Type to search

Αγαπητή Ευτυχία

Θέλουμε να είμαστε ξανά μαζί αλλά φοβόμαστε τους φίλους μας

Share

Μπορείς να επανασυνδεθείς με τον πρώην σου χωρίς να στενοχωρήσεις τους φίλους σας που είχαν υπομείνει διάφορα κατά τη διάρκεια του χωρισμού σας;

Αγαπητή Ευτυχία,

εδώ και περίπου τρεις μήνες χώρισα με τον φίλο μου τον «Αποστόλη», με τον οποίο είχαμε σχέση για περίπου 2 χρόνια και κάτι. Ήταν κάτι που μου το ζήτησε αυτός προκειμένου να γνωρίσουμε και άλλους ανθρώπους γιατί είμαστε πολύ νέοι ακόμα (αυτός είναι 22 και εγώ 21). Δεν μπορώ να πω ότι έχει άδικο, το καταλαβαίνω, ωστόσο δεν το θέλω, νιώθω ότι τον αγαπάω πολύ.

Από την ημέρα εκείνη έχουμε ξανασυναντηθεί άλλες δύο φορές για να συζητήσουμε για το χωρισμό μας, γιατί είναι κάτι που έχει στενοχωρήσει πολύ και τους δυο μας. Φαίνεται ότι ούτε αυτός ούτε εγώ είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό το βήμα, αν και λογικά καταλαβαίνουμε ότι μάλλον είναι το σωστό.

Συναντηθήκαμε ακόμα μία φορά πριν δύο εβδομάδες στο σπίτι του. Έβαλα τα κλάματα και του είπα ότι τον αγαπώ πολύ. Ο Αποστόλης δάκρυσε, με πήρε αγκαλιά να με παρηγορήσει και μου είπε ότι και γι’ αυτόν είναι πάρα πολύ δύσκολο. Προσπάθησα να τον φιλήσω, στην αρχή έκανε να τραβηχτεί αλλά μετά με φίλησε και αυτός και κάναμε έρωτα. Με πήγε σπίτι μου με το αυτοκίνητο και μου κράταγε το χέρι. Συζητήσαμε και συμφωνήσαμε να περάσουμε λίγο καιρό χωριστά προκειμένου να το ξανασκεφτούμε και να δούμε τι θέλουμε πραγματικά να γίνει, και όχι τι πρέπει.

Του τηλεφώνησα προχθές για να του πω ότι τον αγαπώ και ότι δεν θέλω να τον χάσω. Με άκουσε πολύ ήρεμα και χωρίς να με διακόψει καθόλου. Νομίζω ότι μάλλον ανακουφίστηκε όταν άκουσε ό,τι είχα να του πω και ήταν πολύ θετικός σε μια επανασύνδεση.

Το πρόβλημά μας όμως τώρα είναι το τι θα πουν οι φίλοι μας. Έχουμε αρκετούς κοινούς φίλους που προσπάθησαν να μας συμπαρασταθούν το διάστημα του χωρισμού μας και οι οποίοι υποστήριζαν ότι δεν θα έπρεπε να ξανασμίξουμε. Μάλιστα μια από τις πιο καλές μου φίλες μου είχε πει ότι θα θύμωνε πολύ αν γύρναγα ξανά στον Αποστόλη.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι κανένας τρίτος δεν μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει σε ένα ζευγάρι και ότι δεν θα πρέπει να κρίνει ή και να κατακρίνει τις αποφάσεις που παίρνουν δύο άτομα για τη σχέση τους. Από την άλλη μεριά βέβαια καταλαβαίνω ότι ο χωρισμός μας έφερε τους φίλους μας σε δύσκολη θέση, και ότι δεν θα ήθελαν να περάσουν ξανά τα ίδια.

Τι μπορώ να κάνω; Δεν θέλω να χάσω τον Αποστόλη, αλλά ούτε και τους φίλους μου. Θα ήθελα να τους πω την απόφασή μας αλλά φοβάμαι ότι θα τους στενοχωρήσω. Πώς να τους το πω;
«Καρολίνα»

Αγαπητή «Καρολίνα»,

αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα αντιστροφή ερωτήματος για μένα. Συνήθως η ερώτηση είναι: «Πώς να χωρίσω με τον/την αγαπημένο/η μου χωρίς να τον πληγώσω;». Ομολογώ ότι η ερώτησή σου «Πώς να τα φτιάξω ξανά με τον καλό μου χωρίς να πληγώσω τους φίλους μας» είναι αρκετά πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα. Φοβάμαι όμως ότι θα σου δώσω την ίδια απάντηση που θα έδινα και στο πρώτο ερώτημα: «Λυπάμαι, αλλά δεν γίνεται».

Από αυτά που μου γράφεις καταλαβαίνω ότι οι φίλοι σας είχαν υποψιαστεί ότι θα θέλετε να είστε ξανά μαζί όλο το διάστημα του χωρισμού σας και γι’ αυτό άλλωστε εξέφραζαν εκ των προτέρων την αντίθεσή τους. Έτσι λοιπόν, ενώ συμφωνώ μαζί σου ότι η τελική απόφαση για την επανασύνδεσή σας αφορά εσάς τους δυο και μόνο, εντούτοις δεν πιστεύω ότι οι φίλοι σας θα ενθουσιαστούν με αυτή σας την ιδέα, ούτε ακόμα και αν τους εξηγήσετε τους λόγους που σας ώθησαν σε κάτι τέτοιο.

Το μυστικό είναι πριν το ανακοινώσετε επίσημα να σκεφτείς λίγο τα ίδια σου τα λόγια. Τι σημαίνει δηλαδή η φράση σου «ο χωρισμός μας έφερε τους φίλους μας σε δύσκολη θέση, και δεν θα ήθελαν να περάσουν ξανά τα ίδια». Σε πόσο δύσκολη θέση ήρθαν και τι ακριβώς πέρασαν; Όλοι μας στρεφόμαστε στους φίλους μας για συμπαράσταση και συμβουλές όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά στη σχέση μας, αλλά δίνεις την εντύπωση ότι εσύ μάλλον το παράκανες.

Μήπως θα έπρεπε αρχικά να τους ζητήσεις συγγνώμη επειδή ίσως παραφέρθηκες; Μήπως οι φίλοι σας διακρίνουν ότι ίσως πράγματι η σχέση σας έχει φτάσει σε ένα οριακό σημείο; Μήπως τους απασχολείς συνέχεια με τα προβλήματα της σχέσης σου και δεν τους δίνεις την ευκαιρία να εκφράσουν και αυτοί τα δικά τους θέματα; Μήπως θυμάσαι πότε ήταν η τελευταία φορά που τηλεφώνησες ή βγήκες βόλτα με κάποια φίλη σου προσέχοντας πραγματικά αυτά που έλεγε και χωρίς να φέρεις τη συζήτηση ξανά στον Αποστόλη;

Νομίζω ότι αν σκεφτείς προσεκτικά τις παραπάνω ερωτήσεις, θα καταλάβεις τι πιθανά λάθη έχεις κάνει σε σχέση με τους φίλους σου και θα μπορέσεις να προετοιμάσεις το έδαφος κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες (όπως π.χ. ζητώντας συγγνώμη, δείχνοντας κατανόηση στα προβλήματά τους κ.λ.π.) πριν τους ανακοινώσετε ότι αποφασίσατε να είστε ξανά μαζί.

Tags

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *