Type to search

Celebrities Υγεία

Ο όγκος στον εγκέφαλο είναι αρκετά συνηθισμένος – Τι πρέπει να ξέρεις

Share

Δύσκολες στιγμές για την Τέιλορ Σουίφτ αφού η μητέρα της διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο. Δυστυχώς όλο και περισσότεροι διάσημοι και μη έρχονται αντιμέτωποι με αυτή την σοβαρή πάθηση. Τι γνωρίζουμε όμως γι’ αυτήν και πόσο μας απειλεί;

Η Τέιλορ Σουίφτ αποκάλυψε σε συνέντευξή της στο Variety ότι η μητέρα της Άντρεα Σουίφτ (62 ετών) όχι μόνο υποβάλλεται σε χημοθεραπείες για καρκίνο στο στήθος αλλά ότι επιπλέον έχει διαγνωστεί και με όγκο στον εγκέφαλο. «Τα συμπτώματα τού τι περνάει κάποιος όταν πάσχει από όγκο στον εγκέφαλο δεν μοιάζουν με ότι μπορεί να περάσαμε στο παρελθόν με τον καρκίνο της» δήλωσε η Σουίφτ. «Έτσι περνάμε πραγματικά πολύ δύσκολες στιγμές σαν οικογένεια». Με αφορμή αυτό όμως ας δούμε τι τελικά ισχύει για τον όγκο στον εγκέφαλο και πόσα γνωρίζουμε γι’ αυτόν.

Προκαλεί το κινητό τηλέφωνο όγκο στον εγκέφαλο; 

Κινδυνεύουμε όταν μιλάμε με τις ώρες στο κινητό κολλημένο στο αυτί μας; Η επιστημονική απάντηση μέχρι στιγμής είναι μάλλον αρνητική. Έχουν γίνει πολλές έρευνες μέχρι στιγμής, οι οποίες παρακολουθούν τους συμμετέχοντες για 5-10 χρόνια και οι οποίες δεν έχουν δείξει κάποιο συσχετισμό. Τι γίνεται όμως όταν κάποιος χρησιμοποιεί το τηλέφωνο συνέχεια επί 20 ή 30 χρόνια; Η επιστήμη δεν έχει αρκετά δεδομένα ακόμα. 

Γνωρίζουν οι γιατροί γιατί δημιουργούνται οι όγκοι στον εγκέφαλο;

Δυστυχώς όχι με ακρίβεια. Γνωρίζουν ότι κάποιοι όγκοι συνδέονται με γενετικές ανωμαλίες. Κάποιοι άλλοι με περιττή έκθεση σε ακτινοβολία όπως π.χ. με υπερβολική έκθεση σε ακτίνες Χ για οδοντιατρικές εργασίες. Γενικά πάντως γνωρίζουν ελάχιστα πράγματα.

Μπορεί η ασπαρτάμη να προκαλέσει όγκο στον εγκέφαλο;

Η ασπαρτάμη είναι ένα συνθετικό γλυκαντικό που χρησιμοποιείται ήδη από τη δεκαετία του ’80. Ενώ σε πειραματόζωα έχει βρεθεί ότι αν καταναλωθεί σε τεράστιες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει όγκους, ωστόσο δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το ίδιο συμβαίνει και στον άνθρωπο, ούτε ότι προκαλεί ειδικά όγκο στον εγκέφαλο.

Ο καρκίνος στον εγκέφαλο είναι σπάνιος;

Δυστυχώς όχι. Επηρεάζει όλους τους ανθρώπους, όλων των ηλικιών και των εθνικοτήτων. Το ακόμα πιο δυσάρεστο είναι ότι πρόκειται για την δεύτερη πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου για τα παιδιά κάτω των 14 ετών.

Όλοι οι όγκοι στον εγκέφαλο είναι καρκινικοί;

Ευτυχώς όχι! Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι δεν είναι. Λιγότεροι από το 1/3 των όγκων είναι κακοήθεις.

Η μείωση της ζάχαρης είναι η καλύτερη πρόληψη;

Η ζάχαρη κάνει κακό γενικότερα στην υγεία μας. Αλλά δεν πρόκειται να εμποδίσει τον όγκο από το να μεγαλώσει. 

Μια διατροφή αποκλειστικά με πρωτεΐνες βοηθά στη θεραπεία του γλοιοβλαστώματος;

Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Οι πρωτεΐνες είναι πολύ σημαντικές για την καλή λειτουργία όλου του οργανισμού αλλά δεν μπορούν να θεραπεύσουν από το γλοιοβλάστωμα. 

Οι υπερτροφές προλαμβάνουν τον όγκο στον εγκέφαλο;

Όλες οι υπερτροφές επειδή είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά συστατικά κάνουν καλό στον οργανισμό και προάγουν την υγεία. Δεν υπάρχουν ωστόσο συγκεκριμένες αποδείξεις ότι προστατεύουν από την εμφάνιση καρκίνου.

Υπάρχει ελπίδα για του ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο;

Ναι, μεγάλη. Υπάρχουν περίπου 120 τύποι όγκου στον εγκέφαλο και -με εξαίρεση το γλοιοβλάστωμα- οι γιατροί δίνουν πολλές πιθανότητες θεραπείας και μεγάλο προσδόκιμο ζωής στους ασθενείς.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *