Type to search

Μόδα & Ομορφιά Υγεία

Αντηλιακά: Μια φιλία (όχι μόνο) για το καλοκαίρι

Share

Τώρα που το καλοκαίρι μας αποχαιρέτησε, ενώ ο χειμώνας μάς κλείνει γλυκά το μάτι είναι καιρός να κρύψουμε το αντηλιακό μας τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη… Σωστό; Όχι βέβαια! Πρόκειται για μια εντελώς λανθασμένη άποψη που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους τόσο για τη λάμψη και τη νεανικότητα της επιδερμίδας μας όσο και για την υγεία μας. Γιατί ο ήλιος δεν κάνει διακρίσεις σε εποχές, μας απειλεί εξίσου όλο το χρόνο, απλά το καλοκαίρι είναι πολύ πιο φανερά και έντονα τα σημάδια του. Άλλωστε στη χώρα μας έχουμε την τύχη να απολαμβάνουμε πολλές ηλιόλουστες μέρες και το χειμώνα ενώ αν έχεις πάει για σκι στο βουνό (όχι εγώ, από διηγήσεις άλλων το ξέρω) ξέρεις καλά πώς τα ηλιακά εγκαύματα στο πρόσωπο είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο.

Η ηλιακή ακτινοβολία μας απειλεί

Το ακούμε κάθε χρόνο ενώ οι επιστήμονες δεν παύουν να μας το τονίζουν: Ο ήλιος θέλει προσοχή. Γιατί όμως; Για όλα ευθύνεται η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία. Ποια είναι αυτή; Ας κάνουμε λίγη φυσική… Η ηλιακή ακτινοβολία που φτάνει στη γη είναι κατά 39% ορατή, 54% υπέρυθρη και 7% υπεριώδης. Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι αόρατη στο γυμνό μάτι και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Διακρίνεται σε UVA και UVB. Η UVB είναι υπεύθυνη για τα ηλιακά εγκαύματα ενώ η δράση της UVA είναι πιο επικίνδυνη και ύπουλη καθώς οι επιπτώσεις της αργούν να φανούν και μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει φωτογήρανση, μελάνωμα ή κάποια άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος.

Όταν μιλά η επιστήμη

Ο καθηγητής δερματολογίας Harvey Lui του Παν/μίου του British Columbia στον Καναδά πρότεινε μια πιο «γιν και γιανγκ» προσέγγιση στο θέμα του ήλιου. Θα πρέπει δηλαδή να συνυπολογίσουμε και τις καλές και τις κακές δράσεις του και να κινηθούμε με σωφροσύνη. «Η ενέργεια του ήλιου είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ζωής στη γη εντούτοις είναι υπεύθυνη για τη φωτογήρανση και τον καρκίνο του δέρματος. Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα αντηλιακά μπορούν να μας προφυλάξουν όχι μόνο από τα ηλιακά εγκαύματα και τον καρκίνο του δέρματος αλλά και από τη φωτογήρανση. Τα αντηλιακά δρουν σαν φίλτρα που εμποδίζουν την UV ακτινοβολία να φτάσει στο δέρμα και να το βλάψει. Το ορατό φως συγκρινόμενο με την υπεριώδη ακτινοβολία εθεωρείτο μέχρι πρόσφατα ασφαλές. Υπάρχουν όμως αυξανόμενες ενδείξεις ότι το ορατό φως στο περιβάλλον στην πραγματικότητα επιδρά βιολογικά με το δέρμα ιδιαίτερα σε ότι αφορά το χρωματισμό του δέρματος και πιθανά προκαλεί καρκινογένεση και φωτογήρανση. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να παίρνουμε πρόσθετα μέτρα προστασίας προκειμένου να προφυλαχτούμε από τον ήλιο».

Ποια είναι η σωστή χρήση των αντηλιακών;

Όπως τονίζει και ο καθηγητής Anthony R. Young του Παν/μίου King’s College London για την αποτελεσματική προστασία μας από τον ήλιο είναι σημαντική η σωστή ποσότητα και η καλή εφαρμογή του αντηλιακού. «Αποδείξαμε ότι τα αντηλιακά μπορούν να μειώσουν τις καταστροφές που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία στο DNA και τις επιπτώσεις της στην πρόκληση καρκίνου του δέρματος καθώς και ότι αυτή η μείωση εξαρτάται από την ποσότητα του αντηλιακού που χρησιμοποιείται Το σωστό είναι 2 mg/cm² εντούτοις οι περισσότεροι χρησιμοποιούν μόλις 0,75 mg/cm². Και πάλι είναι προστατευμένοι σύμφωνα με τις έρευνές μας αλλά το ιδανικό είναι αυτό που συνιστούμε». Πράγμα που σημαίνει ότι όλες τις εποχές (και το χειμώνα) θα πρέπει να απλώνουμε στο πρόσωπό και στο λαιμό μας ποσότητα αντηλιακού που αντιστοιχεί στο 1/3 από ένα κουταλάκι του τσαγιού.

Τι συμβαίνει με τη βιταμίνη D

Το πρόβλημα που προκύπτει είναι το πώς τώρα το χειμώνα θα εξασφαλίσουμε τη σύνθεση της βιταμίνης D από τον οργανισμό για την οποία είναι απαραίτητη η ηλιακή ακτινοβολία. Σύμφωνα με τον καθηγητή Young: «Μελετήσαμε τη δυνατότητα των αντηλιακών να αναστείλουν την παραγωγή βιταμίνης D κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Χρησιμοποιήθηκε η σωστή ποσότητα αντηλιακού -2 mg/cm²- προκειμένου να αποφευχθούν τα εγκαύματα. Παρόλα αυτά τα επίπεδα της βιταμίνης D κατά την επιστροφή των τουριστών ήταν εξαιρετικά βελτιωμένα». Επομένως δεν υπάρχει πια καμιά δικαιολογία, ποτέ στον ήλιο χωρίς αντηλιακό!

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *