Type to search

Αγαπητή Ευτυχία

Φοβάμαι ότι ο σύντροφός μου θα με παρατήσει για μια πολύ μικρότερη

Share

Θα έμενες ποτέ σε μια σχέση με έναν άνθρωπο που φαντάζεται τον εαυτό του με μια γυναίκα πολύ μικρότερή του; Που θεωρεί ότι είναι σημάδι κοινωνικής καταξίωσης ένας άντρας να είναι παντρεμένος με μια γυναίκα 10, 15, 20 χρόνια μικρότερη; Η Ευτυχία συμβουλεύει…

Αγαπητή Ευτυχία,

εδώ και δύο περίπου χρόνια είμαι σε σχέση με τον «Μιχάλη» που είναι δικηγόρος. Είναι αρκετά σοβαρό, μένουμε μαζί και αγαπιόμαστε. Πιστεύω ότι σύντομα θα παντρευτούμε. Ωστόσο υπάρχει ένα θέμα που με απασχολεί και αναρωτιέμαι αν και αυτός φαντάζεται το μέλλον μας μαζί «μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος». Μου φαίνεται ότι (αν και είμαι μόνο δύο χρόνια μικρότερή του, εγώ είμαι 30 και αυτός 32) θεωρεί τις πολύ μικρότερες γυναίκες δείγμα κοινωνικής επιτυχίας.

Πολλές φορές όταν συζητάμε για συναδέλφους του ή και για σταρ του σινεμά μιλά ιδιαίτερα εγκωμιαστικά για κάποιον αν έχει παντρευτεί κάποια που είναι 10 ή και 20 χρόνια μικρότερή του.

Εάν δε, αυτή είναι και μοντέλο δεν μπορεί να κρύψει τη ζήλια του. Λέει για παράδειγμα:
«Ο τάδε; Α, η γυναίκα του είναι 15 χρόνια μικρότερή του! Καλά τα κατάφερε!» Ή μπορεί να μιλάει για φίλους του μεγαλύτερης ηλικίας και να αναφέρει στο εντελώς άσχετο:
«Ο δείνα παντρεύτηκε για δεύτερη φορά και η γυναίκα του είναι 20 χρόνια πιο μικρή. Μάγκας!»

Αυτή δεν είναι μια συζήτηση που γίνεται πότε πότε. Γίνεται αρκετά συχνά.

Του έχω πει ότι αυτό με θίγει και με εκνευρίζει αλλά συνεχίζει ενώ ούτε μια φορά δεν μου έχει πει κάποια δικαιολογία γιατί το κάνει. Ούτε καν ότι είναι αστείο. Του έχω επίσης εξηγήσει ότι η συμπεριφορά του αυτή με κάνει να αμφισβητώ την μελλοντική μας πορεία σαν ζευγάρι. Όμως τίποτε από όλα αυτά δεν φαίνεται να τον πτοεί.

Θα ήθελα να πω ότι είμαι μια γυναίκα που προσέχω τον εαυτό μου.

Φροντίζω να τρώω υγιεινά, έχω ιδανικό βάρος, γυμνάζομαι συχνά, είμαι υγιής και πραγματικά πιστεύω ότι στα 50 μου θα είμαι σε πολύ καλύτερη φυσική και σωματική κατάσταση από τον Μιχάλη. Όλα αυτά τα κάνω στον ελεύθερο χρόνο μου γιατί εργάζομαι, δεν περιμένω από αυτόν να με ζήσει.

Με έχει κυριέψει η ανασφάλεια

γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν θα ήθελα να βρεθώ χωρισμένη στα 50 επειδή αυτός τσιλημπουρδίζει ή έχει αποφασίσει να παντρευτεί κάποια μικρότερη. Αυτή είναι η μόνη μου ανησυχία γιατί κατά τα άλλα είναι ένας πολύ γλυκός και τρυφερός σύντροφος. Μήπως να μαζέψω τα μπογάλακια μου και να φύγω; Είμαι και 30 χρονών και νιώθω ότι ο χρόνος με πιέζει για να κάνω οικογένεια. Δεν θα ήθελα να χάσω και άλλα χρόνια με έναν άνθρωπο που δεν μπορεί να μου προσφέρει τη σταθερότητα που χρειάζομαι.
«Αντωνία»

Αγαπητή «Αντωνία»,

πολύ συχνά οι άντρες (αλλά και οι γυναίκες) όταν νιώθουν ανασφάλεια με τον σύντροφο τους -ίσως επειδή θεωρούν ότι είναι πολύ καλύτερός τους ή ότι δεν του αξίζουν-, τονίζουν τις αρνητικές του πλευρές προκειμένου να νιώσει άσχημα, να νιώσει ότι «εντάξει δεν είσαι και κάνα κελεπούρι!». Ακόμα και αν η γυναίκα τους είναι η πιο όμορφη, η πιο έξυπνη ή πιο πλούσια η πιο… (συμπλήρωσε εσύ τη συνέχεια) αυτοί θα εφεύρουν κάτι για να την κάνει να νιώσει άσχημα. Με αυτόν τον τρόπο βάλλουν την αυτοπεποίθησή της και την αναγκάζουν να σκέφτεται, να δρα, να υπάρχει μόνο για να του είναι αρεστή. Είναι το πολύ γνωστό: «την κάνει να τρέχει από πίσω του».

Υπάρχει βέβαια και η άλλη πλευρά,

ότι δηλαδή ο «Μιχάλης» είναι ειλικρινής και πράγματι τα εννοεί αυτά που λέει. Σε αυτή την περίπτωση το ότι είσαι ακόμα δίπλα του είναι μεγάλη μαγκιά του (για να το θέσω πιο λαϊκά). Γιατί πράγματι κάποια στιγμή θα σε παρατήσει για μια πολύ μικρότερη γυναίκα αφού αυτό το θεωρεί κάποιο είδος κοινωνικής καταξίωσης. Μπορεί βέβαια και ποτέ να μην κάνει πάρα πολλά λεφτά, ούτε να γίνει τόσο επιτυχημένος ώστε να συγκινήσει κάποια πιτσιρίκα, οπότε να θεωρήσει ευτυχία το ότι μοιράζεται τη ζωή του μαζί σου.

Η προσωπική μου γνώμη

και για τις δύο περιπτώσεις είναι ότι δεν καταλαβαίνω γιατί να μην πάρεις να μπογαλάκια σου και να φύγεις. Είτε το κάνει από ανασφάλεια είτε επειδή αυτό τον εκφράζει, εσύ δεν έχεις καμιά δουλειά να γίνεσαι ο σάκος του μποξ για να βγάζει κάποιος τα απωθημένα του. Είσαι πολύ καλύτερη του, δεν τον έχεις καμία ανάγκη, ούτε έχετε ακόμα παιδιά που να σε βάζουν σε δεύτερες σκέψεις για το αν θα πρέπει να μείνεις ή να φύγεις.

Εντάξει, αντιλαμβάνομαι ότι δεν είσαι έτοιμη ακόμα να χωρίσεις…

και δεν πρόκειται να σου πω να το κάνεις τώρα αμέσως. Τουλάχιστον όχι πριν συζητήσεις λίγο περισσότερο προκειμένου να διασαφηνίσει τι εννοεί πραγματικά. Τι τον ενδιαφέρει ακριβώς στο πόσο χρονών είναι οι σύζυγοι των επιτυχημένων επαγγελματικά; Γιατί πιστεύει ότι η επιτυχία είναι συνώνυμη της πολύ μικρότερης ηλικίας της γυναίκας; Τι θεωρεί ο ίδιος επιτυχία και αποτυχία σε αυτή τη ζωή; Πώς φαντάζεται τον εαυτό του γύρω στα 50 επαγγελματικά και κυρίως οικογενειακά; Τι ρόλο παίζει μια πολύ νεαρότερη από τον ίδιο, σύζυγος στη ζωή του; Και τελικά, τι ρόλο παίζεις εσύ σε όλο αυτό;
Συζήτησέ το μαζί του, άκουσέ τον σαν τρίτος άνθρωπος προσεχτικά και αμερόληπτα, και ανάλογα με τις απαντήσεις που θα πάρεις και το αν σε καλύπτουν ή όχι, πάρε τις αποφάσεις σου.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *