Type to search

Celebrities Υγεία

Αυτά είναι τα μυστικά της μακροζωίας της Βασίλισσας Ελισάβετ

Share

Τα γονίδια δεν είναι η μόνη αιτία που η Βασίλισσα Ελισάβετ έφτασε τα 96. Πολύ μεγαλύτερη αξία έχουν οι καθημερινές απλές συνήθειες που είχε και που θεωρούνται απαραίτητες για υγεία και μακροζωία.

Η μητέρα της Βασίλισσας Ελισάβετ, Βικτώρια, πέθανε 101 ετών έχοντας ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της υγιής και ακμαία. Ο πατέρας της πάλι Γεώργιος ΣΤ΄ ήταν μόλις 56 ετών όταν απεβίωσε στον ύπνο του. Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ είχε πολύ καλά γονίδια τουλάχιστον από τη μεριά της μητέρας της, ωστόσο μεγαλύτερη σημασία είχε ο τρόπος ζωής της που την βοήθησε όχι απλώς να ζήσει πολλά χρόνια αλλά να είναι υγιής και χωρίς να νοσήσει σοβαρά όπως π.χ. από καρκίνο, άνοια ή άλλες ασθένειες που να συνδέονται με τα γηρατειά. 

Ποιες είναι οι καλές συνήθειες που είχε υιοθετήσει η Βασίλισσα Ελισάβετ

Τακτική άσκηση

Η βασίλισσα Ελισάβετ έβγαζε βόλτα καθημερινά  τα σκυλιά της, ίππευε, περπατούσε, πήγαινε πεζοπορίες. Όλοι μας, και οι ηλικιωμένοι, ωφελούμαστε από την τακτική, καθημερινή άσκηση. Είμαστε φτιαγμένοι για να κινούμαστε συνεχώς ακόμα και αν νομίζουμε ότι η ηλικία μας «απαιτεί» ξεκούραση. Το θέμα είναι να βρούμε το είδος της άσκησης που θα μας αρέσει τόσο, ώστε να μην βαριόμαστε ποτέ. Οι ειδικοί προτείνουν για τους μεγαλύτερους σε ηλικία τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση την εβδομάδα δηλαδή 30 λεπτά κάθε μέρα ακόμα και αν αυτό γίνεται διακεκομμένα π.χ. 10 λεπτά το πρωί, 10 το μεσημέρι και 10 το απόγευμα.
Έρευνα του Χάρβαρντ: Οι 5 συνήθειες για υγεία και μακροζωία

Είχε ισχυρή αίσθηση καθήκοντος

Από την πρώτη στιγμή που στέφθηκε βασίλισσα η Ελισάβετ τάχθηκε στην υπηρεσία του έθνους της. «Δηλώνω μπροστά σε όλους εσάς ότι ολόκληρη τη ζωή μου είτε είναι μεγάλη είτε σύντομη θα την αφιερώσω στην υπηρεσία σας» είχε δηλώσει στα 21α γενέθλιά της. Πολλές σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι η ύπαρξη ισχυρής αίσθησης σκοπού στη ζωή βελτιώνει τη σωματική και ψυχική υγεία. 

Αντλούσε ικανοποίηση από την εργασία της

Η Ελισάβετ αγαπούσε τη δουλειά της. Ακόμα και δύο μέρες πριν τον θάνατό της η βασίλισσα συνάντησε τη νέα πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Λιζ Τρας παρόλο που ήταν αδύναμη και εύθραυστη. Αυτό -δηλαδή η αγάπη για την εργασία και η αίσθηση καθήκοντος- φαίνεται να είναι και το μυστικό των Ιαπώνων που ζουν μια πιο μεγάλη, ευτυχισμένη και γεμάτη ζωή. Εχει μάλιστα και όνομα, το ονομάζουν Ikigai. Iki στα Ιαπωνικά σημαίνει «να ζεις» και gai σημαίνει «λόγος». Με άλλα λόγια σημαίνει ο λόγος για να ζεις.
Το μυστικό των Ιαπώνων για πιο ευτυχισμένη ζωή που έχει κατακτήσει τον κόσμο

Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος πήγαιναν πεζοπορία στην εξοχή μαζί με τα σκυλιά τους ακόμη και σε μεγάλη ηλικία. (Φωτό Pinterest)

Είχε πάντα δίπλα της ζώα συντροφιάς

Η Ελισάβετ απέκτησε τον πρώτο της σκύλο ράτσας Κόργκι, από τον πατέρα της όταν ήταν 7 ετών και έκτοτε είχε πάντα σκυλιά δίπλα της. Επίσης λάτρευε τα άλογα. Η επαφή μας με τα ζώα μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνης του στρες) καθώς και την αρτηριακή πίεση.
Τι μαθήματα πήρα από τα κατοικίδιά μου και μάλιστα επιβεβαιωμένα από την επιστήμη

Περνούσε χρόνο κοντά στη φύση 

Η βασίλισσα αγαπούσε το Μπαλμόραλ, το κτήμα της στη Σκωτία, όπου περνούσε τα περισσότερα καλοκαίρια και στο οποίο τελικά πέθανε. Τα δάση, τα ρυάκια, οι λόφοι και οι κοιλάδες ήταν ιδανικά για να κάνει πεζοπορία, ιππασία και πικνίκ με την οικογένειά της. Ο χρόνος που περνάμε κοντά στη φύση φαίνεται ότι είναι το αντίδοτο στο καθημερινό άγχος. Το πράσινο ή/και η θάλασσα φαίνεται ότι προλαμβάνει και σε ορισμένες φορές να θεραπεύει το στρες και την κατάθλιψη, ενώ αυξάνει την δημιουργικότητα. Αν και οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί ακριβώς και πώς συμβαίνει αυτό, ωστόσο φαίνεται ότι τόσο το σώμα όσο και το πνεύμα και η ψυχή μας λειτουργούν καλύτερα κοντά στη φύση και προωθείται η φυσική και ψυχολογική μας αποκατάσταση. Άλλωστε από τη φύση προερχόμαστε, αυτές είναι οι ρίζες μας.
Ποια είναι η βιολογική σου ηλικία; Κάνε το τεστ!

Είχε ισχυρούς οικογενειακούς και κοινωνικούς δεσμούς

Έμεινε παντρεμένη με τον σύζυγό της Φίλιππο για 73 χρόνια, και είχε εξαιρετικές και πολύ στενές σχέσεις με τα 4 παιδιά της, τα εγγόνια, τα δισέγγονα και τις οικογένειές τους. Επίσης καθημερινά συναντούσε πολιτικούς, φιλάνθρωπους, καλλιτέχνες ακόμα και απλούς ανθρώπους. Οι στενές κοινωνικές σχέσεις μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με έρευνες.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *