερη ποσότητα.

2. Δεν τσιμπολογάμε όρθιοι

Είναι πολύ εύκολο να χάσουμε την αίσθηση του μέτρου και της ποσότητας όταν τσιμπολογάμε στο πόδι. Λίγο τυράκι, ένα σοκολατάκι, ένα τόσο δα τυροπιτάκι, μπορούν πολύ εύκολα να μας φορτώσουν θερμίδες και μάλιστα χωρίς να το καταλάβουμε. Καλύτερα να χρησιμοποιούμε πιάτο ακόμα και για τις μικρότερες ποσότητες ώστε να νιώθουμε ότι τρώμε, και όχι να προσπαθούμε να ξεγελάσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό.

3. Ας μην τρώμε ενώ ταυτόχρονα κάνουμε κάτι άλλο

Καλύτερα να αποφεύγουμε να τρώμε ενώ η προσοχή μας είναι αποσπασμένη με κάτι άλλο. Ενώ μερικές φορές είναι δύσκολο να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στο φαγητό μας όταν είμαστε απασχολημένοι με διάφορες γιορτινές δραστηριότητες, ωστόσο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Τι κάνουμε λοιπόν όταν ο χρόνος μας είναι λιγοστός; Σταματάμε για 10 λεπτά ότι κάνουμε και τρώμε κάποιο σνακ (π.χ. ένα γιαούρτι με βρώμη, μία μπάρα πρωτεΐνης, 2 πηχτά αυγά κ.ά.) που θα είναι και θρεπτικό και χορταστικό.

4. Αναπνέουμε αργά και βαθιά

Οι αργές και βαθιές αναπνοές μας βοηθούν να ηρεμήσουμε το νευρικό μας σύστημα, να έρθουμε σε επαφή με τον εαυτό μας και να δώσουμε σημασία στο εδώ και στο τώρα. Δεν χρειάζεται να είσαι γιόγκι για να το κάνεις. Όποτε νιώθεις αγχωμένη, στενοχωρημένη, στρεσαρισμένη, σταματάς και παίρνεις 2-3 βαθιές αναπνοές. Έτσι έχεις περισσότερες πιθανότητες να σταματήσεις μια παρορμητική επιδρομή στην πιατέλα με τα μελομακάρονα.

5. Μην ξεγελιέσαι από το περιβάλλον

Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθούμε αυτή την εποχή του χρόνου και να αφεθούμε στις γευστικές απολαύσεις εξαιτίας του γιορτινού διάκοσμου και των πολλών εξόδων. Φανταχτερά κοκτέιλ, τα εκθαμβωτικά πιάτα, νοσταλγικές γεύσεις… Εάν αντέχεις, κάνε μια παύση στην αρχή, στη μέση και στο τέλος του γεύματος, προσδιόρισε μια γεύση που σου αρέσει ιδιαίτερα ή προσπάθησε να καταλάβεις πώς έχει μαγειρευτεί ή με ποια μπαχαρικά. Θα δώσει περισσότερο χρόνο στον εγκέφαλό σου να στείλει μήνυμα στο στομάχι σου ότι επιτέλους χόρτασες!

6. Ας τηρήσουμε το πρόγραμμά μας

Το καλύτερο είναι να αντιμετωπίσουμε τις γιορτές και τις αργίες όπως κάθε άλλη μέρα του χρόνου όσον αφορά την τήρηση του διατροφικού μας προγράμματος. Τι σημαίνει αυτό; Δεν παραλείπουμε γεύματα για να “εξοικονομήσουμε” θερμίδες, και συμπεριλαμβάνουμε θρεπτικά και χορταστικά σνακ μεταξύ των γευμάτων μας. Ιδανικά καλό είναι να μην μείνουμε περισσότερες από 4 ώρες χωρίς να φάμε, καθώς κάτι τέτοιο θα αυξήσει την πιθανότητα στη συνέχεια να πέσουμε με τα μούτρα και χωρίς σταματημό στο φαγητό.

7. Να κυριαρχήσουμε στα συναισθήματά μας

Το να περνάς χρόνο με μέλη της οικογένειας που συνήθως δεν βλέπεις και τόσο συχνά δεν είναι πάντα ευχάριστο. Μπορεί να προκαλέσει παράξενα συναισθήματα από μεγάλη λύπη μέχρι καθαρό θυμό και αυτό μπορεί να ας σπρώξει να φάμε συναισθηματικά. Το συναισθηματικό φαγητό είναι μια φυσιολογική ανθρώπινη αντίδραση, ειδικά όταν ξέρουμε πώς να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας. Αναγνώρισε τα συναισθήματά σου αυτά και προσπάθησε να ηρεμήσεις είτε με βαθιές αναπνοές, είτε με διαλογισμό πριν καθήσεις στο τραπέζι ή όποτε νιώθεις να πνίγεσαι.

8. Βάζουμε ξυπνητήρι για καλές σκέψεις

Θα σου φανεί αστείο, αλλά η προσπάθειά μας να μην το παρακάνουμε με το φαγητό δεν περιορίζεται μόνο στην ώρα του φαγητού. Χρειάζεται να παρατηρούμε συνέχεια τι συμβαίνει στο σώμα μας και πώς νιώθουμε. Βάζοντας το ξυπνητήρι στο κινητό μας 3-4 φορές την ημέρα και κάνοντας μια μικρή παύση για 30 δευτερόλεπτα μόνο και μόνο για να παρατηρήσουμε το σώμα και τις σκέψεις μας θα μας βοηθήσει: Υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνουμε για να νιώσουμε πιο άνετα όπως π.χ. να τεντώσουμε τους ώμους μας μετά από ώρες στο γραφείο; Μήπως κρυώνουμε και χρειαζόμαστε ένα ζευγάρι ζεστές κάλτσες; Η φροντίδα αυτών των αναγκών μπορεί να μας βοηθήσει να παρακάμψουμε το αλόγιστο τσιμπολόγημα που κάνουμε μερικές φορές για επειδή δεν νιώθουμε άνετα.

9. Αναζητούμε την ισορροπία

Η ισορροπία στη διατροφή είναι το ζητούμενο και στις γιορτές. Μια καλή ισορροπία υδατανθρακών, πρωτεΐνης, λίπους και φυτικών ινών στα γεύματα μπορεί να μας βοηθήσει να μην το παρακάνουμε. Αν πάλι δεν το καταφέρνουμε σε κάθε γεύμα, ε, εντάξει, δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Προχωράμε και προσπαθούμε να προσλάβουμε τα θρεπτικά συστατικά που μας έλειψαν την επόμενη φορά που θα φάμε.

10. Ας μην έχουμε μεγάλες προσδοκίες

Η πραγματική ζωή υπαγορεύει ότι δεν μπορούμε πάντα να τρώμε 100% υγιεινά και με επίγνωση 24/7. Αλλά η προσεκτική διατροφή μπορεί να είναι ακόμα ένα χρήσιμο εργαλείο που θα μας βοηθήσει και θα μας προφυλάξει. Είναι καλύτερα να τρώμε πιο προσεκτικά όταν μπορούμε παρά να αγχωνόμαστε, να τρώμε συναισθηματικά ή υπερβολικά για να το γιορτάσουμε και μετά να νιώθουμε ενοχές που το κάναμε ιδιαίτερα μάλιστα κατά τη διάρκεια των γιορτών. Για πολλούς και μόνο το να περάσουν τις γιορτές αποτελεί αγχογόνα συνθήκη που δύσκολα την αντιμετωπίζουν. Σε τελική ανάλυση, το να τρώμε αλόγιστα μία στο τόσο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχουμε ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό. Απλώς παρατηρώντας τα συναισθήματά μας και το φαγητό που καταναλώνουμε μας βοηθά να βελτιώσουμε τη σχέση μας αυτή.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *