Type to search

Αγαπητή Ευτυχία

Πώς μπορώ να… χωρίσω με τον γιατρό μου;

Share

Τι κάνεις όταν θεωρείς ότι η επί σειρά δεκαετιών γιατρός σου δεν μπορεί πια να καλύψει τις ανάγκες σου; Πώς παίρνεις «διαζύγιο» από το γιατρό σου; Η Ευτυχία συμβουλεύει…

Αγαπητή Ευτυχία,

παθαίνω κρίσεις επιληψίας από όταν ήμουν 13 χρονών. Οι γονείς μου απευθύνθηκαν σε μια γιατρό στην Αθήνα, πολύ μακριά από την πόλη που μένω, καθότι χρειαζόμουν έναν ειδικό. Με τη βοήθειά της και την εξέλιξη της επιστήμης κατάφερα να έχω μια φυσιολογική ζωή: δουλεύω, παντρεύτηκα, έκανα οικογένεια, πήρα και δίπλωμα αυτοκινήτου παρόλο που προτιμώ να μην οδηγώ εξαιτίας της ανασφάλειάς μου. Η γιατρός μου, η κ. «Αντωνία», στάθηκε πάντα δίπλα μου και με βοήθησε όσο κανένας άλλος. Τώρα πια παίρνω καθημερινά ένα φάρμακο και είναι ζήτημα αν παθαίνω μία κρίση στα 5 χρόνια.

Ακόμα και σήμερα ταξιδεύω ατελείωτες ώρες να την επισκεφτώ, κλείνω μήνες πριν το ραντεβού μου, περιμένω ώρες στην αίθουσα αναμονής να με δεχτεί, κάνω ένα σωρό έξοδα για το ταξίδι και την παραμονή μου στην Αθήνα, χωρίς ποτέ, ποτέ να διαμαρτυρηθώ. Η κ. Αντωνία έχει πολύ κόσμο γιατί εκτός από εξαιρετική γιατρός είναι και εξαιρετικός άνθρωπος και πολλές φορές κουράρει με ελάχιστα χρήματα ή και δωρεάν ασθενείς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Τώρα αυτή είναι πάνω από 70 ετών και εγώ 48. Γνωριζόμαστε πολύ καλά, ξέρει για τον άντρα, τα παιδιά μου, ξέρει λεπτομέρειες της ζωής μου και κάθε φορά που συναντιόμαστε είναι σαν να βγαίνω με μια παλιά μου φίλη μου. Ξέρω ότι δεν το κάνει μόνο για ιατρικούς λόγους για να βλέπει την πρόοδό μου, αλλά και επειδή θέλει να μαθαίνει νέα μου.

Τον τελευταίο καιρό έχω μερικά προβλήματα μνήμης. Μου είπαν ότι μπορεί να είναι επειδή μπαίνω σε προεμμηνοπαυσιακή φάση. Αποφάσισα να συζητήσω το θέμα μαζί της επειδή φοβάμαι ότι ίσως έχει κάποια σχέση με το φάρμακο που παίρνω καθημερινά για να ελέγχω τις κρίσεις επιληψίας.

Με άκουσε προσεκτικά και μου πρότεινε να πάρω ένα ακόμα φάρμακο που σε συνδυασμό με το αυτό που παίρνω καθημερινά θα τόνωναν και τις νοητικές μου λειτουργίες. Όταν η βοηθός της είδε τη συνταγή τής είπε ότι αν και πιο οικονομικό το νέο φάρμακο, δεν επιτρέπεται να το πάρω αν πρώτα δεν κάνω κάποιες εξετάσεις. Η κ. Αντωνία μου συνταγογράφησε ένα άλλο πιο ακριβό, μου έδωσε λεπτομερείς οδηγίες και με αποχαιρέτησε. Επειδή αυτός ο διάλογος μεταξύ τους με ανησύχησε λίγο, έκατσα και διάβασα στο Ίντερνετ όλες τις ενδείξεις, τις αντενδείξεις αλλά και τα σχόλια των χρηστών. Δεν βρήκα να έχει κάποια σχέση με ασθενείς με προβλήματα μνήμης και αποφάσισα να μην το πάρω μέχρι που να βρω έναν άλλο γιατρό, ο οποίος να ειδικεύεται σε θέματα απώλειας μνήμης.

Το πρόβλημά μου τώρα είναι πώς θα το πω στην κ. Αντωνία. Θα μπορούσα να μην της πω τίποτα, ωστόσο φαντάζομαι ότι ο νέος γιατρός θα χρειαστεί τον φάκελό μου για να κατανοήσει την περίπτωσή μου και ίσως να θελήσει να επικοινωνήσει μαζί της. Μετά από τόσα χρόνια ασθενής της φοβάμαι ότι θα την πληγώσω και θα την στενοχωρήσω. Τι να κάνω; Να της πω κάποιο ψέμα όπως π.χ. ότι μου είναι δύσκολο να ταξιδεύω όπως παλιά και ότι θα πάω σε κάποιον γιατρό πιο κοντά μου που να ειδικεύεται σε ασθενείς με απώλεια μνήμης (που δεν είναι η ειδικότητά της); Το μόνο που δεν θέλω είναι να την στενοχωρήσω ή να πιστέψει ότι δεν την εμπιστεύομαι πια, ακόμη και αν χρειαστεί να της πω ψέματα.
Σε ευχαριστώ
«Πόπη»

Αγαπητή «Πόπη»,

αρχικά νομίζω ότι είναι μια πολύ κακή ιδέα να ψάχνεις στο Ίντερνετ να πάρεις συμβουλές για ιατρικά θέματα, ιδιαίτερα μάλιστα για τόσο σοβαρά προβλήματα υγείας όπως το δικό σου, γιατί ανάμεσα στα άλλα δεν γνωρίζεις και τις αλληλεπιδράσεις του κάθε φαρμάκου με άλλα φάρμακα.

Προσωπικά είμαι οπαδός της ειλικρίνειας. Αν ακόμα είσαι σε σκέψεις σχετικά με το αν θα πρέπει να πας σε κάποιον άλλο γιατρό ή να μείνεις με την κ. Αντωνία, θα σου πρότεινα να τυπώσεις όλα αυτά τα άρθρα που διάβασες στο Ίντερνετ και να την επισκεφτείς ώστε να τις εκθέσεις όλες σου τις σκέψεις και τους δισταγμούς. Από τη στιγμή που γνωρίζεστε τόσα πολλά χρόνια και είστε τόσο συνδεδεμένες θα μπορούσες να της δώσεις την ευκαιρία να δικαιολογηθεί και να σου εξηγήσει τι πιστεύει για την περίπτωσή σου. Ίσως μάλιστα να σου προτείνει η ίδια κάποιον ειδικό στα θέματα μνήμης με τον οποίο συνεργάζεται και τον οποίο θεωρεί καλό. Άλλωστε η περίπτωσή σου δεν είναι απλή!

Εάν όμως είσαι αποφασισμένη να αλλάξεις γιατρό, τότε δεν χρειάζονται ψέματα. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να ταξιδεύεις τώρα πια τόσο μακριά και ότι χρειάζεσαι έναν ειδικό γιατρό για την περίπτωσή σου κάπου πιο κοντά. Δεν χρειάζεται να της ότι δεν την εμπιστεύεσαι. Κάνε το τώρα, πριν ο καινούριος σου γιατρός ζητήσει τον φάκελο σου και αναγκαστείς να της το φέρεις σαν τετελεσμένο γεγονός. Σε αυτή την περίπτωση θα την στενοχωρήσεις και θα την πληγώσεις.

 

Tags:

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *