Type to search

Αγαπητή Ευτυχία

Δεν θέλω να είμαι το κορόιδο που πληρώνει πάντα το λογαριασμό

Share

Τι κάνεις όταν νιώθεις ότι η παρέα σου σε εκμεταλλεύται και σε αφήνει πάντα να πληρώνεις εσύ το λογαριασμό; Συνεχίζεις κάνοντας το κορόιδο ή ρισκάρεις με το φόβο να σε πουν τσιγκούνα; Η Ευτυχία συμβουλεύει…

Αγαπητή Ευτυχία,

προέρχομαι από μια αρκετά ευκατάστατη οικογένεια ωστόσο στηρίζομαι και στις δικές μου δυνάμεις προκειμένου να τα βγάλω πέρα τώρα που είμαι φοιτήτρια. Οι δικοί μου μου καλύπτουν τα βασικά μου έξοδα στην πόλη στην οποία φοιτώ και εργάζομαι κάποιες φορές την εβδομάδα σαν σερβιτόρα σε ένα μπαράκι ώστε να είμαι πιο άνετη οικονομικά.

Οι γονείς μου είναι οι γνήσιοι Έλληνες κουβαρντάδες, που ήθελαν πάντα να κερνάνε όταν έβγαιναν έξω με φίλους. Με μεγάλωσαν και εμένα με παρόμοιες αρχές, και με έμαθαν να μην αφήνω να με κερνάνε αλλά να πληρώνω πάντα το μερίδιό μου στο λογαριασμό και σε κάποιες περιπτώσεις να τα κερνάω όλα εγώ.

Οι φίλοι μου δεν έχουν όλοι την ίδια οικονομική επιφάνεια. Οι περισσότεροι είναι πολύ αξιοπρεπείς και πάντα πληρώνουν το δικό τους μερίδιο όταν βγαίνουμε έξω για καφέ ή φαγητό. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που βρίσκουν κάποια δικαιολογία ώστε να πληρώνω εγώ το λογαριασμό, ενώ οι ίδιοι δεν με έχουν κεράσει ποτέ. Για παράδειγμα λένε ότι βιάζονται γιατί έχουν ραντεβού και φεύγουν χωρίς να αφήσουν χρήματα ή πάνε στην τουαλέτα ενώ έχουμε πει να μας φέρουν το λογαριασμό και αργούν πολύ να επιστρέψουν. Κάποιες φορές μάλιστα που έχουμε βγει για φαγητό, παραγγέλνουν πολλά πιάτα και κρασί και στο τέλος όταν μοιράζουμε το λογαριασμό εγώ (που συνήθως τρώω μόνο σαλάτα και δεν πίνω κρασί ούτε αναψυκτικό) πρέπει να πληρώσω το ίδιο μερίδιο με αυτούς.

Δεν το θεωρώ σωστό να γίνεται αυτό, αλλά ούτε και ξέρω πώς να αντιδράσω. Από τη μια φοβάμαι μήπως οι άλλοι με θεωρήσουν τσιγκούνα, αλλά από την άλλη δεν θέλω να με θεωρούν και το κορόιδο που θα πληρώνω πάντα το λογαριασμό.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω το ζήτημα με λεπτότητα και τακτ, και χωρίς να χάσω τους φίλους μου;
Ευχαριστώ
«Χριστίνα»

Αγαπητή Χριστίνα,

το πρόβλημα στη δική σου περίπτωση δεν είναι στην αριθμητική, αλλά στις κοινωνικές «εξισώσεις». Στην Ελλάδα έχουμε γενικά αυτή τη νοοτροπία του κεράσματος και δυστυχώς κάποιοι τείνουν να το εκμεταλλεύονται. Πώς μπορείτε λοιπόν να μοιράσετε το λογαριασμό χωρίς κανένας να θιχτεί και ο καθένας να πληρώνει περίπου αυτά που πήρε;

Αρχικά θα σε συμβούλευα να έχεις πάντα μαζί σου μετρητά σε μικρά χαρτονομίσματα και κέρματα. Έτσι θα μπορείς να πληρώνεις το ακριβές αντίτιμο αυτού που έχεις πάρει. Αν χρησιμοποιήσεις πιστωτική κάρτα ή μεγάλα χαρτονομίσματα, ο σερβιτόρος θα έρθει σε δύσκολη θέση για τα ρέστα και θα ζητήσει να πληρωθεί μόνο από έναν από την παρέα. Μην βιάζεσαι να πληρώσεις εσύ όλο το λογαριασμό αν κάποιος έχει πάει στην τουαλέτα. Πολύ ευγενικά ζήτησε από το γκαρσόνι να έρθει ξανά σε λίγο γιατί στο φίλο σου έτυχε κάτι έκτακτο. Εάν ο φίλος σου βιάζεται να φύγει γιατί έχει ραντεβού, ζήτα τον λογαριασμό πριν φύγει, χαμογέλασέ του ευγενικά και πες του πόσα χρωστάει.

Θα πρέπει πάντα να θυμάσαι ότι βγαίνεις έξω για να περάσεις καλά, με ανθρώπους που συμπαθείς, οπότε το άγχος για τα χρήματα και το λογαριασμό δεν έχει θέση στην παρέα σας. Φρόντιστε όλοι οι φίλοι να επιλέγετε κάποιο μέρος στις τιμές του οποίου να μπορείτε όλοι να αντεπεξέλθετε οικονομικά. Αν αυτό που σας προτείνουν σου φαίνεται πολύ ακριβό ή αν πιστεύεις ότι μπορεί να είναι πολύ ακριβό για κάποιους άλλους από την παρέα αντιπρότεινε κάποιο άλλο. Δεν χρειάζεται να αιτιολογήσεις πρότασή σου, απλώς πες ότι έχεις ακούσει εξαιρετικές κριτικές γι’ αυτό το άλλο μέρος.

Στην περίπτωση που έχεις βγει με ένα μόνο φίλο σου για φαγητό και έχει πάρει κάτι λίγο πιο ακριβό από το δικό σου, μοίρασε το λογαριασμό στη μέση. Δεν υπάρχει λόγος να χαλάς τη φιλία σου για μια μικρή διαφορά. Αν όμως έχει παραγγείλει κάτι πολύ ακριβότερο (πάνω από 40%) έχεις πάρει π.χ. εσύ μια ναπολιτέν και έχει πάρει ασκακομακαρονάδα προτείνετέ του να αφήσει αυτός το φιλοδώρημα. Όλοι γνωρίζουν την αξία αυτού που έχουν πάρει και θα εκτιμήσουν αυτή σου την κίνηση.

Αν πάλι βγείτε όλοι μαζί για φαγητό και είσαι η μόνη που δεν έχει πιει κρασί ή έχει πάρει μόνο μια σαλάτα, φυσικά και δεν οφείλεις να πληρώσεις τόσα όσα οι άλλοι. Κανονικά θα έπρεπε να σου το προτείνουν οι ίδιοι τη στιγμή του λογαριασμού, αν όμως δεν γίνει αυτό υπολόγισε μόνη σου βάσει του μενού πόσο κοστίζουν αυτά που πήρες, πρόσθεσε κάτι παραπάνω για το φιλοδώρημα και πες ευγενικά το ποσό που σου αναλογεί. Αν υποψιάζεσαι ότι το κάνουν ηθελημένα και συστηματικά, πλήρωσέ τους με το ίδιο νόμισμα! Προφασίσου κάποια δικαιολογία εξαιτίας της οποίας πρέπει να φύγεις νωρίτερα, ζήτα το λογαριασμό και πληρώσε αυτό που σου αναλογεί.

Και τέλος μην είσαι θύμα! Αν ο φίλος σου δεν προσφερθεί να πληρώσει το μερίδιό του, χαμογέλα και πες του ότι αυτήν τη φορά κερνάς εσύ και αυτός μπορεί να κεράσει την επόμενη. Αν το ξανακάνει, μάλλον θα πρέπει να αλλάξεις παρέα ή να τον καλείς μόνο για επίσκεψη στο σπίτι.

Tags

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *