Type to search

Celebrities Διατροφή & Δίαιτα

Η Μπάρμπρα Στρέιζαντ και το θαυματουργό της γιατροσόφι για τον λαιμό

Share

Εάν αναζητάς κάτι γλυκό, νόστιμο, υγιεινό και θρεπτικό που ταυτόχρονα θα ανακουφίζει από τον πονόλαιμο και το κρύωμα, μάλλον πρέπει να δοκιμάσεις το γιατροσόφι της Μπάρμπρα Στρέιζαντ.

Πριν τις πτυχιακές εξετάσεις της Δραματικής Σχολής είχαμε λάβει σαφείς οδηγίες από τον καθηγητή της φωνητικής να ξεκινάμε πάντα την ημέρα μας με το λεγόμενο gogl-mogl (γκογκλ-μογκλ) που έκανε θαύματα -ισχυριζόταν- για τις φωνητικές χορδές και τον λαιμό. Ελάχιστοι από εμάς ακολουθήσαμε τις οδηγίες του και -όπως ισχυρίζεται τώρα η Μπάρμπρα Στρέιζαντ- κάναμε κακώς, πολύ κακώς, . 

Γκογκλ μογκλ μια πολύ παλιά παραδοσιακή συνταγή

Τα παλιά χρόνια η πρόσβαση σε φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής ήταν περιορισμένη και οι άνθρωποι έπρεπε να βασίζονται σε παραδοσιακές συνταγές και γιατροσόφια για να ανακουφιστούν από τις ασθένειες και τα καθημερινά μικροπροβλήματα υγείας. Κάτι τέτοιο είναι και το γκογκλ μόγκλ. Ένα παραδοσιακό γιατροσόφι των Εβραίων Ασκενάζι της ανατολικής Ευρώπης, για το οποίο η Μπάρμπρα Στρέιζαντ έμαθε από την ίδια την μητέρα της όταν την άκουσε να τραγουδάει. Όπως λέει και η ίδια η διάσημη τραγουδίστρια: «Το πρώτο πράγμα που μου είπε, θυμάμαι, ήταν “Η φωνή σου χρειάζεται αυγά. Πρέπει να χρησιμοποιήσεις ένα gogl-mogl γιατί η φωνή σου πρέπει να είναι πιο δυνατή”».

Τι είναι το γκογκλ μογκλ 

Πρόκειται για ένα γλυκό ρόφημα που μοιάζει με το χριστουγεννιάτικο έγκνογκ (eggnog) που πίνουν οι αγγλοσάξωνες, ή με το χτυπητό αυγό που έδιναν στην Ελλάδα στα παιδιά τα παλιότερα χρόνια. Το γκογκλ μογκλ μπορούσε να σερβιριστεί και ως επιδόρπιο, ωστόσο συνήθως αποτελούσε ένα εβραϊκό σπιτικό φάρμακο για το κοινό κρυολόγημα. Υπάρχουν πολλές συνταγές ανάλογα με τη γεωγραφική τοποθεσία, ωστόσο η πιο αυθεντική είναι κρόκος αυγού, γάλα και μέλι. Επίσης είναι γνωστές και πολλές παραλλαγές όπου χρησιμοποιείται ζάχαρη αντί για μέλι, ολόκληρο το αυγό, μπαχαρικά όπως κανέλα ή βανίλια ή (αν πρόκειται για ενήλικες) κονιάκ ή ρούμι.

Συνταγή για gogl-mogl (γκογκλ μογκλ)

Στις περισσότερες παραλλαγές το γκογκλ μογκλ μοιάζει με αφρό αυγού –ένα σύννεφο από χτυπημένα αυγά και ζάχαρη, σαν να θες να φτιάξεις παντεσπάνι. 

1. Πρόκειται για την πιο απλή εκτέλεση που είναι πιο κοντά στο αυθεντικό. Η συνταγή είναι από το 196flavors

Υλικά

  • 2 κρόκοι αυγού
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού χυμός λεμόνι

Παρασκευή

Βάλε τα αυγά, τη ζάχαρη και το μέλι σε ένα μπολ και χτύπησέ τα με το μίξερ μέχρι να έχεις ένα κρεμώδες, παχύρρευστο μείγμα. Πρόσθεσε το λεμόνι και ανακάτεψε με ένα κουτάλι. 

2. Η παραλλαγή αυτή μοιάζει πολύ με το χριστουγεννιάτικο έγκνογκ και είναι από το My Jewish Learning. 

Υλικά για 2 άτομα

  • 4 κρόκοι αυγού
  • 1/4 φλιτζανιού ζάχαρη ή μέλι
  • 1/4 φλιτζανιού ζεστό γάλα (όχι καυτό)

Προαιρετικά:

  • 2 σφηνάκια ρούμι ή μπράντι ή 
  • 2 κουταλάκια χυμό λεμόνι και 1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού ή
  • 2 κουταλιές της σούπας κακάο σε σκόνη ή
  • Τριμμένη κανέλλα ή
  • 1/2 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας

Παρασκευή:

  1. Χρησιμοποιώντας ένα μίξερ χειρός ή έναν αυγοδάρτη χτυπάμε τους κρόκους του αυγού και τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να γίνει ανοιχτόχρωμο, παχύρρευστο και να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Θα πάρει περίπου 3-4 λεπτά αν χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρικό μίξερ ή 6-8 με αυγοδάρτη.
  2. Ζεσταίνουμε το γάλα και το προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντας συνεχώς. Εάν χρησιμοποιήσουμε κάποιο από τα προαιρετικά υλικά το προσθέτουμε τώρα. Σερβίρουμε αμέσως.
Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *