Type to search

Αγαπητή Ευτυχία

Η κόρη μου έχει δεσμό με τον πρώην της αδερφής της! Τι κάνω;

Share

Τι κάνεις ως μητέρα όταν μαθαίνεις ότι η μικρότερη κόρη σου έχει δεσμό με τον πρώην φίλο της αδερφής της; Πώς αντιμετωπίζεις την κατάσταση ώστε να αποφύγεις μια οικογενειακή τραγωδία; Η Ευτυχία συμβουλεύει…

Αγαπητή Ευτυχία,

έχω δύο κόρες, την «Γλυκερία» που είναι 26 χρονών και την «Έφη» που είναι 19. Η Γλυκερία χώρισε πριν ένα περίπου χρόνο με τον «Αντρέα» (που τώρα είναι περίπου 29 ετών) με τον οποίο έβγαιναν μαζί για περίπου τρία χρόνια. Ήταν ερωτευμένη μαζί του και στενοχωρήθηκε πολύ όταν χώρισαν.

Έμαθα από μια πολύ στενή μου φίλη ότι εντελώς εμπιστευτικά η κόρη της (που είναι στην ίδια ηλικία με την Έφη) της είπε ότι η Έφη βγαίνει με τον Αντρέα. Στην αρχή αρνήθηκα να το πιστέψω, νόμισα ότι ήταν κουτσομπολιά, ωστόσο αποφάσισα να ρωτήσω και την ίδια. Στην αρχή προσπάθησε να το αρνηθεί, στη συνέχεια όμως η ίδια μου εξομολογήθηκε ότι βγαίνουν μαζί εδώ και δύο περίπου μήνες, αφού συναντήθηκαν τυχαία σε ένα μπαρ. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι πιστεύει ότι είναι ερωτευμένη μαζί του και ότι «θα πρέπει όλοι μας να δώσουμε μια ευκαιρία στον έρωτά τους» όπως μου λέει.

Ομολογώ ότι μου έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι! Δεν ξέρω τι να κάνω. Η Έφη πάντα θαύμαζε τη Γλυκερία και αν και δεν έκαναν πολύ παρέα γιατί έχουν μεγάλη διαφορά ηλικίας, ωστόσο ήταν αγαπημένες. Προσπάθησα να την εξηγήσω ότι η αδερφή της θα πληγωθεί πολύ όταν το μάθει, αλλά αυτή υποστηρίζει ότι θα πρέπει να το κρατήσουμε μυστικό μέχρι να σιγουρευτεί και η ίδια.

Πώς να το κρατήσουμε μυστικό όταν εγώ ήδη το έμαθα από μια φίλη μου; Σίγουρα αργά ή γρήγορα θα το μάθει και η Γλυκερία! Και πώς μπορώ εγώ να κρατήσω τέτοιο μυστικό από την ίδια μου την κόρη για να καλύψω την άλλη; Πιστεύω ότι όλα αυτά που μου λέει είναι χαζομάρες και ανωριμότητες της ηλικίας της, οι οποίες όμως μπορεί να μου στοιχίσουν την αγάπη και τη γαλήνη της οικογένειάς μου.

Είμαι έξαλλη με τον Αντρέα! Από όλα τα κορίτσια βρήκε να τα φτιάξει με την Έφη; Και θα πρέπει να τον καλοδέχομαι και στο σπίτι μου;
Σε ευχαριστώ
«Μιράντα»

Αγαπητή «Μιράντα»,

η αλήθεια είναι ότι δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση σου. Ελπίζω η απάντησή μου να φτάσει εγκαίρως και πριν τα πράγματα γίνουν χειρότερα. Η Έφη έχει τη ροζ αισιοδοξία της ηλικίας της θεωρώντας ότι δεν είναι και τόσο τρομερό αυτό, αφού ο έρωτας έχει τον πρώτο λόγο. Βαθιά μέσα της ίσως και να πιστεύει ότι η αδερφή της δεν θα έχει και τόσο μεγάλο πρόβλημα «έρως ανίκατε μάχαν» δεν μας μάθαιναν και στο σχολείο;

Έχεις δίκιο να είσαι εξοργισμένη με τον Αντρέα. Χώρισε με τη μία αδερφή για να τα φτιάξει με το νεότερο «μοντέλο» και αφήνοντάς την έκθετη στην οικογένειά της να τα βγάλει πέρα μόνη της. Και λες και όλα αυτά δεν ήταν αρκετά είναι και 10 χρόνια μεγαλύτερός της! Η Έφη είναι σχεδόν έφηβη ακόμα.

Σαν γονιός θα πρέπει να δράσεις προσεκτικά και έχοντας στο μυαλό σου όχι να κερδίσεις μια μάχη, αλλά μακροπρόθεσμα έναν πόλεμο. Αρχικά εξήγησε στην Έφη ότι σαν μητέρα και των δυο τους δεν μπορείς να κρατήσεις ένα τέτοιο μυστικό από τη Γλυκερία που γνωρίζεις ότι θα την πληγώσει και θα την στενοχωρήσει. Γιατί αν η Γλυκερία μάθει από τρίτους τι έχει συμβεί και ανακαλύψει ότι εσύ το γνώριζες ήδη θα νιώσει διπλά προδομένη από την οικογένειά της. Θα αισθανθεί ότι είναι απλώς το πιόνι μιας οικογενειακής συνωμοσίας και ότι δεν έχει κανέναν να στραφεί για παρηγοριά και να εμπιστευτεί.

Πες της Έφης ότι θα είσαι και εσύ παρούσα όταν θα της το πει και με τον τρόπο σου θα την υποστηρίξεις. Εξήγησέ της ότι φυσικά και η Γλυκερία θα πληγωθεί, θα φωνάξει, θα κλάψει και θα θυμώσει. Και θα έχει κάθε δίκιο να το κάνει.

Όσον αφορά τον Αντρέα δεν χρειάζεται να υποκριθείς ότι εγκρίνεις την συμπεριφορά του ούτε όμως να εκφράσεις την ειλικρινή σου γνώμη και την οργή σου. Μην προσπαθήσεις να την πείσεις ότι δεν της αξίζει ή ότι δεν της ταιριάζει. Όχι απλώς θα χάσεις τον καιρό σου αλλά και θα την στρέψεις ακόμα περισσότερο προς αυτόν. Ευελπιστώ ότι ο χρόνος θα κάνει τη δουλειά του και θα καταλάβει πόσο αλήτης είναι, ελπίζω μόνο να μην πληγωθεί πολύ όταν αυτό συμβεί.

Καλό είναι να μην πάρεις καμιάς το μέρος, προσπάθησε να είσαι κατά το δυνατόν ουδέτερη και απέφυγε το ρόλο του διαμεσολαβητή. Αυτά τα: «η αδερφή σου είπε…», «η αδερφή σου έκανε…», «ο λεγάμενος εμφανίστηκε…» και άλλα τέτοιου είδους, καλύτερα να τα αποφύγεις. Θα σε φέρουν σε αντιπαράθεση και με τις δύο. Ας είσαι καλύτερα Ελβετίδα: ουδετερότητα και διπλωματία.

Να συζητάς και με τις δυο και όταν καταλαγιάσει κάπως το αρχικό σοκ, προσπάθησε να τις βάζεις να μιλούν περισσότερο μεταξύ τους, για το πώς νιώθουν, τι τις έχει στενοχωρήσει. Απέφευγε όμως τις στιγμές που είναι εκνευρισμένες και ξύνουν τα νύχια τους για καβγά. Σε αυτές τις περιπτώσεις να έχεις το ρόλο του πυροσβέστη επιστρατεύοντας και το χιούμορ σου για να διασκεδάσεις την κατάσταση.

Φαντάζομαι ότι ο έρωτας αυτός θα ξεθυμάνει σε λίγες εβδομάδες ή μήνες. Θα σβήσει από τις ίδιες τις φλόγες της παρανομίας που τον συντηρούν. Ας ελπίσουμε ότι σε μερικά χρόνια από σήμερα θα είναι μια από αυτές τις οικογενειακές ιστορίες που τις θυμόμαστε και γελάμε, άσχετα από το πόσο μας πόνεσαν όταν συνέβησαν (και ότι ο Αντρέας δεν θα είναι πια μέρος αυτής).

 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *