Type to search

Αγαπητή Ευτυχία

Οι γιοι μου και εγώ θέλουμε η κόρη μου να ντύνεται πιο κόσμια

Share

Η κόρη της επιμένει να ντύνεται προκλητικά αγνοώντας τους αδερφούς της που ενοχλούνται από αυτό. Η μητέρα της παίρνει το μέρος των αγοριών. Τελικά ποιος έχει δίκιο; Η Ευτυχία συμβουλεύει…

Αγαπητή Ευτυχία, 

έχω 4 παιδιά, τρία αγόρια και ένα κορίτσι. Είναι όλα στην εφηβεία 17, 16, και 13 τα αγόρια, ενώ η κόρη μου σχεδόν 15. Είναι καλό και όμορφο κορίτσι, έξυπνη και σχετικά καλή μαθήτρια αλλά δυστυχώς έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση και αγχώνεται εύκολα. Δεν ξέρω αν αυτός είναι ο λόγος που είναι αρκετά επιθετική με όλους μας και φέρνει μονίμως αντιρρήσεις σε όλα όσα της λέμε, ή αν περνάει αυτό που λέμε εφηβεία. 

Η ουσία είναι ότι έχουμε πρόβλημα κυρίως με τον τρόπο που ντύνεται…

Φοράει αρκετά προκλητικά ντεκολτέ (ευτυχώς όχι στο σχολείο), κοντές φούστες και κολάν. Ακόμα και μέσα στο σπίτι κυκλοφορεί πάντα με κοντά σορτσάκια που είναι πολύ αποκαλυπτικά ή μόνο με ένα πουκάμισο που ίσα-ίσα καλύπτει το κυλοτάκι της. Είναι αρκετά ανεπτυγμένη για την ηλικία της και η εμφάνισή της είναι πολύ προκλητική. Με τον πατέρα της της έχουμε εξηγήσει πολλές φορές ότι δεν είναι σωστό να κυκλοφορεί έτσι. Οι αδερφοί της διαμαρτύρονται γιατί δεν αισθάνονται άνετα μέσα στο σπίτι με την αδερφή τους να ντύνεται τόσο αποκαλυπτικά. 

Ωστόσο η ίδια μας αγνοεί επιδεικτικά όλους… 

Σε κάποια συζήτηση που είχαμε τώρα τελευταία μας είπε ότι δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να την κρίνουμε επειδή έχει πόδια και ότι μπορούμε και εμείς να φοράμε σορτσάκια. Μας κατηγόρησε επίσης ότι αυτό που μας ενοχλεί είναι ότι έχει ωραίο σώμα και της ταιριάζουν αυτά τα ρούχα. Σε μερικά πράγματα συμφωνώ, θα είχε δίκιο αν έμενε μόνη της κάπου αλλού. Δυστυχώς όμως μοιράζεται ένα διαμέρισμα με άλλους πέντε ανθρώπους και μάλιστα οι τρεις είναι έφηβα αγόρια. Σε παρακαλώ πες μου τι να της πω για να την πείσω…
Ευχαριστώ
«Σοφία»

Αγαπητή Σοφία, 

πράγματι κάτι πρέπει να πεις στους γιούς σου, και όχι στην κόρη σου. Θα πρέπει να τους πεις περίπου αυτό: 

«Λυπάμαι πάρα πολύ που νιώθετε άσχημα… 

…επειδή η αδερφή σας φοράει σορτσάκια και ντύνεται αρκετά αποκαλυπτικά μέσα στο σπίτι. Επίσης λυπάμαι πολύ που αντέδρασα με αυτόν τον τρόπο την πρώτη φορά που μου το είπατε και συμφώνησα μαζί σας. Στην πραγματικότητα έχουμε όλοι άδικο. Το πώς νιώθουμε για τον τρόπο που ντύνεται κάποιος είναι θέμα και ευθύνη δική μας, όχι του άλλου ανθρώπου. Άσχετα από το πώς σας κάνουν να νιώθετε τα ρούχα κάποιου, είστε οι ίδιοι υπεύθυνοι να ελέγξετε τα συναισθήματά σας και να φέρεστε σε όλους με ευγένεια και σεβασμό».

Εάν η κόρη σου κυκλοφορούσε στο σπίτι γυμνή, 

σίγουρα θα είχες δίκιο να την συμβούλευες να ντύνεται καλύτερα καθώς και να δείχνει σεβασμό στα άλλα μέλη της οικογένειας. Επίσης το σχόλιό σου: « Είναι αρκετά ανεπτυγμένη για την ηλικία της και η εμφάνισή της είναι πολύ προκλητική» δείχνει ότι μέσα σου πιστεύεις ότι δεν είναι σωστό να φορά ότι η ίδια θεωρεί ωραίο, μοντέρνο και με στιλ γιατί θα πρέπει απλώς να καλύπτεται με ρούχα ώστε να μην τραβά το σεξουαλικό ενδιαφέρον των άλλων. 

Είναι σαν να προσπαθείς να τιμωρήσεις την κόρη σου… 

…επειδή είναι κορίτσι, και ταυτόχρονα να θέλεις να της φορτώσεις την ευθύνη ότι η ίδια είναι υπεύθυνη για το πώς αισθάνεστε τα αδέρφια της και εσύ. Νομίζω ότι αυτή είναι πολύ μεγάλη πίεση για μια έφηβη 15 χρονών που τώρα προσπαθεί να δημιουργήσει μια ταυτότητα και αναζητά τρόπους έκφρασης. 

Χρειάζεται να βοηθήσεις τους γιους σου…

…να αναπτύξουν ένα ισχυρότερο αίσθημα υπευθυνότητας σχετικά με το τι τους κάνει να νιώθουν καλά και τι όχι. Θα πρέπει να μάθουν να φέρονται σε όλους με σεβασμό, ακόμα και αν δεν νιώθουν άνετα όταν βλέπουν μια γυναίκα να ντύνεται προκλητικά με μίνι φούστα ή σορτσάκι ή ντεκολτέ. Αυτό είναι πρόβλημα δικό τους και όχι της γυναίκας. 

Λυπάμαι αν σε δυσαρέστησα.

Ξέρω ότι κάνεις το καλύτερο που μπορείς και ότι τέσσερα παιδιά στην εφηβεία είναι πολύ δύσκολο να τα κουμαντάρεις. Επίσης δεν αμφιβάλλω ούτε για μια στιγμή ότι η κόρη σου έχει άδικο σε πάρα πολλά άλλα θέματα και είναι εκνευριστική. Ωστόσο στο συγκεκριμένο ζήτημα έχει δίκιο. Το αν κάποιος ντύνεται προκλητικά είναι θέμα δικό του. Το πώς νιώθουμε εμείς για το ντύσιμο του είναι καθαρά θέμα δικό μας.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *