Type to search

Αγαπητή Ευτυχία

Η μητέρα μου με εκθέτει στα κοινωνικά δίκτυα και δεν μου αρέσει

Share

Τι κάνεις όταν ανακαλύπτεις ότι όλη σου η ζωή βρίσκεται στα κοινωνικά δίκτυα χωρίς να το έχεις επιλέξει, χωρίς ούτε καν να έχεις ερωτηθεί; Έχουν δικαίωμα οι γονείς να εκθέτουν τα παιδιά τους όταν ακόμα τα ίδια είναι μικρά και δεν καταλαβαίνουν; Έχουν δικαίωμα τα παιδιά να το αρνούνται όταν μεγαλώνουν; Η Ευτυχία συμβουλεύει…

Αγαπητή Ευτυχία,

Με λένε «Σοφία» και είμαι 15 χρονών. Έχω δύο ακόμα μεγαλύτερες αδερφές που είναι 19 και 17 χρονών. Στην οικογένειά μας υπήρχε ο απαράβατος κανόνας να μην έχουμε επαφή με τα κοινωνικά δίκτυα πριν κλείσουμε τα 15. Είχα βέβαια αρκετούς φίλους και φίλες που οι γονείς τους είναι λιγότερο αυστηροί και είχαν λογαριασμούς από πολύ μικρότερη ηλικία. Ζήλευα πολύ και ανυπομονούσα να κλείσω τα 15 για να φτιάξω και εγώ το δικό μου προφίλ. Υπάρχει βέβαια και ο επίσης απαράβατος κανόνας ότι οι γονείς μας θα έχουν τους κωδικούς των λογαριασμών μας και θα μας παρακολουθούν μέχρι να κλείσουμε τα 18, αλλά δεν το έβρισκα και τόσο τρομερό. Μου αρκούσε ότι θα μπορούσα να διαβάζω τα νέα των φίλων μου, να επικοινωνώ μαζί τους και να κάνω αναρτήσεις.

Επιτέλους τον Αύγουστο έκλεισα τα 15…

και έσβησα τα κεράκια στην τούρτα μου βγάζοντας ταυτόχρονα φωτογραφίες ώστε να κάνω την πρώτη μου ανάρτηση: «Γεια σου κόσμε! Χρόνια μου πολλά». Αμέσως μετά έκανα φίλες τη μαμά μου (που είναι στα κοινωνικά δίκτυα από το 2007) και τις δύο αδελφές μου. Με τη χαρά του νεοφώτιστου άρχισα να ψάχνω τις αναρτήσεις τους για να δω τι γράφουν και να κάνω like. Και… Ξαφνικά είδα όλη μου τη ζωή μπροστά μου! Η μεγαλύτερη αδερφή μου (που έχουμε πολύ καλή σχέση) έκανε ανάρτηση ότι κοτσάνα έλεγα θεωρώντας ότι είμαι πολύ γλυκιά και έξυπνη, ενώ η μητέρα μου πολύ περήφανη είχε ανεβάσει ότι φωτογραφία μπορείς να φανταστείς από όταν ήμουν μωρό, ακόμη και μία που ήμουν στο γιογιό μου.

Μπορώ να καταλάβω γιατί το κάνουν αυτό.

Η αδερφή μου με αγαπάει πολύ και η μαμά μου θέλει να ανεβάζει συχνά φωτογραφίες όλης της οικογένειας γιατί πάρα πολύ φίλοι μας έχουν φύγει στο εξωτερικό και έχουμε και πολλούς συγγενείς εκεί. Οπότε είναι ένας εύκολος τρόπος να μαθαίνουν νέα μας. Οι αδερφές μου δεν έχουν πρόβλημα, εμένα όμως δεν μου αρέσει! Ποιο το νόημα να μην μου επιτρέπουν να έχω λογαριασμό μέχρι τα 15 όταν έχουν ήδη οι ίδιοι ανεβάσει όλη μου τη ζωή στο Ίντερνετ; Όταν υπάρχουν φωτογραφίες μου με μαγιό στην παραλία που εγώ μισώ γιατί φαίνομαι χοντρή ή άλλες που φαίνονται τα σπυράκια μου ή κάποιες που μόλις έχω ξυπνήσει το πρωί στις διακοπές; Δεν θέλω να με βλέπουν έτσι. Θέλω να έχω εγώ το δικαίωμα να επιλέξω ποιες φωτογραφίες μου θα βλέπουν οι φίλοι μας, ποιες «εξυπνάδες» που έχω πει θα μαθαίνουν, ποια νέα μου θα θέλω να ξέρουν.

Φυσικά ούτε η μαμά μου ούτε η αδερφή μου το καταλαβαίνουν αυτό.

Νομίζω ότι με θεωρούν παράξενη, πάντως υποχώρησαν και μου υποσχέθηκαν ότι στο μέλλον δεν θα ανεβάσουν τίποτα που να με αφορά χωρίς την συγκατάθεσή μου. Παρόλα αυτά αρνούνται να κατεβάσουν τις παλιές οικογενειακές φωτογραφίες. Υποστηρίζουν ότι αφού είναι και άλλα μέλη της οικογένειας δεν ανήκουν μόνο σε μένα, ενώ η μαμά μου έχει βρει τη δικαιολογία ότι σε όλες τις φωτογραφίες είμαι πολύ όμορφη και όλα αυτά είναι εφηβικές ανασφάλειες. Δεν ξέρω αν είναι ή όχι, είμαι πολύ μπερδεμένη. Ξέρω όμως ότι θέλω εγώ να έχω έλεγχο τού τι δικό μου ανεβαίνει στα κοινωνικά δίκτυα γιατί παρακολουθούν και οι φίλοι μου! Μόνο ο μπαμπάς μου (που δεν ασχολείται με αυτά) κατάλαβε αμέσως τι έλεγα και πήρε το μέρος μου. Έτσι τώρα έχουμε χωριστεί στο σπίτι σε δύο στρατόπεδα, και οι αδερφές μου και η μαμά μου αποκαλούν εμένα και τον μπαμπά μου οπισθοδρομικούς.
Τελικά τι ισχύει; Πώς μπορώ να ελέγξω τη ζωή μου;
Σε ευχαριστώ
«Σοφία»

Αγαπητή «Σοφία»,

η αλήθεια είναι ότι αυτό είναι ένα πολύ σύγχρονο πρόβλημα που τώρα μόλις έχουμε αρχίσει να αντιλαμβανόμαστε τις πραγματικές του διαστάσεις. Οι περισσότεροι γονείς κινούμενοι από καλές προθέσεις δεν έχουν συνειδητοποιήσει τις αληθινές επιπτώσεις των πράξεών τους όσον αφορά τη ζωή των παιδιών τους, πολύ συχνά δεν τις έχουν καταλάβει ούτε καν για τον εαυτό τους. Πράγματι είναι πολύ χαριτωμένο να κάνεις ανάρτηση τις φωτογραφίες του 3χρονου ή 4χρονου παιδιού σου ενώ κάνει το μπάνιο του στη θάλασσα ή ενώ τρώει παγωτό και έχει πασαλειφτεί. Σύντομα όμως το μικρό παιδί σου θα γίνει 15 και μπορεί να ντρέπεται γι’ αυτές. Δεν έχει σημασία αν αντικειμενικά είναι ωραίες ή όχι. Σημασία έχει ότι το ίδιο δεν θα θέλει οι άλλοι να τις δουν. Γνωρίζω πολύ κόσμο που αντιμετωπίζει με φρίκη τις παιδικές του φωτογραφίες και έχει τα άλμπουμ του κρυμμένα στο ντουλάπι για να μην τα δει κανείς (εγώ είμαι μία από αυτούς). Ήταν η τυχερή γενιά πριν την ψηφιακή εποχή όταν μπορούσες ακόμα να έχεις ιδιωτικότητα.

Οι γονείς σου είχαν δίκιο…

…που δεν σας επέτρεπαν να μπείτε στα κοινωνικά δίκτυα πριν την ηλικία των 15, φαντάζομαι το αντιλαμβάνεσαι αυτό. Χρειάζεται μια στοιχειώδης ωριμότητα και υπευθυνότητα ώστε να μπορέσεις να κινηθείς στο Διαδίκτυο με ασφάλεια και με μικρότερο κίνδυνο να παρασυρθείς από τους διάφορους απατεώνες. Θα πρέπει να αποφεύγεις την επικοινωνία με ξένους όσο καλοί και αν φαίνεται να είναι. Όπως έχεις η ίδια ήδη καταλάβει και σε αντίθεση με τη μητέρα και την αδερφή σου, στα κοινωνικά δίκτυα δεν πρέπει να μοιράζεσαι προσωπικές πληροφορίες… καμία… τίποτα! Να μην κάνεις ανάρτηση φωτογραφίες της οικογένειάς σου, του σπιτιού σου, της γειτονιάς σου. Να μην ενημερώνεις για τις διακοπές σου, πότε πας, πότε έρχεσαι, πόσο θα λείψεις, που θα μείνεις. Ίσως αφού επιστρέψεις και με την σημείωση ότι πλέον έχεις γυρίσει στο σπίτι σου.

Προσωπικά, αν ήμουν στην ηλικία που είσαι εσύ τώρα δεν θα έβαζα το πραγματικό μου όνομα.

Γιατί τα κοινωνικά δίκτυα είναι ο πιο εύκολος τρόπος να βρεις πληροφορίες για οποιονδήποτε. Και όταν είσαι 15 έχεις ακόμα όλη τη ζωή μπροστά σου. Μπορεί να κάνεις λάθη εξαιτίας της νεανικής σου ανωριμότητας για τα οποία κάποια μέρα θα μετανιώσεις. Αυτό συμβαίνει πάντα με τους νέους όλων των εποχών. Μόνο που κάποτε τα νεανικά λάθη ξεχνιόντουσαν, προχωράγαμε στην ενήλικη ζωή έχοντας μάθει από αυτά και ωριμάζαμε χωρίς ιδιαίτερες συνέπειες. Σήμερα με το Ίντερνετ και τα κοινωνικά δίκτυα τα λάθη σου θα βρίσκονται πάντα εκεί, μπροστά σου. Θα μπορεί να τα ανακαλύψει ο καθένας ανά πάσα στιγμή, ο καθηγητής, ο εργοδότης, ο φίλος σου, ο οποιοσδήποτε θέλει να μάθει κάτι για σένα. Γι ‘ αυτό πιστεύω ότι τώρα είναι καλύτερο να έχεις ψευδώνυμο, ίσως ούτε καν αληθινή φωτογραφία προφίλ. Επίσης πιστεύω ότι το καλύτερο για σένα -αν δεν το έχεις ήδη κάνει- είναι να κάνεις όλους τους λογαριασμούς σου ιδιωτικούς.

Η αλήθεια είναι ότι η δική σου η γενιά δεν νομίζω ότι θα έχει την πολυτέλεια της ανωνυμίας.

Όπως έχεις ήδη ανακαλύψει και η ίδια, η απόφαση να μπεις στον ψηφιακό κόσμο πάρθηκε πολύ νωρίς, χωρίς ούτε καν να ερωτηθείς, χωρίς να έχεις άλλη επιλογή. Ίσως όμως εξαιτίας αυτού συνειδητοποίησες από την αρχή τι σημαίνει αυτό για σένα και τη ζωή σου και πώς θα πρέπει να το χειριστείς. Δυστυχώς δύσκολα αντιλαμβάνονται οι γονείς τι σημαίνει για το παιδί τους η έκθεσή του στα κοινωνικά δίκτυα. Μπορώ να πω ότι είσαι αρκετά τυχερή που η μητέρα σου δέχτηκε αμέσως να σταματήσει να ανεβάζει φωτογραφίες σου στο προφίλ της. Υπάρχουν πολλοί γονείς που συνεχίζουν να το κάνουν παρά τις αντιρρήσεις των παιδιών τους. Θεωρούν ότι αυτού του είδους η έκθεση βοηθά με κάποιον τρόπο και την προσωπική τους ανάγκη έκφρασης και επικοινωνίας με άλλους γονείς προκειμένου να ανταλλάσσουν απόψεις. Είναι επειδή δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα πώς όλοι μας είμαστε υποψήφιοι πελάτες για οποιαδήποτε εταιρεία. Πώς οτιδήποτε γράφουμε, αναρτούμε ή δηλώνουμε παρακολουθείται, συλλέγεται, επεξεργάζεται προκειμένου να μας εντάξουν στο κατάλληλο target group ώστε να μας έρχονται οι κατάλληλες διαφημίσεις.

Δεν νομίζω ότι μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα σχετικά με τις προηγούμενες αναρτήσεις που έχουν κάνει η μητέρα και οι αδερφές σου.

Αν δεν θέλουν να τις κατεβάσουν δεν μπορείς να τις υποχρεώσεις. Μπορείς όμως να ζητήσεις να μην ανεβάζουν φωτογραφίες όπου θα είσαι και η ίδια καθώς και να μην σε κάνουν tag σε φωτογραφίες ούτε του παρελθόντος ούτε του παρόντος. Εξήγησέ τους ακριβώς τους λόγους που επιθυμείς να μείνεις μακριά από όλο αυτό. Ότι αυτό συμβαίνει όχι εξαιτίας μιας παραξενιάς σου ή εφηβικής σου ανασφάλειας αλλά επειδή πρόκειται για την ίδια τη ζωή σου.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *